Friss topikok

Utolsó kommentek

Csend, nagy hangerővel

2010.12.08. 15:22 | Maradok | 5 komment

Tegnap döntött az Európai Bizottság (EB) és az Ecofin. Eszerint, nem büntethető egy olyan tagállam, amely visszalép egy olyan nyugdíjrendszerbe, amelyet 18 másik uniós tagállam alkalmaz. Ennek értelmében Magyarország - amely március végére már végrehajtja a nyugdíjreform visszafordítását - mentesülhet a tervezett szankciók alól. Érdekes: külföld egyelőre hallgat a konferenciáról, amely a magyar részre vonatkozik, de Matolcsy nyilatkozatát sem kommentálták eddig.

 
A hazai nyugdíjrendszerrel kapcsolatos híreket Matolcsy György tegnap este sietve jelentette be a sajtónak, ám furcsamód ez eddig semmilyen nemzetközi visszhangot nem kapott. Ennek több oka is lehet: a megállapodásra még várni kell, és majd az Európa Tanács ülésén kerül pecsét a végleges tervekre, illetve még el sem készült a hivatalos dokumentáció.
 
 
Tehát rólunk egyelőre hallgatnak az Ecofin konferenciával kapcsolatban külföldön. (Az igazsághoz tartozik, a külföldi gazdasági hírek között most az írek 85 milliárdos mentőöve a sláger.) Matolcsy György által elmondottak kizárólag magyar forrásokon érhetőek el csakúgy, mint ezek angolnyelvű változatai.

Pedig a pénzügyminiszteri találkozón állítólag arról is konszenzus alakult ki, hogy a szankciónak nem lesz retroaktív hatálya. Ennek értelmében Magyarország, amely március végére már végrehajtja a nyugdíjreform visszafordítását, mentesülne a tervezett szankciók alól. Ugyanakkor, amelyik tagállam a javaslat várhatóan nyár végi elfogadása után lépne át a kétpilléres rendszerbe, azt már szankcionálná a tervezet.

A nyugdíjjal kapcsolatos változtatások költségvetési egyenlegre gyakorolt hatásával kapcsolatban Matolcsy azt is elmondta, hogy az Eurostat már eddig is bevételként számolta volna a magánnyugdíjpénztárakból befolyó bevételeket, a túlzottdeficit-eljárásnál pedig a mai konszenzus segíthet sokat a befolyó összeges elszámolásában.
 
 
Akkor most mit tudni?
 
A nyugdíjreformokkal kapcsolatos megbeszélésekről az alábbiakat tudni az Európai Tanács sajtóközlemény-vázlata alapján: 
 
- A Tanács megvitatta, hogy a nyugdíjreform hatásait hogyan lehet beilleszteni az EU Stabilitási és Növekedési Csomagjába
 
- Erről egy jelentést nyújtanak be az Európai Tanácshoz, amely december 16-17-én ül össze; a jelentést még októberben kérte a Tanács
 
- Pár tagállam több pilléren nyugvó nyugdíjrendszert vezet(ett) be – magán és állami rendszerek vegyesen – és útmutatást kért azt illetően, hogy az ezekkel kapcsolatos költségeket hogyan kell elszámolni
 
- Ezek a költségek rövidebb távon növelik az államháztartás hiányát, azonban hosszabb távon segítséget jelentenek a kiadások fenntarthatóságában
 
 
A miniszter elmondta, február elején már az EB elé tárnák az új magyar növekedési és stabilitási programot, amelynek segítségével a szándék szerint az ország kikerülne majd a túlzottdeficit-eljárás alól.
 
 
Újabb ellentmondások
 
Megállapodás ugyan nem született a brüsszeli ülésen a nyugdíjreform másik nagy kérdésével, az elszámoltathatósággal kapcsolatban, ám a pénzügyminiszterek már közel állnak a kompromisszumhoz – ezt már Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja közölte.

Ennek némileg ellentmond a lengyel pénzügyminiszternek a brüsszeli tárgyalásokat követően tett nyilatkozata. Jacek Rostowski a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta: hajlandók márciusig elhalasztani az elszámolásról szóló egyeztetést annak érdekében, hogy a vita ne mérgezze meg az uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóját.
 
Olli Rehn tegnap még azt is hozzátette, különös jelentősége lesz annak, hogy egy-egy ország nyugdíjszisztémája egyébként hosszú távon fenntarthatónak mutatkozik-e, vagy a költségvetési pozíció javulása netán rövid távú tényezőknek tudható be.

Ez utóbbi kitételek alapján hazánknak nem jelentene komoly könnyebbséget az uniós kompromisszum – feltételezve, hogy a kabinet egyáltalán hajlandó lenne visszafordítani a második pillér jelentős gyengítésére az utóbbi hetekben hozott döntéseket.

Magyarország államadóssága ugyanis még a magánnyugdíjpénztárak tulajdonában lévő kötvények figyelembevételével is jóval 60 százalék felett lenne, a nyugdíjrendszer pedig hosszabb távon nem éppen egyensúlyi helyzetet vetít előre.


A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr612502136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.12.08. 17:38:52

Azok után, hogy tegnap maga Orbán Viktor minősítette le Selmeczi Gabriellát, akit előbb kiküldött körbenyilatkozni a sajtót, hogy a pénztárból kivett megtakarítások reálhozama után adózni kell, majd maga vonta vissza ezt a bejelentést, nem marad más nekünk erkölcsi igazodópontnak, mint Matolcsy György. Ő nagyjából ezt üzente tegnap: "Kedves Európai Unió, tudtuk, hogy ti be fogjátok tartani a jogalkotásban a demokratikus játékszabályokat, de azt is, hogy mi viszont nem. Kedves magyarok, ti meg így jártatok."

A MacLeod 2010.12.09. 13:21:22

Szóval senki nem állítja meg őket.
... és aki nyugdíjpénztári tag marad és állami szférában dolgozik, azt majd kirúgják. Most már indoklás nélkül lehet, úgyhogy gond nélkül megteszik.
... és aki versenyszférában dolgozik, ott a munkáltatónál megjelenik az apeh, vpop, köjál, stb.
Ha van sapka azért, ha nincs sapka azért.
Optimisták szerint a pénzünk (!) másfél-két év alatt lesz elköltve. Szerintem egy év alatt simán elfogy, ha igyekeznek.
Utána mi jön? Lekötött betét, nyugdíj előtakarékossági számla, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszere úgy kívánja. (Nagy betűvel írtam, remélem így nem lehet belőle bajom.)
Hol a vége?

Valaki azt írta, hogy vissza kell lépni, mert az állam biztos. Hát van egy rossz hírem. Az állam minden józan számítás szerint is csak másfél évig biztos.
Olvasmány erős idegzetűeknek:
index.hu, 2010.11.26. Bokros: Itt korlátlan önkény uralkodik. (belinkelni már nem merem, folyamatosan szúr a gyomrom és félek)

Javaslom gyorsan kinyomtatni és terjeszteni, amíg le nem tiltják.

középmotoros · http://majomcsapda.inda.hu 2010.12.11. 15:41:32

Matolcsi úr azt mondta a Napkeltében erre, hogy nem büntethető az ország ez alapján a törvény alapján. A sorok közt olvasva ez számomra azt jelenti: megúsztuk, lehet lopni, nem büntethetnek érte. nem azért mert nem bűnösök, hanem mert ez a szabály még nem lesz érvényes rájuk.

gigacherry 2010.12.22. 19:30:01

Azért viszont bünethetik a kormányt, hogy az emberek nyugdíjakra befizetett pénzét nem nyugdíjra költi.
Ezt kellene európai szintre vinni.

gigacherry 2010.12.22. 19:30:02

@A MacLeod:
Nyugodj meg, akinek igaza van, nincs mitől félnie. A halálbüntetést már megszüntették Magyarországon, ha pedig lecsuknak, hát leülöm, aztán majd rehabilitálnak.
:-)

Twitter

süti beállítások módosítása