Friss topikok

Utolsó kommentek

Beadvány az Alkotmánybírósághoz

2010.12.22. 15:55 | Maradok | 5 komment

Aki egyetért az alábbi nyilatkozattal, töltse ki a csatolt beadványt és küldjön el belőle egy példányt az Alkotmánybíróságnak. A Stabilitás Pénztárszövetség ma már postára adott egy ilyet. Minél többen vagyunk, annál nagyobb az esély, hogy az AB mielőbb napirendre tűzi kérdést.

maradok.blog.hu/media/file/ind%C3%ADtv%C3%A1ny%20AB.pdfAz olcsó és biztonságos társadalombiztosítás

2010.12.21. 12:06 | Maradok | 31 komment

A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hivatalos álláspontok olyan előnyöket sorolnak a felosztó kirovó rendszer mellett, amelyek nem valóságosak. Erősen kétséges a nyugdíjak előre kalkulálhatósága, mint ahogy az "olcsóság" is vitatható. Az állami rendszerben egy főre 10 ezer forint költség esik, a magánrendszerben 6 ezer.

Mindenekelőtt egy alapvető tétel: az első pillérnek  nevezett felosztó-kirovó rendszer szükséges és fontos eleme a munkaképes kor után jövedelmet biztosító nyugdíjrendszernek. A társadalom aktív munkavállalói által közvetlenül, vagy a béreik arányában a munkáltatóikon keresztül az adott évben befizetett járulékok és az ugyanabban az időszakban a nyugdíjak formájában kifizető társadalombiztosítási szisztéma a generációk közötti jövedelem újraelosztás, szolidaritás rendszere.

 

 

Címkék: magyar járulék rendszer tb társadalombiztosítás demográfia nyugdíjvita munkáltatói nyugdíjrendszer

Az ördög és a részletek

2010.12.16. 19:04 | Maradok | 17 komment

Csepegtetve jönnek a részletek a kormány nyugdíjdöntésével kapcsolatban. Így például tegnap este fű alatt hozta nyilvánosságra a kormányzati kommunikáció, hogy a "pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magán-nyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben". Első olvasatra úgy tűnik, hogy a pénztártagok fizetik majd az "államosítás" költségeit.  

Miután a Parlament hétfőn elfogadta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénytervezetet, döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról is, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak. A kormányszóvivő bejelentése itt elérhető.
 
 
 

Címkék: nyugdíjreform alap hozam reálhozam nyugdíjtörvény adósságcsökkentő

· 1 trackback

Lengyel, magyar – két jó barát

2010.12.15. 09:48 | Maradok | 16 komment

Polak, Węgier, dwa bratanki / I do szabli, i do szklanki / Oba zuchy, oba żwawi / Niech im Pan Bóg błogosławi. Lengyel-magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát / Vitéz s bátor mindkettője / Áldás szálljon mindkettőre.
 
Lengyelország elérte, hogy egyes tételeket – ha a teljes magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket nem is - az unió mégis figyelembe vegyen az államadósság és a költségvetési deficit számításakor. Ha nekik sikerült megegyezniük az EU-val, akkor nekünk miért nem? Sokak szerint a magyar kormány kapkodott, pedig könnyen elképzelhető, hogy Brüsszelben elénk sem gördítettek volna akadályt. Így viszont a faltörő kos szerepét játszottuk az európai nyugdíjjátszmában, amelynek hasznát mások fölözik majd le.
 
 
 

Címkék: lengyel eu európai unió nyugdíj brüsszel nyugdíjpénztár nyugdíjvita

Nyugdíjtörvény elfogadva!

2010.12.13. 20:05 | Maradok | 16 komment

Az országgyűlés hétfő este elfogadta a nyugdíjtörvényt.

A parlament 250 igen, 58 nem és 43 tartózkodó szavazattal elfogadta a nyugdíjreformalapról és szabad pénztárválasztásról szóló törvénytervezet, melyet még az utolsó pillanatban módosítottak.  Ezzel a képviselők az 1998-ban bevezetett vegyes állami és tőkefedezeti elemeket vegyítő nyugdíjrendszer végleges felszámolását szavazták meg.

 

Címkék: szavazás nyugdíj állami magánnyugdíjpénztár parlamenti nyugdíjrendszer matolcsy nyugdíjtörvény nyugdíjtörvény javaslat

Ne hagyd magad zsarolni!

2010.12.12. 12:49 | Maradok | 49 komment

Békés tiltakozó demonstrációt tartott több civil szervezet vasárnap a Hősök terén. A szervezetek az ellen tiltakoztak, hogy a kormány államosítja a tagok magán-nyugdíjpénztárakban felgyűlt személyes vagyonát. A Maradok! képes összefoglalója az eseményekről.

 
A demonstráción fellépő szónokok hangsúlyozták: a kormány semmibe veszi a nyugdíjpénztári önrendelkezést, elveszi a pénztár választás szabadságát és sérti a magántulajdon alkotmányos elvét. A szervezők kijelentették: az élet különböző területeiről érkeztek, korában nem ismerték egymást, de abban közösek, hogy nem fogják eltűrni a nyugdíjas éveinkre félretett pénzünk állami kasszába söprését. Megengedhetetlennek tartják, hogy a kormány pusztán kommunikációs túlsúlyát érvényesítve, valódi érvek nélkül, sőt hazugságokra alapozva próbálja visszaterelni a 3 millió pénztártagot a mintegy 3 ezer milliárdos vagyonával együtt az állami kasszába. Deák Ferencet idézte Kocsi Zsanett beszédében: "amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges."
 
 
 
 
 
 


· 1 trackback

Masszív Attak

2010.12.09. 07:08 | Maradok | 6 komment

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott tegnap ismét bejelentette egyre több a hír arról, hogy nincs jó kezekben a magán-nyugdíjpénztári vagyon. Való igaz, a kormányzati propaganda-gépezet egyre több hírt próbál kreálni arról, hogy a magánnyugdíjpénztárak voltaképp a nemzet sorsrontói, amelyek nélkül még a nap is másképp sütne ránk. Már alig várjuk, hogy valami rejtett kamerás felvétel is előkerüljön, ahogy ez Szlovákiában, Ficoék pénztári attakja során történt.  

"Aggódunk, hogy ez a folyamat január végéig felgyorsul" - mondta Selmeczi Gabriella. Mármint, hogy újabb és újabb koholmányokkal áll elő a kormányzati propaganda-gépezet? Erre bizony jó esély van, jogos tehát az aggodalom. Ha a szlovák példát vesszük alapul, akkor az elkövetkező időszakban kormányzati oldalról a magánpénztárak vezetőinek lejáratása, és a szektor erőteljes kriminalizálása várható.


Csend, nagy hangerővel

2010.12.08. 15:22 | Maradok | 5 komment

Tegnap döntött az Európai Bizottság (EB) és az Ecofin. Eszerint, nem büntethető egy olyan tagállam, amely visszalép egy olyan nyugdíjrendszerbe, amelyet 18 másik uniós tagállam alkalmaz. Ennek értelmében Magyarország - amely március végére már végrehajtja a nyugdíjreform visszafordítását - mentesülhet a tervezett szankciók alól. Érdekes: külföld egyelőre hallgat a konferenciáról, amely a magyar részre vonatkozik, de Matolcsy nyilatkozatát sem kommentálták eddig.

 
A hazai nyugdíjrendszerrel kapcsolatos híreket Matolcsy György tegnap este sietve jelentette be a sajtónak, ám furcsamód ez eddig semmilyen nemzetközi visszhangot nem kapott. Ennek több oka is lehet: a megállapodásra még várni kell, és majd az Európa Tanács ülésén kerül pecsét a végleges tervekre, illetve még el sem készült a hivatalos dokumentáció.
 
 
Tehát rólunk egyelőre hallgatnak az Ecofin konferenciával kapcsolatban külföldön. (Az igazsághoz tartozik, a külföldi gazdasági hírek között most az írek 85 milliárdos mentőöve a sláger.) Matolcsy György által elmondottak kizárólag magyar forrásokon érhetőek el csakúgy, mint ezek angolnyelvű változatai.


Újabb bomba ketyeg

2010.12.05. 20:50 | Maradok | 27 komment

Aggodalmas és kitartó a harc, amelyet a pénztárakat tömörítő szervezet folytat a magánnyugdíjrendszer szétrobbantása ellen és az emberek megtakaírtásának védelmében.

Az érvek is jók, a közvélemény sem nézi észrevétlenül, miként tenné rá a kormány a „kezét” a leendő nyugdíjukra.

De van egy másik ketyegő bomba is, ez pedig a demográfia problémája. 
 
 
 

Címkék: bomba népesség ksh demográfia magyarországi nyugdíjvita demográfiai

Elegük lett a szakszervezeteknek

2010.12.05. 12:56 | Maradok | Szólj hozzá!

Három szakszervezeti tömörülés tartott demonstrációt szombaton a budapesti Rossevelt téren. Többek között a 98 százalékos különadó és a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása ellen tiltakoztak. Ezen kívül jogbiztonságot, igazságosságot és megbecsülést követeltek.

 
A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban tegnap több százan gyűltek össze, sokan szakszervezeti zászlókat, transzparenseket emeltek a magasba. A színpad felett egy idézet szerepelt: "Mindig becsaphatsz néhányat. Néhányszor becsaphatsz mindenkit. Nem csaphatsz be mindig mindenkit".
 
A szakszervezetek által megfogalmazott petíció szerint április 11-én az emberek az igazságosabb és a biztonságosabb jövő mellett tették le voksukat, az Országgyűlés ezzel szemben olyan, az alkotmányosság követelményébe és az európai uniós alapjogokba ütköző törvénymódosításokat szavazott meg és készül elfogadni, amelyek megalázóak, létbizonytalanságot idéznek elő a gazdaságban, a közszolgáltatások területén.
 


Címkék: a tüntetés nyugdíjreform demonstráció szakszervezet tiltakozás mszosz

Újabb elemek a törvénytervezetben

2010.12.04. 21:07 | Maradok | Szólj hozzá!

Még az elfogadás előtt, számos ponton módosította a költségvetési bizottság a nyugdíjreformról és a szabad nyugdíjpénztár-választásról szóló törvényjavaslatot. Az egyik legfontosabb kiegészítés, hogy a munkaadó által fizetendő 24 százalékos nyugdíj-biztosítási járulék átnevezése munkáltatói nyugdíj-hozzájárulássá nem január 1-jén, hanem csak jövő év december 1-jén lép hatályba.

 
A Parlament költségvetési bizottsága máris belenyúlt az új törvénytervezetbe.

Most a szóban forgó javaslat úgy épül fel, hogy az a pénztártag, aki marad a magánnyugdíjpénztárban, nem részesül a munkáltató által fizetendő 24 százalékos járulékból. A diszkrimináció kizárása miatt - a törvényjavaslat benyújtása előtt - a kormány képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a munkaadói 24 százalékos járulékadóvá alakul.

Ezzel szemben a törvényjavaslatban „munkáltatói nyugdíj-hozzájárulásként” szerepel. A bizottság módosító indítványa nem nyúl az elnevezéshez, csupán a hatálybalépését tolja el 2011. december 1-re.
 A faguriga és a maraton

2010.12.02. 16:56 | Maradok | 29 komment

 Érdekes „tanulmánnyal” lépett be közvetlenül is a nyugdíjvitába a minap a Századvég Gazdaságkutató Zrt.. A cég, amelynek fő feladata állítólag „a magas szakmai színvonalat képviselő, tudományos igényű, gazdasági és társadalmi jellegű kutatások elvégzése” lenne, először egy sajtóközleménynek nevezett word dokumentumban, majd egy hosszabb Magyar Nemzet cikkben tárta a nyilvánosság elé: „a magánpénztárakban felhalmozott vagyon értéke ma 3050 milliárd forint, mintegy 500 milliárddal kevesebb a járulékbefizetések miatt keletkezett államadósságnál és kamatainál.” Sólyom László egykori főkommunikátora újdonsült nyugdíjszakértőként csillogó szemmel osztotta meg a közszolgálati televízióban is a „tanulmány” fő megállapításait.

 
Kamatos Kamat szakértőnk (hogy a Századvég kutatóihoz hasonlóan mi is maradjunk a névtelenség homályában), miután elolvasta a Századvég közleményét, a következőt mondta: „faguriga legyek, ha a Századvég szövegéből bármi is kiderül arra vonatkozóan, hogy milyen számítási modellel jutottak erre az eredményre”. (Azt már csak zárójelben tette hozzá, hogy milyen kutató az, aki nem a kutatását publikálja, hanem név nélkül közleményt ad ki róla?)
 
Ha már a Századvég nem osztja meg velünk „tanulmányának” részleteit, szakértőnk segítségével megpróbáljuk saját magunk értelmezni, milyen számítás alapján juthatott a kutatóintézet a fenti eredményre!


Értetlenség a köbön

2010.11.30. 13:29 | Maradok | 5 komment

Nemcsak itthon, hanem külföldön is kiverte a biztosítékot a hazai nyugdíjrendszer drasztikus átalakítása, a pénztárak villmágyors szétverése. Külföldi szakértők is értetlenül nézik, hová vezethet ez a folyamat. A nyugtalanság nő, ismét negatív színben tüntetnek fel bennünket, az uniós tagállamok amúgy is az egyik legelmaradottabb országát, mint akinek a minta Argentína lenne. Nemzetközi körkép.

 

Bloomberg: Argentína a minta?  

A hírügynökség jelentése szerint Magyarország ultimátumot ad polgárainak vagy áthelyezik az állami kasszába a magánnyugdíj pénzalapban tartott pénzüket, vagy elveszítik az állami nyugdíjukat. Magyarország,  az EU leginkább eladósodott közép-európai tagállama ezzel a lépéssel Argentína példáját követi.
A latin-amerikai ország ugyanis 2001-ben mintegy 3,2 milliárd dollárnyi nyugdíj megtakarítást kobozott el. A Buenos Aires-i kormány két évvel ezelőtt államosította a 24 milliárd dollárt jelentő iparágat, hogy ily módon kompenzálja az államadósság 2005-ös átstrukturálása után kieső adóbevételt.
 
 


Három csapás

2010.11.28. 21:12 | Maradok | 76 komment


Egyszerre három csapást mért a magánnyugdíjpénztári rendszerre a Matolcsy György által péntek éjszaka beterjesztett törvényjavaslat – mondja Bába Julianna. A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke az Indexen olvasható Maradok blog (maradok.blog.hu) által készített exkluzív videó-interjúban többek között közölte: nem indítanak polgári elégedetlenségi mozgalmat, nem lépnek ki a politikai porondra, de a legvégsőkig elmennek a jogi eszközök felhasználásában annak érdekében, hogy a „Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról” szóló törvény hatályba lépését megakadályozzák.

 
Bába Julianna szerint a választás az állami és magánrendszer között nem szabad, hiszen a maradni szándékozókat durva szankciókkal sújtja az állam. Egyfelől továbbra is ugyanakkora közteherviselést ír elő a számukra, de cserébe nem nyújt semmiféle szolgáltatást, másfelől adminisztratív eszközökkel is lehetetlenné teszi a maradást. Országosan 33, Budapesten pedig egy helyen nyilatkozhatnak a tagok esetleges maradási szándékukról, ami fizikailag is nonszensz másfél hónap alatt úgy, hogy közben tartanak a karácsonyi ünnepek. Az esetleg életben maradó pénztárakra előírt működési költségek pedig „a hideg vízre” sem lesznek elegendőek. Eközben az egyéni számlavezetés az állami rendszerben egy illúzió, lévén, hogy a befolyó pénzeket azonnal elköltik nyugdíjkifizetésre és adósságcsökkentésre. Így a kormány ígérete nem jelent mást, mint egy „tartozom neked cetlit”, amit 20-30 év múlva lehet majd egy másik kormánynál beváltani.
 
 
 
 

Címkék: selmeczi gabriella alap magánnyugdíjpénztár stabilitás visszalépés nyugdíjtörvény nyugdíjváltozás bába julianna

· 2 trackback

Mi áll Matolcsyék törvényjavaslatában? 2. rész

2010.11.28. 17:25 | Maradok | 2 komment

A Matolcsy-féle törvényjavaslatban természetesen szerepel -a hatalmas belföldi és külföldi visszhangot és nemtetszést kiváltott- a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény módosítása is.

Milyen változásra számíthatnak az átlépők és azok, akik magánnyugdíjpénztári tagok maradnak?

A törvényjavaslat 2011. január 31-ig megteremti - akár pályakezdőként, akár önkéntes döntés alapján – a pénztártaggá vált embereknek azt a lehetőséget, hogy arról rendelkezzenek, számlájuk vezetését a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer vegye át.

A visszalépés lehetősége fennáll azon személyek esetében is, akik 2011. február 1-jét megelőzően vonulnak nyugdíjba és magánnyugdíjpénztári tagságukra tekintettel részesülnek saját jogú nyugellátásban.
 
 
 

Címkék: állami magánnyugdíjpénztár visszalépés nyugdíjkalkulátor matolcsy nyugdíjtörvény nyugdíjrendszerbe

Mi áll Matolcsyék törvényjavaslatában? 1. rész

2010.11.27. 19:11 | Maradok | 15 komment

Péntek este beterjesztette a „Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választásról szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

De miről is szól az a javaslat, amely alajaiban változtatja meg a nyugdíjrendszert, hiszen a nemzetgazdasági miniszter közölte, aki nem lép át az állami rendszerbe, nem lesz jogosult az állami nyugdíjra.

A bejelentés mind a lakosságra, mind a szakemberekre, de a nemzetközi gazdasági világra is sokkolóan hatott.
 


Címkék: magyar nyugdíj alap pszáf magánnyugdíjpénztár ász törvényjavaslat nyugdíjrendszer matolcsy nyugdíjtörvény nyugdíjváltozás adósságcsökkentő

0-24

2010.11.25. 20:21 | Maradok | 9 komment

Matolcsy György körülbelül harminc perc alatt „végzett” a magánnyugdíjpénztárak képviselőivel a mai, ám annál egyoldalúbb meghallgatáson, ugyanis a miniszter kész tényeket közölt, a szakmai érveket meg sem hallgatta.

A jövőt csupán homályosan vázolta, semmilyen konkrétum nem hangzott el annak kapcsán, hogyan képzelik el az öngondoskodás jövőbeli intézményét.  Biztosan nem így:
Címkék: magyar nyugdíj nyugdíjreform gabriella magánnyugdíjpénztár stabilitás selmeczi matolcsy bába julianna pénztárszövetség

Vége a magánnyugdíjpénztáraknak vagy nem?

2010.11.25. 10:49 | Maradok | 115 komment

Ma délelőtt a nyugdíjpénztárak képviselőit az NGM-be hívta Matolcsy György. Vajon miről volt szó, mi fog történni? Ott voltunk, összefoglaló:

 


 


Címkék: matolcsy ngm magányugdíjpénztár

· 4 trackback

Mi lesz a nyugdíjammal?

2010.11.24. 14:24 | Maradok | 35 komment

Az addig rendben van, hogy nyugdíjügyben tenni kell valamit. Na de így, ilyen szervezetlenül, ilyen kapkodva és elhamarkodva, ahogyan Orbán Viktor és kormánya hirtelen meghozta azt a döntést, hogy a magánnyugdíjpénztárakból szabad lesz az átlépés az állami nyugdíjrendszerbe, szinte felfoghatatlan.

Hová lesz a pénzem, ki kezeli majd és milyen szervezetet hoznak létre a kezelésére, ki lesz annak a vezetője, hogyan és miként kapom vissza öregkoromra? …és ezzel beindul az agresszív gépezet. Sajtóértesülések szerint is rengdeteg a bizonytalanság.

Egyelőre több forgatókönyvet modelleznek a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Aki a hirtelen visszalépés mellett dönt, valószínűleg nem tudhatja, hogy mi vár rá.


 

Aki tehát a visszalépéssel bedobja eddigi megtakarításait a közösbe, az jelen állás szerint búcsút inthet a pénzének. Vagy mégse? Ki tudja, én biztosan nem. És ahogyan elnézem, senki nem tudja. Ez sokakat elriaszthat a visszalépéstől, érdemes is várni vele, amíg a részletek nem tisztázottak.


Címkék: orbán nyugdíj magánnyugdíjpénztár selmeczi

Twitter