Friss topikok

Utolsó kommentek

Lengyel, magyar – két jó barát

2010.12.15. 09:48 | Maradok | 16 komment

Polak, Węgier, dwa bratanki / I do szabli, i do szklanki / Oba zuchy, oba żwawi / Niech im Pan Bóg błogosławi. Lengyel-magyar két jó barát / Együtt harcol s issza borát / Vitéz s bátor mindkettője / Áldás szálljon mindkettőre.
 
Lengyelország elérte, hogy egyes tételeket – ha a teljes magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket nem is - az unió mégis figyelembe vegyen az államadósság és a költségvetési deficit számításakor. Ha nekik sikerült megegyezniük az EU-val, akkor nekünk miért nem? Sokak szerint a magyar kormány kapkodott, pedig könnyen elképzelhető, hogy Brüsszelben elénk sem gördítettek volna akadályt. Így viszont a faltörő kos szerepét játszottuk az európai nyugdíjjátszmában, amelynek hasznát mások fölözik majd le.
 
 
 
Magyar start, lengyel győzelem
 
Augusztusban kilenc EU-ország - köztük Magyarország kezdeményezte az Európai Bizottságnál és az Európai Tanács elnökénél az államháztartási hiány és az államadósság számítási szabályainak módosítását. Azt próbálták elérni, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos költségeket az EU vegye figyelembe az elszámolásokban, ugyanis ez a módosítás szerintük a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná.

Ám miközben az eurózóna szigorúbb tagjai egyáltalán nem akarnak közösködni azokkal a tagállamokkal, akiknek nincsen nyugdíj-előtakarékossági alapjuk, azok, akik megtartják, nagyobb költségvetési mozgásteret kaphatnak, és nem mellesleg így "kedvezménnyel" vezethetik be az eurót.
 
A lengyel pénzügyminisztérium múlt hét végi közleménye szerint   sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét a hiány kiszámításakor. Ennek köszönhetően, másképpen ért célt a magyar és a lengyel kormány a költségvetési deficit ügyében. 
 
Olli Rehn, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos szóvívője a hét elején bejelentette: nincs szó a deficitszámítás változásáról nyugdíjügyben. Megerősítette, hogy Barroso múlt pénteken telefonbeszélgetést folytatott Donald Tusk lengyel kormányfővel a témában, és „megállapodtak abban, hogy minden nemzeti nyugdíjrendszert alaposan értékelni kell” az államháztartási deficit megállapításakor. Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: a felek valóban közelednek a megállapodáshoz ebben a tekintetben, olyannyira, hogy még december 16-17 én lesz az Európai Bizottság következő ülése, melyen bejelenthetik hivatalosan is a döntést.

A nagy ötlet
 
Az lenne a változtatás célja, hogy az államháztartásból a magán nyugdíjpénztárakhoz kerülő pénzt a kormányzati szektoron belül lehessen könyvelni. Ily módon nem jelenne meg az államháztartási mérleg kiadási oldalán az a nyugdíjjárulék és egyéb költség, amelyet a központi költségvetés az állami nyugdíjkasszának átutal. Más szóval, az éves államháztartási hiány ennyivel csökkenhetne, vagy egy másik megoldási lehetőség szerint ennyivel legálisan lehetne növelni a hiányt, akár a 3 százalékos korláton túl.

"Az Európai Bizottság már nem tagadja annak tényét, hogy a nyugdíjreform költségét számításba kell venni a közadósság és a hiány kiszámításában" - olvasható a lengyel pénzügyminisztérium sajtóosztályának közleményében. A részletekről jövőre, az első negyedév végéig döntenek az EU gazdasági és pénzügyminiszterei - tették hozzá.
 
Korábbi számítások szerint, ha az átutalt nyugdíjjárulékokat a kormányzati szektoron lehetett volna elkönyvelni, akkor Magyarország idei hiánya papíron a GDP körülbelül 1,4 százalékával kisebb lenne. Így a tervezett 3,8 százalékos hiány helyett az idei hiány a GDP-nek csak mintegy 2,4 százaléka lenne, bőven az EU-ban előírt legföljebb 3 százalék alatt. Hasonló úton-módon csökkenne az államadósság is. Így az ország a jövő évi határidő előtt egy évvel szabadulhatott volna az EU-beli túlzottdeficit-eljárásból.

Lengyelország más szempontból is „sztár lehet”. Megugorhat a kereslet a lengyel államkötvények iránt azután, hogy a kelet-európai ország megegyezett Brüsszellel a költségvetés új elszámolásáról. Már most a 10 éves lejáratú lengyel államkötvényekért már csak 295,4 bázisponttal magasabb hozamfelárat kérnek, mint a referenciának tekintett német állampapírokért.
 
A csehek is felismerik a lényeget
 
Merkel meghívta a cseheket és a lengyeleket az eurózónába, ahol a nyugdíjasok pár év múlva euróban kaphatják meg járandóságukat. Az utóbbi hír szorosan kapcsolódik az egyre bonyolultabbá váló, és egyre élénkülő európai nyugdíjvitában, mivel Necas cseh miniszterelnök részben éppen a cseh nyugdíjrendszer problémáival háríttotta a német közeledést. Csehország egyike azoknak az euró-szkeptikus államoknak, amelyek, ha akarták volna, már bevezethették volna az eurót, de nem tették. A német közeledés feléjük logikus, hiszen Németország Csehországhoz (és a már bent lévő Szlovákiához) hasonlóan szigorúbb euróövezeti szabályokat szeretne elérni. Lengyelország pedig az elmúlt hónapokban következetesen összekötötte a nyugdíj-elszámolási vitát az eurózóna jövőre megújítandó stabilitási és növekedési paktumával. (A fotón Merkel és Necas)
 

 
Körvonalak, konkrétumok nélkül
 
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az uniós pénzügyminiszterek múlt heti találkozóját  követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország, azzal együtt, hogy most már nem lesz érintett a magánnyugdíj-pénztári befizetések költségvetés-számítási figyelembe vételének kérdésében, továbbra is szolidáris azokkal a tagállamokkal, amelyek ebben ma is érdekeltek, mert fenntartják a három pillért.

Ő is úgy fogalmazott: körvonalazódik, de még nincs teljes egyetértés abban, miként érvényesítsék a magánnyugdíj-pénztári pillér pénzügyi következményeit, miként részesüljenek az ezen pillért alkalmazó országok az őket megillető kedvező elbírálásban.

Faltörő kos lettünk! 
 
A második nyugdíjpillér kvázi visszaállamosításával aztán komoly hátszelet adtunk azon tagállamoknak, amelyek továbbra is bíznak a kedvező elbánásban, de okkal óvakodnak hasonlóan radikális lépések megtételétől. Bár a megállapodásra még várniuk kell, úgy tűnik, végül nekik lesz igazuk.

Magyar szempontból a történet leegyszerűsítve arról szólt, hogy a kormány miből finanszírozza a megszorítások nélküli adócsökkentést: magasabb deficitből vagy a pénztártagok megtakarításából. Az unió makacssága és a kormány türelmetlensége miatt most az utóbbi változat valósul meg. Azt azonban látni kell, hogy – megfelelő növekedési hatások nélkül – mindkét megoldás emeli az államadósságot, csak az egyik azonnal, látható módon, a másik a jövőben, bújtatva.
 
És ez az igazi probléma.

Évekig is elhúzódhat a döntés
 
A törvény Schmitt Pál köztársasági elnök aláírásával válik hatályossá, erre akár napokon belül sor kerül. Emellett az is tudható, hogy számos, a friss jogszabály megsemmisítésére irányuló kérelem érkezik majd az Alkotmánybírósághoz a következő napokban – a Stabilitás Pénztárszövetség  már korábban kilátásba helyezte, hogy az AB-hez fordul –, a Lázár János-féle hatáskörszűkítés miatt azonban most már kérdéses, hogy a taláros testület melyik alapjog sérelmére hivatkozva vizsgálhatja egyáltalán a jogszabályt.

Mivel a nyugdíjügyek tagállami hatáskörbe tartoznak, maga az EU nem szól bele az amúgy – a pénzügyi biztos szóvivőjének korábbi nyilatkozata szerint – általuk is „aggodalommal szemlélt” átalakításba. Ennek ellenére az EU is beavatkozhat, ha az általa fontosnak tartott alapelvek - például a szabadságjogok - sérülnek. Erősen kérdéses azonban, hogy a kezdődő magyar EU elnökség előtt Brüsszel hajlandó lesz -e bajszot akasztani a magyar kormánnyal. Nem véletlen, hogy az előzetes jelzések szerint nyártól - a magyar elnökség végétől - már szankcionálni akarják a magyarhoz hasonló megoldásokat. Ha pedig az ügy az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerül  - amire jó esély van -  e fórumon csak több év múltán lehet döntésre számítani.
 

Feléljük a nyugdíjvagyont!
 
A rövid távú előnyökért cserébe feléli a magyar kormány a nyugdíjvagyont, a legnagyobb probléma pedig azzal van, hogy folyó kiadásokat is finanszíroz az állam a rendkívüli bevételeiből, miközben a kiadási oldalhoz nem nyúl érdemben hozzá. Ezt Pier Carlo Padoan, az OECD főtitkár-helyettese és vezető közgazdásza a Portfolio.hu-nak adott interjújában mondta, aki szerint a második pillér megszüntetése bizalomvesztéssel jár, miközben a látható strukturális reformok elmaradása a későbbiekben meg fogja bosszulni magát.
 
Mindenesetre az év végére fontos tabuk dőltek meg az európai nyugdíjrendszerben: a német adófizetők először segítették ki technikailag a görög nyugdíjkasszát, a magyar és a bolgár kormány pedig elkezdte költeni a fogyó népesség előtakarékossági alapjait. Az elöregedő kontinensen pedig egyre több polgár nem onnan kapja a nyugdíjat, ahol szavazhat, és az EU is lépéskényszerbe került.

Magyarország és Bulgária a nyugdíjreformerek táborából lényegében átnyergelt a többséghez, vagyis már maga sem érdekelt a magánpénztárak kedvezményes maastrichti elszámolásában ilyen pénztárak hiányában. A status quo esélye rövid távon ezzel tovább nőtt. A magyar és bolgár lépés mégis különös helyzetet hoz létre azzal, hogy csökkenti a reformerek táborát, de élesebbé teszi az Unión belüli ellentéteket. Az EU leendő nyugdíjpolitikáját megalapozó Zöld Könyv javaslatai éppenséggel ennek a technikai lehetőségeit is előkészítik akkor, amikor az állami és magánnyugdíjrendszerek statisztikai nyilvántartási rendszerét összevethetővé teszik egymással és az államháztartási statisztikákkal.
 

 
Másnak minden, nekünk semmi?
 
A dolgok jelen állása szerint 2015-ben Lengyelországnak és Csehországnak (ha úgy akarja) lehetnek magánpénztárai és eurói is, Magyarországnak pedig valószínűleg egyik sem lesz. Bár, ahogy pont a csehek sokat mondják, az eurózónának is megvannak a maga hibái, azért a forintzóna sem egy leányálom: a magyar cégeknek minden hitelre öt százalékkal magasabb országkockázati felárat kell fizetniük, mint a szlovák versenytársaiknak, és a szlovákok előnye fokozódik. Ráadásul a cseh és a lengyel nyugdíj a szlovákhoz hasonlóan euróban lesz megfizetve.

Címkék: lengyel eu európai unió nyugdíj brüsszel nyugdíjpénztár nyugdíjvita

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr792516650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigacherry 2010.12.15. 11:07:28

Gratulálok a kormánynak, húsz év múlva eljutunk a szakócához és a kőbaltához.

shinichi 2010.12.15. 22:58:38

@gigacherry: de legalább nemzetiszínű szalaggal lesz átkötve, magyar kőpattintó mester, magyar kovakőből fogja pattintani. :)

2010.12.15. 22:59:51

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/15/igy_kell_nyilatkozni_a_nyugdijpenztar-valasztasrol/

Légyszi egy hozzáértő ember válaszoljon: most akkor nekem kell nyilatkozatot írnom, amit nekem kell bevinnem??? Gondolom, ebben az esetben formai hibákra hivatkozva simán vissza lehetne dobálni csomó nyilatkozatot úgy, hogy esély ne legyen újra beadni vagy esetleg elmenjen az ember kedve az újabb sorbanállástól.
Mi a búbánatos nyavalyáért nem csinál valamelyik vízfejű törvényszavazgató egy nyomtatványt erre a célra?!

Esetleg egy ajánlott formulát egy hozzáértő összeállíthatna (nem, mintha nem lennék képes ilyesmi megírására magamtól is, de nem akarok fiktív formai hibák miatt az állami feketelyukba sodródni).

Köszi, ha valaki érdemben tud válaszolni.

Morfologista 2010.12.15. 22:59:52

Na azért a lengyel barátainkat sem kell félteni, ha egy kis túlzásról, vagy csúsztatásról van szó. Az a helyzet, hogy az EU hajthatatlan. Ez mondjuk eléggé érthetetlen. Hogyan akarják a tagállamokat ösztönözni a nyugdíjreformra, ha hátrányt szenvednek el, akik áttérnek a többpillérre?

index.hu/gazdasag/vilag/2010/12/15/varso_felfujhatta_a_brusszellel_kotott_nyugdijalkut/

Maradok 2010.12.15. 23:11:50

@hErpEsz: A kormány döntése egy újabb adminisztratív nehezítés, mivel most már két nyilatkozatot is kell tennie annak, aki maradni akar.

1. Személyesen nyilatkozni kell a Nyugdíjfolyósítónál a maradásról

2. A nyugdíjpénztárnál pedig írásban nyilatkozni kell arról, hogy mi legyen a reálhozammal (erre nyilván lesz egy formanyomtatvány).

Mindezt 45 nap alatt...

Maradok 2010.12.15. 23:31:06

@Morfologista: Ha megnézed ennek a cikknek a forrása ez:

bruxinfo.hu/cikk/20101213-varso-felfujhatta-a-brusszellel-kotott-8222-nyugdijalkut-8221.html

Ez viszont ellentmond annak, ami ebben a hivatalos anyagban van:

www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/118290.pdf

Ez azt mondja, hogy tekintettel a vitára az ECOFIN nyújtson be egy anyagot az Európa Tanács holnap kezdődő ülésére.

Szóval egy-két nap és kiderül minden.

Morfologista 2010.12.16. 07:19:59

@Maradok: Az én olvasatomban a hozamról elég március 1-ig, és utána (pénztári felszólításra) március 31-ig nyilatkozni. Mivel a birkák 99%-a egyébként is azt választaná, hogy kérik kp-ben, ezért nekik az is elég, ha nem nyilatkoznak, mert akkor alapértelmezésben megkapják a címükre a pénzt. (Gondolom postai utalvánnyal, ami igencsak költséges dolog.) A poén az egészben, hogy az állami rendszerbe visszalépőknek az egész "átlépéssel" kapcsolatos tranzakciós díját a pénztár elszámolhatja a hozam terhére. Na ez az igazi átverés. Szerencsétlen átlépőknek az egész hozamát elviszi a költség. A kormány meg majd jön bezzegezni, hogy a pénztárak lenyúlták a hozamot... Hihetetlen!

Egyébként mi újság az EU-s beadvánnyal kapcsolatban? Mert ugye azt nem gondoljuk, hogy a kormány meggondolja magát az államosítás ügyben, ha a lengyeleknek vagy bárkinek sikerül kedvezményt kicsikarni a hiány elszámolásával kapcsolatban?! Szerintem irreleváns, hogy lengyel barátainknak mit sikerül elérni deficit ügyben, az rajtunk már nem segít. Itt alkotmányos-, emberi alap-, és eu-s alapjogokon van mit keresni szerintem csak csupán. A lengyeleknek meg örülhetünk, mert szeretjük őket, de igazából ennyi.

2010.12.16. 07:20:00

@Maradok: Figyelembe véve, hogy 15-e van és tudomásom szerint a zemberek elnöke vagy mije még nem írta alá a törvényt, valamint -gondolom- nem is érdeke, hogy elkapkodja, legyen inkább 30 nap. Jobb esetben. De annyira nem lepődnék meg, ha annyi sem lenne.
Vágom, hogy így is-úgy is mehetek buzgálkodni a hivatalba, de ezek szerint nekem kellene vinnem az általam megírt nyilatkozatot, hogy egy aktakukac színe előtt személyesen szignáljam?? Vagy van esély, hogy addigra azért kitalálnak egy egységes formulát?
Ha nem, akkor kérem a Stabilitást vagy bárkit, akinek ez szívügye, hogy tegyen ajánlást ennek a nyilatkozatnak a tartalmára és formájára.

Maradok 2010.12.16. 10:32:00

@Morfologista: Az EU-s beadványok elő vannak készítve, de előbb a hazai jogorvoslati lehetőségeket kell kimeríteni.

Alkotmánybírósági beadványok itt:

stabilitas.hu/?page_id=541

A lengyel sztori csak arra világít rá, hogy mennyire nem az EU-s kényszer miatt került sor a nyugdíjintézkedésre.

Hozamot illető megállapításaid pontosak, várhatóan ez történik.

@hErpEsz: Pont az általad mondottak miatt betettek egy kiskaput a törvénybe, hogy aki igazoltan akadályoztatva van, az február 28-ig nyilatkozhat.

Nyilatkozat: egyelőre nem tudjuk a pontos részleteket, majd lesz egy kormányrendelet, ami ezeket a kérdéseket szabályozza. A pénztárak azon lesznek, hogy minél kevesebb adminisztrációs teher legyen, de kormányzatnak láthatóan más céljai vannak.

Morfologista 2010.12.16. 11:17:20

@hErpEsz: Az ilyen nyomtatványok általában a végrehajtási korm.rend-ben mellékletként szerepelnek, vagy a végrehajtási rendelet alapján az ügyintéző hivatal titkársága vagy az azt felügyelő szerv tesz ajánlást a nyomtatványra. A poén az, hogy ilyen formanyomtatványok "kitalálásához" majd legyártásához minimum 2-3 hét szükséges (rapid tempóban). El tudom képzelni, hogy ki lesz függesztve egy kézzel írott minta és az alapján a helyszínen kell megírni a mindenkinek magának a nyilatkozatot. (Még mindig nem tudom elhinni, hogy valóban megtörténik).

McR 2010.12.16. 11:17:21

@hErpEsz: Nekem van egy javaslatom a nyilatkozat szövegére!!
"MARADOK! Oszt jónapot... - dátum, aláírás, személyes adatok"
... szerintem! :)

2010.12.16. 13:19:36

@Maradok: Igen, tudok a 'kiskapuról', de én úgy értelmeztem (mert rosszhiszemű/pesszimista/racionalista vagyok), hogy az akadályoztatás azt jelenti, hogy dupla combnyaktöréssel fekszem min. 5.000 km-re egy kórházban, mellesleg kómában.
Szerintem az elég gyenge érv lenne, hogy: 'nem kerültem sorra', vagy 'központilag nem tisztázott a nyilatkozat szövege'...
De elég elszánt vagyok, úgyhogy majd megoldom!

McR 2010.12.16. 13:20:01

Csak nem tudok "megnyugodni", jár az agyam, mint a búgócsiga!
Először kisajátították nemzeti jelképeinket, elérték, hogy aki nincs velük, az ne tudja jó szájízzel kitűzni a kokárdát, ne tudja tiszta szívből énekelni a Himnuszt... Most megpróbálják kilopni a zsebünkből a saját pénzünket, közben pedig újraírják azokat a nemzeti jelképeket (lásd alkotmánymódosítás), amiket előtte lenulláztak!

Ezalatt - a saját pénzünkön - levelekkel bombáznak minket, hogy milyen jó is nekünk. E szépségtapaszt nevezzük mondjuk "OV-tampon"-nak.

Morfologista 2010.12.16. 14:30:12

@Maradok: Azért ehhez pofa kell, hogy azt mondják az emberfiának:

" Figyelj már, add ide a nyugdíjcélú megtakarításaidat, majd mi megmondjuk, hogy mennyit fogsz kapni. Eddig is hülye voltál, hogy azt hitted, hogy az a tied. Mit képzelsz te? Ja és ha már odaadod, a nyugdíjadat, akkor légyszi fizesd már ki a költségeit a tranzakciónak, mert nekünk nem igazán van kedvünk kifizetni egy fillért se, nekünk az egész lóvé kell. " Az eszem megáll! Ha eddig elbizonytalanított volna az a néhányszázezer forint azonnal és adómentesen felvehető hozam, ez végképp meggyőzne a maradásról! És mindez persze csak a végrehajtási rendeletből derül ki! Nem tudom elégszer hangoztatni, hogy HIHETETLEN!!!

Herpesz! Ha esetleg tényleg akkora sor lesz (remélem, de nem hiszem), akkor szerintem éljünk azzal a jogunkkal, hogy mozgó urnát kérünk január 21-ig. Elég, ha párezren gondolnak ilyesmire, rögtön megbénul az egész rendszer. Márpedig mozgóurnát bárki kérhet! Simán el tudom játszani, hogy el van törve a lábam, még fekvőgipszet is tudok rá tetetni. :)

2010.12.16. 19:59:02

Kihirdették ezt a borzalmat, mától hatályos...
Alig várom a szőke liba levelét, attól biztos sokkal okosabb leszek.

McR 2010.12.16. 19:59:03

Olvasom a hozzászólásokat, hallgatom a híreket, hogy gyakorlatilag a pénztárszövetségnek, illetve a manyupoknak kell elvégezni a munka dandárját! Törvényileg előírt harakiri!
Kicsit olyan az egész, mint anno, amikor a zsidó vagyont elkobozták, és ehhez az adatszolgáltatást a zsidóknak kellett megtenni! Gyakorlatilag ennek a rendszernek a manyuposok a zsidói! Gazdasági holokauszt! (egyenlőre)

Javaslom, hogy a nyugdíjpénztárak költözzenek lapos tetős épületbe (akkor legalább a padlás lesöprése alól mentesülhetnek)!

Twitter

süti beállítások módosítása