Friss topikok

Utolsó kommentek

Újabb bomba ketyeg

2010.12.05. 20:50 | Maradok | 27 komment

Aggodalmas és kitartó a harc, amelyet a pénztárakat tömörítő szervezet folytat a magánnyugdíjrendszer szétrobbantása ellen és az emberek megtakaírtásának védelmében.

Az érvek is jók, a közvélemény sem nézi észrevétlenül, miként tenné rá a kormány a „kezét” a leendő nyugdíjukra.

De van egy másik ketyegő bomba is, ez pedig a demográfia problémája. 
 
 
 
Ebben az esetben csak az egyéni előtakarékosság nyújt védelmet, hiszen nem lesz, aki a mai fiatal-középkorúak nyugdíját megtermelje, mire nyugdíjba mennek.

A felosztó kirovó rendszerben:
-        szenvednek a mai aktív dolgozók, hiszen nem lesz, aki fizesse a nyugdíjukat, és
-        szenvednek a mai gyermekek is: belerokkannak majd abba, hogy eltartsák az öregeiket.
 
Ez a probléma csak előtakarékossággal oldható fel. A kormány ezzel a lépéssel a jövőt éli fel. Nem csak a pénzét veszi el az embereknek, de a biztonságát is.
 
Magyarország – Európa számos országához hasonlóan – demográfiai katasztrófa felé sod­ródik, mert az elmúlt évek tartósan alacsony születés­száma meghatározza a közeljövő népességének korösszetételét.

A 10 évvel ezelőtt meg nem születettek nem fognak 15 év múlva megjelenni a munka­erőpia­con, és főleg nem fognak tíz – húsz éven belül szülni.

A KSH Népességtu­do­mányi Kutató Intéze­tének előjelzése szerint a 65 év feletti lakosság ará­nya 2050-re a jelen­legi 18%-ról a 26%-ra fog nőni, és csupán 55%-ra becsülik a mun­kaképes, 20-65 év kö­zötti korosz­tály arányát.

 Szakértők számításai szerint, 20-30 év múlva a borúlátó prognózi­soknál is rosz­szabb lehet a de­mográfiai helyzet: az ak­tív – munkaképes korú korosztály száma utólag csak korláto­san növel­hető, de az orvostudo­mány és a technológia fejlődése, az életminőség és az egészség­tudatosság fejlődése miatt jelentősen nőhet az általánosan megélt életkor, és ez az egyébként örven­detes tény tovább növeli majd az idősek arányát.
Ha ehhez – mint az kívánatos – növekvő születés-szám is társul, az aktív korú lakosság aránya bizonyosan 50% alá csök­ken a jelenlegi 63% ról.
 
A nyugdíj-vitában fontos a jogbiztonság kérdése, a tulajdon védelme, az einstand tilalma.

De az igazi tét ez, és erről is beszélni kell.


Címkék: bomba népesség ksh demográfia magyarországi nyugdíjvita demográfiai

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr762495349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McR 2010.12.05. 23:23:09

Egész más okokból keresgélve-szörfölve találtam rá erre az idézetre, ami tökéletesen illik országunk mai helyzetére (is), azaz semmi sem változik. Ezt a mondatot Deák Ferenc mondotta elég régen...
"Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges."

gigacherry 2010.12.06. 06:12:16

@McR:
Így van. Ezért is nem szabad mindezt szó nélkül hagyni.

blablabla_ 2010.12.06. 14:07:45

"Ez a probléma csak előtakarékossággal oldható fel."

Pont ez a lényeg. Az a baj, hogy a 8% MNYP csak az előtakarékosság látszata. A mostaniak nyugdíjából csak akkor tudunk takarékoskodni, ha csökkentjük a nyugdíjakat. Jelenleg, a takarékoskodással párhuzamosan hitelt is generálunk, ami többe kerül, mint amit hoz. A takarékosság csak pluszpénzből megy (=ÖMNYP).

Batkaa 2010.12.06. 21:28:10

A demográfiai aláhullást a tőkefedezeti rendszer ugyanúgy nem tudja kivédeni, mint a felosztó-kirovó.
Ha folyamatosan nem születik elegendő számú gyerek (száz szülőpárra számítva legalább 230 gyerek - ez jelenleg 130!), akkor népesség aránya az értéket előállító aktívak felől a nyugdíjasok irányába tolódik.
Teljesen mindegy, hogy mekkora tőkét halmoznak föl a mnyp-ak, az csak igényjogosultságot jelent, ahhoz, hogy ezt javakra lehessen váltani az aktívak termelése szükséges, ami ugye deficites. A felosztó-kirovó rendszer ezt képes úgy kompenzálni, hogy a nyugdíjakat a lehetőségekhez csökkenti. A tőkefedezeti rendszerben ezt az infláció fogja elvégezni, hiszen ha csak megadott mennyiségű jószágot lehet megvásárolni, akkor nőnek az árak, főleg akkor, ha ehhez a mnyp rendszer nagyobb pénztömeget szolgáltatna.

Ez az elmélet, de a gyakorlatban erre a jövőbeli időpontra régen el fogják a mnyp-ak veszíteni a kockázati tőkéjüket a nagy pénzügyi leolvadásban.

Az állam ezzel szemben csak teljes megszűnésekor nem fog nyugdíjat fizetni. Ennek is van mérhető esélye, de ekkora katasztrófa esetén a mnyp-ak túlélése aligha hihető.

Morfologista 2010.12.07. 12:04:14

Batkaa: igen, lehet úgy tekinteni az állam tevékenységére mintha ez az egész huzavona egy zéróösszegű játszma lenne, melyben mindegy is hogy mit dönt az állam, a végeredmény ugyanaz lesz. Vagy így vagy úgy, de mi fizetjük meg az összes döntésük veszteségét.

Pédául: a manyup tagok magas járulékai inflációt generálnának, de mivel nincs itthon elég termék, az igények meg megvannak, ezért majd az importot pörgetik fel a megnövekedett keresletükkel, de ez meg rontaná a külkermérleg hiányát, ami további eladósodáshoz vezetne, de nem teszi, mert nyugdíj-megtakarításaik nagy része éppen külföldi papírokban volt, ami a nyugdíjfolyósításkor meg értékesítésre kerülne így hozva egyensúlyba az egyenleget. Csakhogy a jelenlegi szabályozás pont előírt egy kötelező devizafedezettségi szintet, mely a fenti egyensúlyt úgy borítja fel, hogy a devizás megtakarítások le vannak fedezve forintra. És megint ott vagyunk, hogy ha az állam beleavatkozik a gazdaságba akkor csak rontani tud rajta. Legalábbis Magyarországon.

Továbbá: A kevesebb járulékfizető önmagában csak a felosztó-kirovó rendszerre jelent veszélyt. A gazdaságra nem feltétlenül. Az egész világban olyan modernizáció zajlik már 300 éve, mely lehetővé teszi, hogy ugyanazt a jószágmennyiséget jóval kevesebb élőmunkával állítja elő. A feladat az, hogy a termelékenységet a modernizáció segítségével olyan szintre fejlesszük, hogy 2-3 milliónyi adó- és járulékfizető eltartson egy 9-10 milliós társadalmat. Elméletileg nem lehetetlen eljutni a fejlettség ezen fokára. Az USA-ban pl. a felhasznált materiális javakat az aktívok 15-20%-a állítja elő a többiek a szolgáltatási szektorban vannak. Micsoda teljesítmény, és hol vagyunk mi ettől?

A modernizációt pont az államnál kellene kezdeni. Végre valódi rendszerváltásra volna szükség, levetkőzni a posztszocialista intézményeket, újragondolni az egész túlnőtt szociális hálót. Egyszerűen egy ekkora állam, ilyen fejlettségi szinten lévő gazdasággal, ilyen morállal nem képes fenntartani a jelenlegi jóléti intézményeket. Ennek kellene leghamarabb nekiállni! És nem az öngondoskodást csírájában elfojtani, mert nagyon nagy bukta lesz belőle!!!

McR 2010.12.07. 12:04:28

Találtam még egy szépet:
"A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja." Karinthy Frigyes (természetesen)

McR 2010.12.07. 12:04:28

Hogy egy kicsit komoly is legyek:
Lányaim, akik nagy lovak, lassan megszerzik a diplomájukat, kategorikusan kijelentették, hogy hova mennek - természetesen külföldre - majd dolgozni! Fel sem merül bennük, hogy itthon próbáljanak érvényesülni, és a jelenlegi helyzetben nem is nagyon tudok ellenérvvel szolgálni döntésük megingatásához!

Közben hallgatom a rádiót, hogy a nagy vallás-mágus keresztül akarja hajszolni a vasárnapi zárvatartást...
Mi lesz a kereskedelemből utcára kerülő több tízezer dolgozóval (fidelsz: egymillió új munkahely...)?
Mi lesz a szomszédságba járó vásárlók által nem itthon fizetett ÁFÁval, azt milyen lenyúlással pótolják majd?

Az alkotmány módosítás majd megoldja a nyugdíj-kérdést! A következő években születő "újratkó" gyerekek fogják a mi nyugdíjunkat megtermelni!

.., 2010.12.07. 12:04:28

@Batkaa: Argentína államcsődje idején (2000-2001) az argentín nyugdíjbiztosítók változatlanul fizették tovább a nyugdíjakat. Akkor most melyik is megy csődbe előbb?
(Az más kérdés, hogy pár évvel később azokat is beszántotta az ottani kormány.)

shinichi 2010.12.07. 12:05:33

@Batkaa: Ne haragudj, de semmi értelme annak amit írtál. Egyébként meg nem igaz. Éppen az öngondoskodó rendszer viseli jobban a népesség ingadozását: Mindegy hányan vannak, mert mindenkinek van saját megtakarítása, azt éli fel. Nem számít hányan vannak a többiek, nem számít mit és hova fizetnek, abból úgysem jár semmi.
A felosztó kirovó rendszer nem a társadalom létszáma miatt fenntarthatatlan, hanem mert életed nagy részében inaktív vagy. Az aktívak jó része minimálbérre van bejelntve, minimálnyugdíjat viszont senki nem akar kapni. Mindegy hány gyerek születik, és áll munkába 20 év múlva, 65 év múlva annyival több nyugdíjas lesz. Exponenciálisan meg nem szaporodhatunk, mert nem lenne elég a bolygó.

vargak 2010.12.08. 12:11:53

@McR: nagylány vagyok..otthon nem kellett szaktudásom senkinek se. Itt a világ végén találtam megélhetést. Amikor majd megszületik a gyermekem akkor már nemcsak az én az elvándorlásomat sínyli meg a korfa hanem a gyermekem hiányát is. Mi csábítson haza? Az hogy egy tollvonással lehet dönteni a nevemben és ha nem tetszik akkor próbáljak meg lépni ellene egyébként pech gehabt? Amíg a biztonság és a bizalom nincs meg otthon mire menjek vissza? Ez az ország igazi ketyegő bombája - a fiatalok elvándorlása és annak következménye...kár hogy ezt a politikusok még nem vették észre - csak a hátrahagyott családtagjaink és barátaink.

McR 2010.12.08. 19:46:21

@Morfologista: azt írod, hogy "... a modernizációt pont az államnál kellene kezdeni ... újragondolni az egész túlnőtt szociális hálót."
Igazad van! Ezért nem kellett volna megbuktatni a vizitdíjat, ezért kellett volna elfogadni, hogy ne alanyi jogon járjon a CsP. Nem kellett volna újra teljes körűen "ingyenessé" tenni pl. a fogászati ellátást arra hivatkozva, hogy nem fognak az emberek elmenni a fogorvoshoz. (Megjegyzem ez idő alatt volt Mádl Ferenc a köztársasági elnök.) Kilőték a korházak átalakítását, elnépszavazták a modernizációs elképzeléseket!
Nem gondolom, hogy ha ndez keresztül ment volna, akkor most itt lenne a kánaán, de azt hiszem, észre kellene venni, hogy a fidelsz balról előzőtt a szövegelésben.
Félek tőle, hogy most majd jobbról kapunk egy szentkoronás-darutollas-Rákosi-rendszert! "Hajrá Magyarország!"

Morfologista 2010.12.09. 06:58:41

@McR: Bár nagyon messze kanyarodunk a témától, de a vizitdíjas népszavazás valóban nem egy szerencsés dolog. Az nem is annyira a vizitdíjról, hanem inkább Őszödről szólt. Nem is értem, hogy hogyan engedhették népszavazásra.

Sajnos Magyarország lakosságának még ártóan túlnyomó többsége a múlt rendszerben szocializálódott és természetesnek vesznek olyan szolgáltatásokat, amiket nem szabadna az államnak (térítésmentesen) magára vállalni. Egyszerűen látni kellene például, hogy abból a pénzből amit egészségügyi járulékként fizetünk, nem telik olyan ellátásra, mint amilyen ellátást elvárunk / kapunk. Látni kellene, hogy az a nyugdíjjárulék, amit ma fizetünk, nem elegendő azokra a nyugdíjakra, amit kifizetünk. És marhára irreleváns, hogy a mai nyugdíjasok mennyi járulékot fizettek be anno, mert ha lett volna lehetőségük (mint ahogy a mai kvázi-minimálbéren élőknek van) annak idején elcsalni a járulékfizetést (mint ahogyan nem volt, hiszen mindenki állami vállalatnál dolgozott), akkor megtették volna, mert ilyen országban élünk.

A magán/önkéntes- nyugdíjpénztárak kialakításában éppen az volt a nagyszerű, hogy elkezdte átnevelni az embereket az öngondoskodásra (igaz, hogy ez generációkon átívelő folyamat lehet, de legalább elkezdtük). Az állami nyugdíj meg menne szolidaritási alapon, vagy rászorultsági elven folyósítandó segély lenne, mert ott a helye. Igenis mindenkinek kutya kötelessége a saját nyugdíjaskori megélhetéséről aktív korában önállóan gondoskodni, és csak az elesetteket fizessük a közösből.

Általában igaz az, hogy amit az állam biztosít, azt igazságtalanul és nem hatékonyan teszi. Ezért kell kivonulnia a legtöbb ilyen "szociális háló"-nak nevezett feladatból, és akkor nem kellene az állnak nyugdíjat fizetni a milliárdosnak, és nem kellene az egészségügyi ellátását fizetni az extrém sportolóknak, dohányosoknak stb.

McR 2010.12.09. 10:02:04

@Morfologista: Teljesen egyetértünk!

A jövedelmeket ott kell hagyni elkölteni, ahol keletkeznek! Azt hiszem, sőt, meggyőződésem, hogy a "gondoskodó állam" - amit itt mindenki nagy elánnal hajtogat - egy humbug! Illetve nem egészen, hiszen remekül gondoskodik magáról!

A gyerekeknek, amikor valamilyen formában szóba kerül az adócsalás/adóelkerülés kérdése, mindíg ezt emlegetem fel: Gyakorlatilag az egész ország kicsiben vagy nagyban, de adót csal, csak már annyira zsigerileg, hogy észre sem vesszük! Ki gondol bele abba, hogy amikor a fodrásznál, zöldségesnél, és még sorolhatnám hol mindenhol kifizetem a bemondott (nettó) összeget, és nem kapok róla nyugtát, akkor mind a ketten "csalunk", hiszen "ÁFAnélkülkezicsókolom" intézzük az ügyeinket.

Az gazdaságot nem azért nem lehet felpörgetni, mert az adóelvonás magassága ezt megnehezíti, hanem - véleményem szerint - azért, mert "kilopjuk a pénzt". Soha nem is fog felpörögni, mert az a 10-15%, aki nem tud kibújni a szabályozás 90%-a alól nem képes eltartani mindenkit!
Az megint egy másik kérdés, hogy úgy gondolom, az, hogy a 20 éve volt "rendszerváltozás", nagyképű megjegyzés (megjegyzem a "fülkeforradalom" sem kevésbé az, sőt!), mert csak a lehetőségét teremtettük meg annak, hogy nagyjából a dédunokáink már tényleg demokratikus értékrend szerint élhessenek (mi "magunkat megerőszakolva" taníthatjuk gyerekeinknek ezt az értékrendet, akik unokáinknak - talán - majdnem természetes módon adhatják tovább, és ők lesznek az első (majdnem) generáció, akik életvitelszerűen demokratikus értékrend szerint nevelhetik gyermekeiket!

Ennek a felelőssége ránk hárul, és ez hatalmas teher (akkor is, ha homokba dugjuk a fejünket)!

PS:Tényleg jól elkanyarodtunk!

Morfologista 2010.12.12. 17:40:40

Tudjátok az a legszomorúbb az egészben, hogy - bár ez sem tartozik szorosan a témához, és szerintem is úgy jó ha ezen a blogon nem politizálunk, de - én ezekre szavaztam. :( És hetek óta nem tudom összeszedni az államat a padlóról. Mert ez az egész nyugdíj üggyel hátba szúrtak. ÉN ERRE NEM ADTAM FELHATALMAZÁST!!! Ezzel azt érték el (amit egyébként sohasem gondoltam volna), hogy soha többet ne szavazzak senkire se, ha a választások után is tükörbe szeretnék nézni. Azt hiszem az a legjobb, ha tényleg örökre felhagyok a szavazással. Egy szavazásra még mindenképpen elmegyek. Amikor arra kell voksolnom, hogy megtartsam a magánnyugdíjamat. Szomorú.

McR 2010.12.12. 21:18:42

@Morfologista: Nem kárörvendés, nem megnyugvás, egyszerűen csak reménykedés, hogy egyre többen lesztek, akik felébrednek! Nem a fidesz ellen, nem a mittudoménpárt ellen, egyszerűen csak nem hagyják a rózsaszín ködöt tovább terjedni! Én hosszú időn keresztül voltam elkötelezett szoci szavazó, míg rá nem jöttem, hogy nem lehet "pártlogóra" szavazni! Úgy gondolom azonban, hogy a nemszavazni sem jó megoldás. Mert akkor elveszíted a jogosítványod, hogy szólni tudj, mint ahogy most ("...Én NEM ERRE...") megtehetted!
Ha teheted, nézd meg az "Igazi Mao" című filmet!!

Batkaa 2010.12.13. 09:07:18

@..,: A magyar állam még '45-után is fizetett nyugdíjat, az egy kicsit nagyobb váltás volt, mint az argentin.

Hogy az állam ne fizessen nyugdíjat, annak még ezeknél súlyosabb oka kell legyen.
Mondjuk akár tíz éves időtávon nem esélytelen egy ilyen helyzet. A válság még messze nem ért véget, most jön a neheze.

.., 2010.12.13. 18:43:19

@Batkaa: A magyar állam 45-ben nem volt csődben, így a hozzászólásod szerintem nem releváns. Argentína 2001 decemberében csődöt jelentett, és nem tudott állami nyugdíjat fizetni egy ideig, ennek ellenére az ottani MNYP-k (pl. ING stb.) továbbra is fizették a nyugdíjakat, pedig a kormány még a bankbetéteket is befagyasztotta! A modern korban egy állam egyáltalán nem biztos, hogy pénzügyileg erősebb, mint egy ilyen óriási multi. (Az AXA mérlegfőösszege akkora, mint a magyar GDP!)
Tehát az a kijelentés, hogy ha az állam csődbe megy, akkor a MANYUP-oknár már úgyis mindegy, egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen Argentína egy élő, konkrét ellenpélda.

Batkaa 2010.12.13. 23:41:08

@Morfologista: Írtam szép hosszú választ Neked, ami sajnos elszállt. Kissé kedvemet vesztettem...

Arról szólt, hogy ha az "állam rossz gazda", akkor vesd össze a magánbankoknak 2008-óta világszerte kiutalt összesen sok ezermilliárdos kötelezettségvállalást...

Meg arról, hogy a vagyonvesztés magas kockázata miatt alacsony a kockázati tőke aránya, így még ha a manyup-rendszer hozná is a nyugdíjasok termékimportja fedezetét, az állami rész biztos, hogy deficites lesz a demográfiai aláhullás miatt. De nem is lehet sikeres a manyup kockázati befektetési tevékenysége, mert pont a hazai hozamok igen magasnak számítanak, a világon nincs túl sok hely, ahol a magyarnál magasabb hozam érhető el, az itteni nyereség biztosítja például más országok nyugdíjpénztárainak hozamát.
(A tőzsdét meg hagyjuk, mert az valójában szerencsejáték...)

Meg arról is írtam, hogy annak a növekedésnek, amiről írsz mostanában érjük el a határait...

Sajnálom, jót beszélgettünk...

Batkaa 2010.12.13. 23:49:18

@..,: Nem volt csődben? Rengetegen meghaltak vagy földönfutók lettek, fogságban voltak vagy menekültként kóboroltak Európa útjain. Az ország megszállva, lerombolva, a hidak fölrobbantva, a termelő üzemeket (komplett üzemeket) és az állatállományt a németek vagy a szovjetek vitték magukkal, a maradék termelés a szovjeteknek megy, az aranytartalék külföldön, világtörténelmi mértékű infláció dühöng. Nem volt csődben?
Az argentin válság ehhez képest a kanyarban sincs, de egy-két év alatt ott is helyreálltak a dolgok, mint nálunk.

Amiről én beszélek, azt szemlátomást Te föl sem tudod fogni.

tinca 2010.12.14. 10:33:13

@Morfologista: Ha legközelebb nem szavazol, mások döntik el helyetted, h mi legyen. Mint ahogy most is részben ez történt.
Sajnos nálunk egy jó ideje erről szól a választás: ki a kisebbik rossz, ahelyett, h ki a nagyobbik jó.
De még mindig inkább így válasszak, mint sehogy. Lehet, h rövidesen, ha akarsz sem fogsz tudni...

Morfologista 2010.12.14. 10:33:48

@Batkaa:

"Sajnálom, jót beszélgettünk..."

Miért már nem fogunk?

"mostanában érjük el a határait..." A fejlett piacok mostanában érik el, ezt nem vitatom. Magyarország viszont még a kanyarban sincs ebben a tekintetben. A modernizációval az is a "baj", hogy hirtelen képes megugrasztani a munkanélküliséget, és ugye egy technológiai átállásnál nem 2 év mire az új szakemberek felnőnek.

Kicsit összefoglalva: A legnagyobb problémám a jelenlegi gazdaságpolitikával, hogy látványosan nem létezik. És emiatt csalódtam a legnagyobbat a fideszben. A másik, hogy a nagy ellátó rendszerek reformjáról szó sincs. Minden tiszteletem Réthelyi professzoré, kedvenc tanárom volt az egyetemen, de mintha nem dübörögne az az eü reform. Szóval se gazdaságpolitikai irány, se kiadáscsökkentés. Megy a vagdalkozás össze-vissza, én a fidesztől nagyobb szakmaiságra számítottam.

A manyupokkal kapcsolatban - többször leírtuk - a törvényi szabályozás volt a legnagyobb probléma. Tényleg arcátlanul nagy a 5%-os díjelvonás (+ apró), amivel hihetetlen nagy profitot pumpáltak a szférába. De ez a mindenkori kormány döntése!

És még valami: Jelenleg 2,8-3 milliárd forintot nyomnak bele a költségvetésbe, mondván, hogy kell adósságtörlesztésre meg a nyugdíjasoknak. Az egész sztoriban az az érdekes, hogy az elmúlt 10 évben ugyanekkorára tehető a politikai korrupció által keletkezett hiány. Magyarul ennyit nyúltak le kedvenc politikusaink. Durva nem? Sokkal hitelesebb lett volna azzal kezdeni, hogy visszaszorítják a korrupciót a saját köreikben. Mert jelen állás szerint az én nyugdíjcélú megtakarításaimból él néhány száz multimilliárdos, én meg örülök ha lyuk van a seggemen.

.., 2010.12.14. 19:45:47

@Batkaa: Na akkor még egyszer, mert úgy látom terelni próbálsz. Te arra utaltál először, hogyha az állam csődbe megy, akkor a MANYUP-ban már felesleges bízni, mert az állam magával rántja az egészet. Erre írtam én, hogy ez nem így van, lásd Argentína példája, ahol az állam csődbe ment 2001-ben, az ottani MANYUP-ok ennek ellenére vígan fizették tovább a nyugdíjakat. Tehát arra céloztam, hogy egy MANYUP a való életből vett példa alapján is lehet pénzügyileg stabilabb, mint egy egész állam. Erre itt jössz a világháborúval...

Batkaa 2010.12.15. 00:07:56

@Morfologista:
Elvette a kedvemet a kisesszém füstté válása...

Mindenki azt csinál, amit akar. Menjen vagy maradjon, kicsit se számít.

Pár éven belül úgyis annyira begyűlik a baj, hogy kutyát nem fogja érdekelni az egész kérdés.

Batkaa 2010.12.15. 00:18:46

@..,: Nem. Én azt írtam, ha annyira durvul a helyzet, hogy az állam nem lesz képes többé nyugdíjat fizetni, akkor a manyup már rég sehol sem lesz. Olvass, mielőtt megvádolsz!

Az államcsőd messze nem a legrosszabb, ami jöhet. Sőt!
Nem átmeneti egy-két éves gondokról beszélek, egy elszigetelt országban, miközben másutt folytatódik a BAU.
A tét ma világszerte az uralkodó gazdasági-társadalmi paradigma leomlása: akkor nem fizet többé senki nyugdíjat.

Ezért írtam, hogy szemlátomást nem fogod.

Jó, részemről befejeztem, legyen Tied az utolsó szó.

gigacherry 2010.12.15. 13:01:02

@Batkaa: Honnan veszed, hogy a manyup nem lesz sehol? Kitől hallottál ilyesmit?
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy ha az állami dolgozókat leépítik, mert nincs pénz a fizetésükre, a versenyszférának is le kell építenie a dolgozóit.

.., 2010.12.15. 22:59:52

@Batkaa: Értem, tehát nem "csupán" egy államcsődre gondoltál, hanem egyenesen arra, hogy egyáltalán soha többé nem fog az állam nyugdíjat fizetni senkinek. Hát igen, ennek a valószínűsége tényleg alig mérhető, így szerintem nem is érdemes számolni vele, mint alternatívával.
Én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy azzal szemben, amit sokan hangoztatnak különféle fórumokon (nevezetesen, hogy egy államcsőd rántja magával az összes adott országbeli MANYUPot), ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt!
Azt hittem, te is ezzel próbálsz érvelni, de visszaolvasva a kommented tényleg inkább még egy államcsődnél is jóval kisebb valószínűségű eseményre utaltál.

thomas67 2010.12.17. 00:02:31

@Morfologista:"Átnevelni az embereket az öngondoskodásra" azt hiszem ennek az egész történetnek a legjobb megfogalmazása. Lehet, hogy ez manyup történet Orbán "öszödje".Hirtelen pár millió ember most el kezdett gondolkodni, hogy mi is ez az egész nyugdíj történet.Lehet, hogy Viktor most 19-re kért lapot?Mert, hogy itt sok segítség nem lesz a döntés meghozatalában az is biztos.Itt bizony le kell ülni és egyedül vagy egy vacsoracstában 5 pálesz mellett nagyokat hőzöngeni.
MI van, ha nem jön be a kormány számítása és rengetegen maradnak az Mnyp rendszerben (ezen csodálkoznék), mert a Törvényben vázolt állami visszaterelés zsarolási metódusai előtt még Don Corleone is fejet hajtana.Tény,20 évnyi porhintés után, itt az ideje az ébredésnek.Jó Reggelt Magyarország!Magad uram, mert más nem lesz...tényleg hihetetlen, hogy azok akik 20 éve a magántulajdon szentségét szajkózzák, ezt az államosítást megtehetik.Álszentség a köbön.

Twitter

süti beállítások módosítása