Friss topikok

Utolsó kommentek

0-24

2010.11.25. 20:21 | Maradok | 9 komment

Matolcsy György körülbelül harminc perc alatt „végzett” a magánnyugdíjpénztárak képviselőivel a mai, ám annál egyoldalúbb meghallgatáson, ugyanis a miniszter kész tényeket közölt, a szakmai érveket meg sem hallgatta.

A jövőt csupán homályosan vázolta, semmilyen konkrétum nem hangzott el annak kapcsán, hogyan képzelik el az öngondoskodás jövőbeli intézményét.  Biztosan nem így:




A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke úgy fogalmazott: a "miniszter ígéretet nem tett, bocsánatot nem kért."

A szakmai vezetők egyébként azt kérték volna, hogy a 24 százalékos munkaadói nyugdíjjárulékról is szabadon dönthessenek a dolgozók, erről a javaslatukról sem lesz egyeztetés.  

Ez a 24 százalék azt jelentené, hogy a magánnyugdíj és az állami pillér közötti választás nem pusztán arra vonatkozik, hogy a munkavállalói tíz százalék sorsáról dönthetnek a dolgozók, hanem a teljes nyugdíjjárulékról – közölte Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

 
Ha valakit fegyverrel kényszerít a kormány, hogy döntsön valamiről, és meg sem hallgatja, az nem egyeztetés, hanem kész tény – hangsúlyozta a szövetség elnöke.
 
 
A Pénztárszövetség egyébként azt is közölte: a végsőkig elmegy, hogy megakadályozza a szabályozás életbe lépését.

Nem tudunk hát semmi újat a tegnap bejelentettekhez képest, noha a tervekkel kapcsolatban számos konkrétum hiányzik. Továbbra sem tudni az átlépések technikai lebonyolításáról, a szükséges nyilatkozatok kiadásáról, begyűjtéséről.
 
Nem mellesleg, a tegnapi agresszív kormányzati bejelentésnek már a külföldön is híre ment, vezető gazdasági lapok negatívan értékelik Matolcsy bejelentését.
 
Hogy is néz ki a jövő?
 
A kormány által szerdán határozatba foglalt új nyugdíjszabályokat pénteken két törvényjavaslatban terjeszti a kormány a parlament elé, így a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 45 napjuk marad arra, hogy válasszanak a magán- illetve az állami rendszer között – közölte a nyugdíjvédelmi megbízott. 
 
 
 
A parlament december 13-án végszavaz a törvényekről, és aki maradni akar a magánpénztárban, annak január utolsó napjáig kell nyilatkoznia erről.
 
A maradás azt jelentené, hogy a 24 százalékos munkaadói befizetésről az érintett lemond, és csak a saját 10 százalékos befizetése után jut nyugdíjhoz. Aki visszalép az állami rendszerbe, és a magán-nyugdíjpénztárban a jelenlegi pénze nem éri el a befizetését, annak a különbséget az állam kiegyenlíti. Akinek viszont hozama van a befizetésein, az azt adómentesen felveheti.
 
A befolyó pénz fogadására egy külön alap létesül, amelyet az Államadósság Kezelő Központ működtet. A mintegy 3 ezer milliárd forint pénztári vagyon fele magyar állampapírban van, ezeket kivonja az ÁKK a forgalomból, és ezzel csökken az államadósság.

A vagyon másik fele magyar-, illetve külföldi részvényekből áll, ezeket nem egyszerre, hanem folyamatosan értékesíti az ÁKK. Az értékesítést egy külön bizottság felügyeli majd.

Aki a jelenlegi vegyes rendszerben szerzett nyugdíj-jogosultságot, annak ez megmarad 2012 első napjáig. Aki önként 2 százalékkal többet fizetett a magán pénztárba, az vagy felveheti azt adómentesen, vagy átirányíthatja az önkéntes nyugdíjpénztárba.

A magán pénztárból az államiba átvitt pénzt külön könyvelik, mivel az a házas- és az élettársak között örökölhető. Az állami pénztárba történt befizetésről szóló bevallást is személy szerint, napra készen könyvelik, de ez csak nyugdíj várományra ad jogosultságot.
 
A jövőben nyugdíjadóvá alakulna a munkaadói járulék. Selmeczi úgy véli, az unió nem szólhat bele a magyar nyugdíjrendszerbe, mivel petícióval fordul az Európai Parlamenthez a Stabilitás Pénztárszövetség, amelyben kérik, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására.

Szabadok leszünk?!
 
A szocialista kormány a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság bevezetésével tizenhárom évvel ezelőtt elvette az emberektől a pénzük feletti rendelkezés jogát – tette hozzá Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: most visszaadják ezt a szabadságot.
 
Köszönjük.
 
 
 
 

 


Címkék: magyar nyugdíj nyugdíjreform gabriella magánnyugdíjpénztár stabilitás selmeczi matolcsy bába julianna pénztárszövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr882473422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

knoti 2010.11.27. 14:28:37

Barhogy is dontesz csezheted!
Az allam is a bamk is csodbe mehet!
Ha az allam csodbe megy, akkor a bank is!
Ha a bank csodbe megy, akkor az allam is!
A ma 30 eves fiatalok soha nDm fognak nyugdijjat latni!
Ha megis, akkor rakefeltek! de max a nokre lesz igaz (talan), mert a ferfiak, ugy altalaban a koporsoba kotnek ki meg a nyudij elott!

N e x t 2010.11.27. 18:42:30

A nyugdíj pénztáraknak fel kellene ajánlaniuk, hogy megfinanszírozzák az Ügyfélkapus ügyintézés fejlesztési költségeit, hogy minél egyszerűbb legyen az ügyintézés.

N e x t 2010.11.27. 18:42:30

... a nyugdíjakkal kapcsolatos ügyintézés állami feladat. Ebbe beleférne simán, hogy ezt a nyilatkozatot is lehessen az Ügyfélkapun keresztül betölteni. Ezt persze nyilvánvalóan nem fogják maguktól megcsinálni, de ez egy kommunikációs háború is, és lehetne nyomni mindenhol a médiában, hogy a pénztárak milyen készségesen kiszolgálják az ügyfelek szükségeit, az állam meg cseszik rájuk. Egy ilyen kezdeményezés ellen, hogy kifizetik a fejlesztési költségeit is az ügyfelek kényelme érdekében, nem nagyon lehet beégés nélkül mit mondani. A pénztáraknak szüksége van olyan kezdeményezésekre, amikkel aktivizálhatják az embereket. Ez erre is jó lehet. A Fidesz végletesen agresszív, kizárólag az erő nyelvén ért. Ha a pénztárak nem tudnak egy társadalmi méretű megmozdulással megtámogatott erőt kifejteni, lenyelik őket mint egy falat kenyeret.

Én valszeg kiküldenék két igénylőlapot válaszborítékkal. Az egyikben az lenne az igény, hogy cserélje fel a kormány, hogy az átlépést kelljen kérni, ahogy eddig is, és nem a maradást. A másikban az Ügyfélkapus ügyintézés lehetővé tételét. Ha a Pénztáraknak a kezében van mondjuk 70%-nyi igen szavazat, nyilvánvalóan ki lehet mutatni, hogy a kormány nem az emberek érdekében és felhatalmazásával cselekszik és lehet nyomni egy nagy kommunikációs offenzívát.

Nemlépekát 2010.11.27. 20:35:12

Knoti, (ha már egy közgazdász fórumra tévedtél), mond neked valamit az, h "Bázel III"?

Azért dolgozták ki ezt az egyezményt, h ne fordulhasson elő még egy ekkora válság. Ez után már elmondhatjuk, h mivel az országokat nem közgazdászok, hanem politikusok irányítják, egy állam hamarabb tud csődbe menni, mint egy nagy bank.

Jelenlegi adórendszerrel a Fidesznek sem fog sikerülni fenntartani a bevétel/kiadás arányát.
A nagyarányú adócsökkentés sehol sem vált be, viszont egyértelműen óriási hiányokat okozott.

Felesleges beletenni még 2700 milliárdot, nem fog növekedő pályára állni a gazdaság, még akkor sem, ha Orbán erről meg akarja győzni a zembereket.

Ez a módszer ahogy ráadásul mindezt teszi... :/

dr.idiotka 2010.11.28. 16:42:44

Én csak annyit szeretnék kérdezni a tisztelt Országgyűléstől, hogy ha az én illetve mi magánnyugdíjpénztári megtakarításomból/megtakarításunkból fizetik az államadósságot, akkor miből lesz kifizetve a nyugdíjam/nyugdíjunk? Az átlag emberek egyre kevesebb pénzből élnek évről évre. Egyre nehezebb és kilátástalanabb a mai fiatalok helyzete. Hova szüljenek gyereket és miből tartsák el? Az én hitelemet se fizeti senki helyettem. Amikor az állam felvette a hitelt és elköltötte a pénzt, akkor miért nem kérdeztek meg minket? Én kivel fizettessem ki a lakáshitelemet?

sanyi6238 2010.11.28. 20:36:29

Ilyenkor látszik az igazi magyar összefogás.Mindenki önzően csak a saját maga nyugdíjára gondol.Az ország helyzetére pedig nem .Magánnyugdíjpénztári tag vagyok az eleje óta kötelezően be kellet lépni.Az elején az emberek befizetéseivel megszökött egy pár nyugdíjpénztár.Akkor nem volt senki sem ilyen lelkes hogy vissza kell szerezni azt a pénzt amivel becsapták a tagokat.Akkor kellet volna a parlament elé menni .Visszatérve az ami rám vonatkozik 12 év alatt 1 millió 36ezer forintomnak kellene lenni a bafizetéseim alapján ehelyett 680ezer forintom van .Hát nagyon jól forgatták a pénzemet,elköltötték reklámra meg az ő müködési költségüket fedezték az én megtakarításomból.
Mefontolandó-e az átlépés.Teljessen világos hogy lenyúlták a pénzt az én megtakarításomat.Hol van ilyenkor a hatóság hogy megvédje a megtakarításomat.A hatóság csak akkor jeleskedik ha büntetni kell az állampolgárt ezt nagyon jól megtanulták.Szemléletváltás állampolgári jogok tiszteletben tartása ez a jövő.Ez nélkül nincs előrelépés.

gigacherry 2010.11.29. 08:37:31

Kedves Sanyi!
Nem lehet, hogy rosszul választott pénztárat? Mondjuk az összeg kicsit kevésnek tűnik...
Mindenki önző és a saját nyugdíjára gondol? Ki gondol ránk, ha mi magunkra nem, talán a kormány? Mindenki magára gondol, és azokra, akik hozzá hasonlóan bajba jutottak. Ezt nevezik érdekközösségnek. Így kezdődik az összefogás. Már olyan országokban, ahol ez működik. Nálunk sajnos nem.
Nálunk még mindig sokan az államot védik a nyugdíját féltő állampolgárral szemben és inkább odaadják a megtakarításukat a kormánynak, hogy az azonnal elköltse, mintsem hogy a saját magánnyugdíj-pénztári számlájukon tartanák, ahol a pénztár levon 4.5% kezelési költséget.

gigacherry 2010.11.29. 11:29:24

És akkor most nézzünk túl ömagunkon és nézzük az ország szemszögéből:
2013-ban mennek nyugdíjba az első olyan dolgozók, akiknek már lenne saját megtakarítása, ha a kormány nem vette volna el. Nekik már nem kellene teljes nyugdíjat fizetni, csak 70-80%-ot és így a nyugdíjalap veszteségeit lassan enyhítené, hogy kevesebbet kellene kifizetni, de sajnos továbbra is 100%-ot kell, hiszen adott dolgozók megtakarításait már rég elköltötte a kormány a 2011-es költségvetés hiányának pótlására. És aztán jönnek majd az újabb és újabb generációk, akiknek 100%-ban állami nyugdíjat kell fizetni.
És ezt nevezték nyugdíjmentésnek...

Morfologista 2010.11.29. 20:08:44

@gigacherry: 4.5% csak amit a pénztár működésre von le, plusz még a teljes vagyonra vetítve évente 0.7-0.9% vagyonkezelési díjat is levonnak (függetlenül a hozamtól). Azért ez nem kevés! Tény, hogy a törvény szabályozza így, hogy ennyit el lehet vonni, és ezt fogják most lecsökkenteni egy valóban sokkal ésszerűbb szintre (bár a 0.2% vagykez díj alacsonynak tűnik főleg úgy hogy az alapjául szolgáló összeg vészesen fog csökkenni a következő hetekben :(.

A körülbelül pénztárnak van kb. 150.000 tagja és kb 150mrd vagyona. A pénztár a tagok befizetése után (átlag bér legyen 200ezerHUF) 1 296 mió Ft-ot tud működésre elszámolni. Ezt az 1,3mrd forintot kb. egy 8 fős apparáttal keresik meg évente. Nyilván vannak költségeik, de legnagyobb részt azokat az ügynököket tömik ki vele, akik az egyik pénztárból a másikba és onnan a harmadikba rángatják a szerencsétlen polgárt. Rengeteg pénz egy olyan tevékenységért, amire gyakorlatilag már költeni nem is kellene. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy ugyanennek a pénztárnak a vagyonkezelője eltesz évente 1.5 milliárd forintot azért mert az elmúlt 10 év átlagában 1%-1.5%-os átlagos reálhozamot tud felmutatni. Ezzel érvel Selmeczi, és ebben van is igazság! Csak azt hallgatja el Gabika kisasszony, hogy a költségek törvényben vannak rögzítve, amit pont ők (a mindenkori kormány) döntenek el, hogy mekkora legyen. Az, hogy megváltoztatták a pénztári portfóliókezelési szabályzatot behozva a választható portfóliós rendszert és tették ezt a legrosszabb időzítéssel arról szintén a kormány (előző) tehet, és a gazdasági válság vis major, ezzel kampányolni színtiszta hazugság!

tehát: valóban szemtelenül nagy költséggel dolgoznak a pénztárak, de ezen lehet és kell is ésszerűsíteni. De erre fogni, hogy ettől az egész rendszer rossz egyszerűen hazugság!

Twitter

süti beállítások módosítása