Friss topikok

Utolsó kommentek

Mi áll Matolcsyék törvényjavaslatában? 1. rész

2010.11.27. 19:11 | Maradok | 15 komment

Péntek este beterjesztette a „Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választásról szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

De miről is szól az a javaslat, amely alajaiban változtatja meg a nyugdíjrendszert, hiszen a nemzetgazdasági miniszter közölte, aki nem lép át az állami rendszerbe, nem lesz jogosult az állami nyugdíjra.

A bejelentés mind a lakosságra, mind a szakemberekre, de a nemzetközi gazdasági világra is sokkolóan hatott.
 


Amit az Adósságcsökkentő Alapról tudni kell
 
A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártag természetes személyek portfolióját képező eszközöket az Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak kell átadni.

Az Alap legfőbb döntéshozó szerve az Alap Irányító Testülete.

Az, hogy mennyit költenek a költségvetési célokra az Alap öttagú tanácsának döntésén múlik. A Testület elnökét és egy tagját az államháztartásért felelős miniszter, további egy-egy tagját a nyugdíjpolitikáért felelős miniszter, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter jelöli ki. A Testület tagja továbbá a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv vezetője. Az elnök és a miniszterek által jelölt tag kijelölése határozatlan időre szól. Az elnök és a tagok tiszteletdíjra, költségtérítésre vagy más juttatásra nem jogosultak.

A Testület ülését az elnök köteles összehívni, ha azt a tagok többsége, vagy ha az elnököt, tagot kijelölő valamelyik miniszter kezdeményezi. A Testület ülésein tanácskozási joggal részt vehet az ÁKK vezetője vagy az általa kijelölt személy.
 
Hogyan működik, és hogyan gazdálkodik az Alap?
 
A Testület az Alap eszközeinek felhasználása körében az államháztartás helyzetének
kiegyensúlyozása céljából dönt az eszközök értékesíthetőségéről, az értékesítés időbeli
ütemezéséről. Rendelkezik az Alap pénzeszközeinek a befizetéséről, valamint az államadósság csökkentésére történő fordításáról.
 
Az Alap vagyonát képező eszközök értékesítéséből származó bevételt a Nyugdíjbiztosítási
Alap fejezetnek és a központi költségvetésnek a Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvényben meghatározott előirányzata javára kell befizetni vagy azt az államadósság csökkentésére kell fordítani. A kincstár vezeti az alap pénzforgalmi számláját. Az Alap pénzügyi eszközeinek nyilvántartása céljából az ÁKK-nál értékpapír letéti- és értékpapírszámlát, valamint ügyfélszámlát vezet.

Az Alap évente május 31-ig beszámol az Országgyűlésnek az Alap előző évi tevékenységéről és működéséről, valamint e törvény alkalmazásának tapasztalatairól.
A beszámolót nyilvánosságra kell hozni. Ezt a beszámolót az ÁKK honlapján közzé kell tenni. Ebben szerepelnie kell az Alap vagyonának összetételének, értékének, a központi költségvetés javára teljesített befizetések összegének és annak, hogy az államadósság csökkentésére mekkora összeget fordítottak.

Az Alap működését és gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi.
 
 
 

Az állam akár többet is költhet
 
Matolcsy György korábban azt mondta, hogy a vagyonból 530 milliárd forint 2011-ben, további 250 milliárd forint pedig 2012-ben a kiadások fedezetét sszolgálja majd, de a többi pénz adósságcsökkentésre megy majd - a most benyújtott törvénytervezet szerint ennél akár többet is költhet majd az állam folyó kiadásokra, a döntés az alap vezetőinek kezében lesz.
 
Figyelem!
 
A magánnyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.
 
 
Brutális csökkentés
 
A pénztárak működési költségét 2011-től a befizetés 0,9 %-ában maximálja a javaslat.

A pénztáraknak a 2011. december 31-éig terjedő időszakban (amely a tagdíjak TB nyugdíjrendszerbe történő átirányításának időszaka) a pénztárak feladatai jogszabályoknak és prudenciális elvárásoknak megfelelő végzése érdekében minimális működési bevételre van szükségük.
Ennek érdekében, figyelembe véve a korábbi időszak tapasztalatait és a PSZÁF által végzett számításokat, a jogszabályban előírt kötelező feladatok ellátásához tagonként 265 Ft levonása elegendő forrást biztosítana a pénztárak részére.

A működési költségeket ezen javaslat alapján elsősorban a tartalékokból, majd ezen levonásból kellene finanszírozni.
 
A folytatásban: tovább értelmezzük a törvényjavaslatot, melyből kiderül, hogy mi lesz a magánnyugdíjpénztárakkal és a tagokkal, hogyan lehet átlépni és milyen változások várnak a maradókra.

Címkék: magyar nyugdíj alap pszáf magánnyugdíjpénztár ász törvényjavaslat nyugdíjrendszer matolcsy nyugdíjtörvény nyugdíjváltozás adósságcsökkentő

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr242477389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabi78 2010.11.27. 22:37:50

Nem tudom miért vergődnek a magánnyugdíjpénztárakért?
Személy szerin örülök hogy megszüntetik őket. Az a
Véleményem hogy mindenki aki akar köthet külön nyugdíjbiztositást amibe anyit fizet amenyit akar, és akkor kapja vissza amikor akarja.
Amit viszont kötelező befizetni az menjen az állami kasszába. Nem pedig magánkézben lévő társaságok zsebét tömjék ki vele akik a mi pénzünkkel játszanak aztán vagy hoz valamit vagy azt is el bukják amit befizettünk.
Az meg a pofátlanség teteje hogy az állam vállal garanciát a befizetet összegekre.
Így én is kiviném a pénzpiacra bárkinek a pénzét,ha semmi veszteni valóm nem lenne. Persze a hasznot azt biztos nem ruházzák másra,és ki tudja mennyit vallanak be belőle. Mert ha van is hasznuk abból mi hozamként édes keveset látunk.
Hozzáfűzném még hogy eddig csak befizetések voltak a pénztárakba, és igy is alig hoztak valamit. Mi lesz ha néhány év múlva el kel kezdeni nyugdíjakat fizetni?
Sorba fognak tönkre menni.
Akkor persze megint az állam fizessen helyettük abból amit más célra adókként befizetünk.
A pénztárak melleti kiállásról meg azt gondolom hogy azok kiabálnak a legjobban akik érintetek a dologban.
Mindenki tudja hogy az elmúlt nyolc évben a nemzetközi tőke érdekében dolgozott a kormány. minden egyes nap az ő kívánságukat lesték és az ő szájuk íze szerin cselekedtek.
Ők most ezért állnak ki a magánnyugdíjpénztárak mellet.
Nehéz bármit is elhinni az MSZP mikor nyolc év kormányzás alatt nem volt olyan cselekedetük amit a Magyar nép és Magyarország érdekében hoztak volna meg.
Amit meghoztak az csak is szavazatvétel céljából. Erre a nyugdijak ide oda tologatása volt a leggyakoribb eszközük. egyszer adtak utána kétszer visszavettek.
Most meg ők akarják megvédeni a nyugdíjakat.
Már álltalános iskola alsó tagozatában tanítoták azokat a matematikai számításokat amikkel ki lehet számolni hogy az előzö kormány mennyire átverte a nyugdíjasokat.
Remélem egyre kevesebben hisznek nekik.

Gábor Mórról

gigacherry 2010.11.28. 11:51:54

És még valamit:
"Mi lesz, ha néhány év múlva el kell kezdeni a nyugdíjakat fizetni? Sorba fognak tönkremenni."
Hát nem néhány év múlva, hanem most egyszerre kell kifizetniük mindent, amit befizettek hozzájuk, méghozzá hiánytalanul és ezt meg is teszik, mert a pénz megvan hiánytalanul (elmondható lesz ez húsz év múlva arról az összegről is, amit ön az állami nyugdíjkasszába befizet?)

Őszinte Őrült 2010.11.28. 11:51:55

@gabi78: Kedves Gábor, Mórról. Általános iskola alsó tagozatában azokat a számításokat is megtanulhattad (hiszen tanították), amikkel ki lehet számolni, hogy záros határidőn belül (ha 1978-as vagy, akkor bőven azelőtt hogy te nyugdíjba mennél) a felosztó-kirovó állami rendszer képtelen lesz nyugdíjakat fizetni. Demográfiai okokból. Egyetlen grafikont ajánlok a figyelmedbe - m.blog.hu/ro/romakerdes/image/korfa.jpg a cigányok feltüntetése véletlen, bár nem mellékes szempont.

A saját kérdéseddel élve mi lesz ha a mai ötveneseknek bő tíz év múlva el kell kezdeni nyugdíjat fizetni? Az állam fog csődbe menni. Nem kicsit, hanem nagyon. Vagy még jobban eladósodik, amit én nem tartok valószínűnek pusztán azért mert nincs épeszű hitelező aki olyannak adna aki láthatóan képtelen lesz visszafizetni.

Azok kiabálnak legjobban akik érintettek a dologban. Mondd kérlek ki az aki nem érintett? Három millió pénztártag + családjaik. A nyugdíjrendszer összeomlása pedig Magyarország _minden_ lakosát érinteni fogja. És ez nem olyan mint a 2012-es világvége vagy a globális felmelegedés, hogy vagy igaz vagy nem. Ez tuti, garantált, kiszámíthatóan be fog következni.

Nehéz bármit elhinni az MSZP-nek blablabla. Miért a Fidesznek el lehet hinni bármit? web.t-online.hu/leeds/Megvedik_a_nyugdijpenztarakat.jpg hogy megvédték a pénztárakat, ezúton gratulálok hozzá. más ígéretüket is hasonlóképpen tartják meg. nem azt mondom hogy az MSZP jobb volt, mert nem volt az. az összeset fel kéne rakni hajóra és elküldeni Hufnágel Pistihez.

Próbáld szemellenző nélkül végiggondolni, ehhez a legjobb tipp, mit szólnál mindehhez ha Gyurcsány Ferenc kormánya csinálná.

Őszinte Őrült 2010.11.28. 11:51:55

az alap működését az ÁSZ ellenőrzi. vagyis a fiúk megint a saját kezükre kell rácsapjanak. mintha Micimackóra bíznánk a csupor mézet.

Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap, röviden NAcsA - Olivér? Mi ez a béna név? Talán Forradalmi Nemzeti Együttműködési Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap. Hogy tudják az emberek hogy értük van.

Matolcsyhoz meg - a pendrive elfért a söralátéten. ehhez az ötlethez külön gratulálok. és még a szalag is nemzeti színű...

3 százalékos GDP növekedés - álmaiban

talpraállás költségvetése. látom a jövőt, látom a 2012-es költségvetést. a kijózanodás költségvetését.

"790 ezer öhm 690 ezer _körüli_" hogy a búbánatba nem tudja pontosan?? + ha jól emlékszem úgy fogy 25-30 ezerrel a közalkalmazottak köre hogy a 2/3-uk elmegy nyugdíjba (amit innentől fizetni kell nekik). és nem vesznek fel a helyükre új embert. kivéve ha az államtitkár rokona. vagy ismerőse. nem vagyok senkinek. nem vagyok senkinek. persze indoklás nélkül. pofátlanul. te jó ég és ezt a szót ők koptatták el pár hete... azt meg már fel sem hozom hogy ennek a Matolcsynak a szeme sem áll jól...

azt az érdekes kérdést tenném fel a mi gyurinknak - ha lenne módom. azt mondja jövőre 900 milliárdos luk van a nyugdíjkasszán. ok. amikor azt mondták hogy 14 hónapra irányitják át a manyupos járulékot akkor 300 valahány milliárdról volt szó, ami nem a nyugdíjkasszába ment. no most ha a nem oda menő összeg 300 (max 400), a hiány 900, akkor a vagyon felélése után mégis mit fognak csinálni?

onmagam 2010.11.28. 11:51:55

@gabi78:
Azt kell higyjem nagyon nem fogod mi történik körülötted.
Lehet vitázni arról, hogy melyik a jobb: az állami vagy a magán. Ez egy dolog. Egy másik pedig, hogy ne vegyék el tőlem ami az enyém. Én már csak ilyen hülye vagyok, hogy jobban bízok a nyugdíjtőzsdéző magánpénztárakban, mint a jelenlegi kommunista kormányban akik nyíltan vállalják, hogy 2-3 éven belül felélik az eddigi nyugdíjmegtakarításokat. Tőled azt vesznek el amit akarnak, az enyémről szeretnék én dönteni, önként, és nem átadni szocialista megőrzésre.

onmagam 2010.11.28. 11:51:55

Nem értem mi itt a pánik. A nyugdíjamról nem a mostani kormány dönt, hanem majd az akkori, akárhogyis fenyegetnek.

gigacherry 2010.11.28. 11:51:55

Kedves Gabi Mórról!

Nem a magánynyugdíjpénztárakért "vergődünk", hanem az ott lévő pénzünkért, az öngondoskodásért. A magánynyugdíjpénztárnál elhelyezett pénzünk összegéről rendszeresen értesített bennünket az általunk választott magánnyugdíjpénztár, az összeg igazolhatóan gyarapodott az évek során, és a válság utáni esést ledolgozva infláció feletti kamatot hozott, mi választhattunk portfóliót kockázattűrésünknek megfelelően és nem csak házastársunk, de gyermekünk is örökölhette (vagy az, akit mi akartunk). Hangsúlyozom még egyszer: Az a pénz a MIÉNK, azt olvasztják most be a közösbe, és költik el azonnal. Nem értem, ön szerint ez miért jó nekünk. Nem tudom, erről mit tanítottak az általános iskolában.
Olyan portfóliót nem lehetett választani, mely a befizetők pénzét még ma elkölti a mai nyugdíjasok kifizetésére, az államháztartási hiány lefaragására, az ország adósságának csökkentésére, aztán majd egyszer valakik, aki évtizedek múlva dolgoznak Magyarországon, ezért cserébe nyugdíjat adnak nekünk a saját fizetésükből. Amit most elköltenek, annak a hozamából mennyit látunk majd Ön szerint?
Ennél kockázatosabb "befektetés" nem létezik. A magánynyugdíjpénztárak felkészültek arra, hogy a pénztártagok nyugdíjba-vonulásakor ki kell fizetni az ő egyéni számlájukon összegyűlt összeget, miért mennének hát ebbe tönkre?
Egyéni számlákon van a pénz, az alapok, bármikor értékesíthetőek, tehát nem nagyon van mibe tönkremenni (kivéve persze, ha az állam elveszi az egészet...).
A pénztárak, illetve a pénzünk melletti kiállásról én is azt gondolom, hogy azok "kiabálnak" a legjobban, akik érintettek a dologban, tehát akiknek pénzük van ott, akik esetleg magas jövedelműek (jellemzően ők értenek jobban a pénzügyekhez) és sok pénzük gyűlt ott össze, és akik átlátják a helyzet fonákságát.
Aki pénzügyi tanácsadókkal konzultál és rendelkezik valamilyen öngondoskodást célzó portfólióval, az nem rémül meg a "tőzsde" szó hallatán (hiszen tudja, hogy a tőzsdei befektetések többnyire csak rövidtávon kockázatosak, hosszú távon szinte mindig pozitív a mérleg, ahol pedig nem, annak a részvénynek a veszteségét a többi nyeresége kompenzálja - és ha mégis megijed, vagy nem szereti a tőzsdét, hát olyan portfóliót választ, amelyben nincsenek részvények) viszont megijed az "államosítás" szó hallatán, mert ez azt jelenti, hogy a választási lehetőség megszűnik, az állam dönt helyettünk, azt kapjuk majd, ami jut, ki tudja, miből.
Engem személy szerint nem érdekel sem az MSZP, sem a Fidesz, ezért hozzászólásának erre s részére inkább nem reagálok. Engem az érdekel, hogy legyen lehetőségem az öngondoskodásra, ne nyúljanak a magánnyugdíjszámlámon lévő pénzemhez és a gyermekem örökölhesse azt.
Üdvözlettel:

Judit Budapestről

gigacherry 2010.11.28. 11:51:55

Még valamit:
Ami a "pofátlanság teteje" vagyis hogy az állam vállal garanciát a befizetett összegekre az azt jelenti, hogy az állam bennünket véd(ett) és ha valaki esetleg veszteséges magánnyugdíjpénztárba fektette a pénzét, annak kompenzálta a veszteségét. Így a nyugdíjpénztár bátran vitte ki a piacra tagjai pénzét, hiszen a tagoknak nem volt vesztenivalójuk.

onmagam 2010.11.29. 08:37:31

@gabi78:
Kis segítség a megértéshez: képzeld el, hogy a bankban van a pénzed. A kormány a bankból minden pénzt elvesz, a tiedet is. Akkor azt fogod mondani, hogy milyen jó, hisz úgyis utálom a bankokat, menjen csak csődbe?

Lehet, hogy nem kedveled a nyugdíjpénztárakat, de vedd észre, hogy a pénzt nem úgy általában a gonosz nyugdíjpénztáraktól veszik el, hanem pl. tőlem.

ámbátor 2010.11.30. 12:51:46

Azért az egészen sajátságos, hogy az adómról évről évre nyilatkozhatok levélben vagy elektronikusan. Most meg arról, hogy a staus quo-t akarom fenntartani, csak személyes azonosítás után dönthetek.

HáBori 2010.12.01. 12:49:55

Egy kicsit hosszú lesz, bocs....

Na szóval, először is, itt páran, (gondolom fideszfanok)azt állitják, hogy a manyup számlán lévő pénz nem az én tulajdonom. Cáfolom, ill. nem is én, hanem Matolcsy úr.
Ime: www.parlament.hu/irom39/01817/01817.pdf
A parlamenthez benyújtott T/1817-es törvénytervezetével, ennek is pontosan a 17.§-ában

"17. § Az Mpt. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
5
„(4) A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona, amelyre az e
törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az
e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni.”"

Hoppá..... hogyan is van ez? Tehát ez a követelés az én tulajdonom,-gondolom, mint a házam, autóm meg az XXXbanknál lévő folyószámlám. Ugye fideszfanok??? (ezt egyébként azért tették bele a törvénytervezetbe -a tételes indoklásuk szerint-, mert itt szüntették meg a követelésemre az állami garanciát)

Haladjunk tovább, ezek szerint ez az én magántulajdonom, viszont a következő, 18.§ így szól:
"18. § Az Mpt. 24. § (10) és (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(10) A 23. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott esetben a magán-nyugdíjpénztári tagnak a
magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról – ha e törvény
eltérően nem rendelkezik – személyazonosságának ellenőrzése céljából személyesen, a
Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szervnél (a továbbiakban:
nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv) kell nyilatkoznia."

Én nem vagyok jogvégzett ember, de a józan paraszti eszemre lefordítva ez azt jelenti, hogy ha meg akarom tartani a magántulajdonomat, -itt manyup számakövetelésemet, máshol/máskor esetleg a házamat, autómat egyéb számlámat????- akkor nekem kell nyilatkoznom -horribile dictu, személyesen befáradva a T. Hatósághoz-, hogy igenis tényleg és valóban úgy gondolom, hogy megtartom azt ami az enyém, amit 13éven át gondoztam, ápoltam, gyarapítottam.......

.....na ne, ne röhögtessen Matolcsy úr, ezt ugye nem gondolja senki komolyan Európa közepén, az Európai Unió tagállamában a XXI.sz-ban, állítólag jogállamban!!!

Mégegyszer..... ez az enyém, Ő mondta ki a saját törvénytervezetében, akkor miről beszélgetünk? Enyém, megtartom és kész, majd ha oda akarom adni valakinek, na majd akkor nyilatkozom arról, hogy mit akarok vele kezdeni! Értve vagyok??

De (fáradtan legyint!!!!), oké, legyen, világéletemben jó állampolgára voltam a hazának, mindig minden törvényt, szabályt betartottam, mondhatnám jogkövető magatartást tanúsítottam, most is ezt teszem, bemegyek, nyilatkozom arról, hogy ami eddig 13évig az enyém volt, azt ezután is megtartanám (mert hát ugye miért ne? én gyűjtöttem, vállalkozó vagyok, még csak nem is a munkáltatóm rakta ezt félre nekem, lévén magam vagyok a saját munkáltatóm).
És erre ön Matolcsy úr mit tesz? Hát szankcionál engem, engem az abszolút jóhiszemű, jogkövető magatartást tanúsító állampolgárát ennek az országnak!!!!

Hát, hogy a fenében is van ez? Mit is követtem el, hogy engem kitaszít a közösségből, vagy az ön szavaival kiszerződöm az állami nyugdíjrendszerből????

Mi ez a csavar, hol és mit követtem el én, hogy ezt a büntetést érdemlem?? ja, és melyik magyar Bíróság is mondja ezt ki???

De, rendben, még ezt is elfogadom, -ha eddig én (önnel, az állammal ellentétben) tudtam takarékoskodni, akkor a nyugdíjig még hátralévő másik 13évben is tudok, oké, megoldom!!

Na de már aztán az már a pofátlanság netovábbja, hogy közli velem -ugyan kitaszítottak az állami nyugdíjrendszerből- de azért ugyanúgy fizessem a nyugdíjjárulékomat továbbra is mint eddig (ja, hogy mostantól nyugdíjadó a neve, leszarom)).

....és akkor személyesen....

Tisztelt Állam úr!

Én 13évvel ezelőtt kötöttem önnel egy egyeszséget, hogy márpediglen -könnyítendő a majdani állami nyugdíjterhet- ezentúl én magam gyűjtöm és rakom félre a leendő nyugdíjam negyedrészét az ön által kijelölt pénztárba. Megegyeztünk, egymás tenyerébe csaptunk -emléxem- hogy ez a pénz az enyém, azzal a feltétellel, hogy csak akkor kapom meg ha eljön az időm. Cserébe én lemondtam a majdani állami nyugdíjam negyedrészéről, Ön pedig megígérte, hogy az így az állami büdzséből kieső részt kipótolja (tudom teher, viszont ha már megérdemelt nyugdíjas éveimet töltöm ugyanennyivel könnyebb önnek)
Ez eddig frankón működött is, bár sokszor hallottam önt panaszkodni, hogy sok a kiadás, sokba kerül ezmegaz, meg hát a hitel, meg a törlesztés, ugye, meg aztán jött ez a fránya világgazdasági válság.... Oké, én ezt mindet elhiszem, de tudja Állam úr, nekem sem könnyebb a helyzetem, nekem is drágább lett az élet, ön is drágábban mér eztazt, járulékok, adók miegymás, meg hát a Világgazdasági Válság azért engem sem került el.
De.... én eddig tartottam magunkat a megállapodásunkhoz és nagyon szeretném ha Ön Állam úr, ön is ezt tenné. Higgye el nincs már sok hátra a szerződésünkből és akkor könnyebb lesz Önnek. Addig is talán próbáljon meg kicsit felelősebben bánni azzal a fene sok (vagy kevés??) pénzzel, higgye el én is ugyanezt teszem a magam szintjén és nem Öntől várom el, hogy ugyanmár a Magyar Nemzeti Banknál lévő valuta tartalékból segítsen engem talpra állni, Szépen kérem Ön se ácsingózzon az én, öreg napjaimra félretett pénzecskémre.

Köszönöm: egy (atizmillióbólvagycsakháromból) állampolgára

Morfologista 2010.12.01. 15:40:33

@HáBori: Tulajdonképpen egyet is lehetne érteni azzal amit írsz, de sajnos néhány alapvető tévedés van az okfejtésedben szerintem.

- Már most szeretném jelezni, hogy a maradók táborát erősítem, valóban szeretném megtartani magánnyugdíjpénztári befizetéseimet és továbbra is azt kamatoztatni. -

Tehát a tévedés:

Illúzió azt feltételezni, hogy létezik magántulajdon, ugyanis nem létezik. Tulajdona csak az államnak van. A ház amiben élsz, vajon kié lesz, ha örökös nélkül hagyod itt e létet? Az államé. Ha földbirtokodon találsz valami kincset, legyen az ládikába tömött arany vagy kőolaj. Kié a földed? Az államé. A "tulajdon", amit megszerzel tulajdonképpen egy a tulajdon megszerzése utáni illeték fejében kapott kölcsönhasználati jog. Az sosem volt a tied és nem is marad az. Bármikor elveheti az állam a "tulajdonodat", mert joga van hozzá. Az igazságérzetünk (no meg az alkotmány is) persze úgy diktálja, hogy ezért nekünk ugyanolyan értékben kárpótlás jár, ha ez a kisajátítás megtörténik. Ezt a jelenlegi törvény garantálja is. Nyugdíjigerét helyébe nyugdíjígéretet ad.

Továbbá! 13 éve az állam lemondott a hozzá utalandó (jelenleg még 8%-os) nyugdíjjárulékról a te javadra úgy, hogy megígérted neki: majdani nyugdíjadból majd csak 70(vagy-75)%-ra tartasz igényt. Ezt most az állam vissza szeretné csinálni, mert szerinte nem jött be. (Az egy más kérdés, hogy az elmúlt 13 évben gyakorlatilag semmilyen strukturális reform nem történt, ami lehetővé tette volna az olcsóbb államot, ami által most nem lenne szükség erre az intézkedésre. Sőt! Eszetlen pazarlás folyt és folyik a mai napig fiskális téren.)

A probléma nem is ezzel van. Mármint nem azzal, hogy az állam visszakéri azt amit egykor elengedett neked. Akkor az ő kegye volt, most az ő kényszere. Azt mondja, másképpen nem lehet egyensúlyba hozni a költségvetést. A probléma azzal van, ahogyan ezt mondja/kéri/követeli. A stílus a legnagyobb baj. További baj az is, hogy nem is próbálja megoldani máshogy. Vagy egyáltalán alkalmatlan másfajta megoldásra. Hogy tetézi a bajt az egykulcsos szja-val, ami újabb teher az állampolgárok nyakán. A baj az, hogy hazugsággal "kéri" el a magánnyugdíjunkat! Mert egy szó sem igaz abból amit a szőke liba a magánpénztárakkal kapcsolatban eddig kitalált. És az a baj, hogy ezek is hülyének néznek minket, mint a szocik.

thomas67 2010.12.01. 16:05:52

Én is maradnék, de hogy lesz ezzel a szolgálati idővel, mint legfőbb fenyegetéssel,hogy amennyiben maradunk, úgy ez év dec.1-től, ez már nem számolódik nekünk.
A hatályos törvény szerint 2 feltétele van az öregségi nyugdíjnak: min 20 év szolgálati idő és nekünk már a 65 év.
Jelenleg nekem 13 évem van, a hugomnak 15, de ő ráadásul már amerikai állampolgár amerika kellős közepén.Ő ha marad, mejd megy hozzá a konzul?
Ha maradunk, az MNYp-kre, (ha megmaradnak)hogyan vonatkozik a sz.idő?Ha kiszerződünk(sic!)(azért az szja-nk még jól jön), ránk hogyan vonatkozik a jelenlegi Tb törvény.
Vagy módosítani kell majd a magánnyugdípénztárakra vonatkozó tv-t.
A személyes nyilatkozatról: lesz egy névsor az állam kezében, rólunk renitensekről? Számíthatunk szankciókra?
Több kerül majd nekem a zsömle, mert nem vagyok a közösség tagja? Lesz egy cetli a kabátomon,sárga alapon Mnyp felirattal? Vagy csak nagyon esik ma a hó?

Frucsasz 2010.12.06. 15:52:42

@thomas67: bennem pont ugyenezek a kérdések foglamazódtak meg. Ami elhangzott, az az volt, hogy a mnyp-ben maradók kiszerződnek. De hogy ez mivel jár, még nem körvonalazódott teljesen. Napról napra jönnek újabb információk. Mi van, ha a kiszerződötteknek majd a tb sem olyan százalékban állja az ellátásukat? Ha mondjuk alacsonyabb lesz a táppénz, amire jogosultak? Ezer és egyféle módon meg lehet büntetni minket, és még közel sem biztos, hogy nem fogják megtenni. :(

viktor134 2010.12.22. 02:51:08

@gabi78:
téged hogy hogy nem adtak még el kurvának valahova? :)

ennyi ésszel? :D

Twitter

süti beállítások módosítása