Friss topikok

Utolsó kommentek

Mi lesz a nyugdíjammal?

2010.11.24. 14:24 | Maradok | 35 komment

Az addig rendben van, hogy nyugdíjügyben tenni kell valamit. Na de így, ilyen szervezetlenül, ilyen kapkodva és elhamarkodva, ahogyan Orbán Viktor és kormánya hirtelen meghozta azt a döntést, hogy a magánnyugdíjpénztárakból szabad lesz az átlépés az állami nyugdíjrendszerbe, szinte felfoghatatlan.

Hová lesz a pénzem, ki kezeli majd és milyen szervezetet hoznak létre a kezelésére, ki lesz annak a vezetője, hogyan és miként kapom vissza öregkoromra? …és ezzel beindul az agresszív gépezet. Sajtóértesülések szerint is rengdeteg a bizonytalanság.

Egyelőre több forgatókönyvet modelleznek a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Aki a hirtelen visszalépés mellett dönt, valószínűleg nem tudhatja, hogy mi vár rá.


 

Aki tehát a visszalépéssel bedobja eddigi megtakarításait a közösbe, az jelen állás szerint búcsút inthet a pénzének. Vagy mégse? Ki tudja, én biztosan nem. És ahogyan elnézem, senki nem tudja. Ez sokakat elriaszthat a visszalépéstől, érdemes is várni vele, amíg a részletek nem tisztázottak.


Címkék: orbán nyugdíj magánnyugdíjpénztár selmeczi

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr142470295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PZSM 2010.11.25. 12:11:52

Mi lesz a diákmunkásokkal? Sokan csak zsebpénzt keresnek és nem is igazán tudják miről is szól ez az egész .......dolog.Aki 1/2-1 éve dolgozik mert most végzett??? Valaki mondja, hogy ez az egész nem 21.sz.ban történik.!!!!!!

RÁBA GYÖRGY 2010.11.25. 12:14:35

1948 táján államosították a magánnyugdíjpénztárakat. Nagyszüleim attól kezdve- osztályidegenként- nem kaptak nyugdíjat, a befizetéseik elvesztek. Ha beléptek volna az MKP-ba, nyilván nem így lett volna. Az apám próbálta eltartani őket, három gyerek mellett, az 50-es években!
Ma engem fenyeget az állam. Mi történik itt?

RÁBA GYÖRGY 2010.11.27. 14:28:37

Ideje lenne azt a kapitális hazugságot kidomborítani, miszerint az Állam majd nyilvántartja, önálló számlán vezeti az én nyugdíj-befizetéseimet. Amit ugyanis átviszek a magánnyugdíjpénzárból, azt Matolcsy szerint államadósságra és folyó nyugdíjakra költik.Ez érthető, és logikus, ezért születik az egész konstrukció.

De akkor mit tart az én számlámon?
Semmit. Egy számsort ír oda, mely jelzi, hogy mit vittem át. Pl. 1,3 millió forintot. De maga a tőke egy hónapon belül elillan, elúszik a folyó nyugdíjak tengerében.
Akkor mit tart az én számlámon?
Semmit. Egy adatot rögzít, hogy ennyi pénzerm- volt. VOLT.
Nem lesz, hanem volt.
Ideje lenne konkrét példákat hozni arra, hogy XY., 54 éves férfi, ha nem lép át, mi lesz a konkrét helyzete?
És így tovább.

Igyekezni kell. Az Állam Polip ugyanis lassan befonja egész életünket. Miközben a kórházakban továbbra sincs wc-papír, a devizahiteleseknek semmilyen pozitív ötletet nem adott a 10 pontos javaslat,a diákok egy része továbbra is veri a tanárokat, az Állam mindennél fontosabbnak tartja elvonni a magánmegtakarításokat. Egyelőre a nyugdíjcélúakat.
Ha nem lesz elég, akkor majd esetleg más forrásokat keres.
Találni fog.

hauptrichter 2010.11.27. 18:42:30

Hát, tiszta "Szalai Eleonóra" érzésem van...
Ő is kb. így védi gondolom a 100 millióját, hogy az az övé, azt ő megkapta, az ő számláján volt, hol van itt a jogállam, hogy tőle aztat most a csúnya fideszes fiúk el akarják venni….

Na ílyenek vagy ti mind, akik sírtok a magánnyugdíjpénztári “pénzetek” után.
Az igazság viszont az, hogy ahogy Szalai Eleonóra (BKV) is az állam pénzét lopta el (mi állampolgárok fizettük ugye), valahol akár a magánnyugdíjpénztár is tekinthető egy ilyen intézményesített lopásnak, sokakat a lopás kedvezményezetteivé téve, hogy azok majd védjék – teszitek is szorgosan – az egészból a legnagyobb hasznot húzó, a háttérben álló “pénzipart”.

Meg vagytok sértődve?
Hát igen, az igazság fáj.

Remélem, ezek után egy kis nyugtalanító érzés mindig meglesz bennetek, ami arra ösztönöz, hogy kicsit jobban utánanézzetek (esetleg számotokra nem baráti médiákban), hogy más szemmel nézve miről is szól lecsupaszítva ez a magánnyugdíjpénztári modell, amit be sem szabadott volna vezetni…

Ez persze csak egy vélemény volt és lehet, hogy én vagyok nagyon tudatlan... utóbbi esetben ... bocsi :-)

hauptrichter 2010.11.27. 22:37:49

Nehogy félreértés legyen, a tagok természetesen ártatlanok, én csak azt jeleztem, hogy az ORSZÁG számára ez a magánnyugdíjpénztár nem túl jó dolog (bizonyos csoportoknak, személyeknek persze nagyon is...:-)). Az önkéntes ág, a NYESZ, a TBSZ rendben van, az tényleg a megtakarító pénze és nem is akarja elvenni senki...

gigacherry 2010.11.28. 11:51:54

Amit az én fizetésemből vonnak le és úgy vezetnek az én magán-nyugdíjpénztári számlámra, az miért lenne lopás? Ki lopja el kitől?

hauptrichter 2010.11.28. 16:42:24

@gigacherry:
Már jeleztem, az analógia nem ott van, hogy te lopsz, hanem ott, hogy ugyan látszólag a számládon van a pénz, de az nem biztos, hogy jogosan a tied (ld. Szalai Eleonóra: végülis ő sem lopta, neki azt kiutalták, ha akarjuk, még meg is dolgozott érte X év alatt, de közben mégis érezzük, hogy nem jó ez így, valami nem korrekt).
A magánnyugdíjpénztárral ugyanez van: látszólag a tied a pénz a számládon, csak ennek az volt az ára, hogy leegyszerűsítve lényegében az állam hitelt vesz fel, hogy a pénzt a számládra tehesse. Ennek az állami eladósodásnak pedig jó sok hátulütője van, értelme pedig igazából nem sok.

Erősen leegyszerűsített példa: ez olyan, mintha most felvennél 10 m Ft-ot 8 %-os kamatra (mint az állam teszi), nekem adod 10-20-30 évre, hogy fektessem be (én vagyok a magánnyugdíjpénztár), bízva abban, hogy hosszabb távon akár éves átlag 10%-os hozamot is elérek, és aztán majd visszaadom neked 10-20-30 év múlva egyben vagy részenként (járadék).
Ez most tényleg jó biznisznek tűnik neked? Figyelembevéve az ÖSSZES kockázatot? Nekem persze jó lenne, ez nem is kérdés... :-)

gigacherry 2010.11.28. 19:13:27

Jobb biznisznek tűnik, mint odaadni az államnak, aki saját bevallása szerint azonnal elkölti. És aztán miből pótolja? Újabb kölcsönökből? Vagy egyszerűen nem kapok semmit?
A magánnyugdíjpénztárnál nem látszólag enyém a pénz, csak egyelőre nem férhetek hozzá, ugyanúgy, mint mondjuk egy unit linked életbiztosítás összegéhez, melynek csak lejáratkor kapom meg a teljes hozamát, viszont ha meghalok, a fiam örökölheti, ugyanúgy, mint a magánnyugdíjamat.
Nézd, az összegnek, amit a munkáltatóm összesen rám szán, amit a munkámmal megtermelek neki, jó ha a felét viszontlátom a bankszámlámon, és az adózott jövedelmem egy részét is befizetem ÁFA-ként. Az a 10%, ami a magán- nyugdíjpénztári számlámon van, az volt az egyetlen olyan befizetés, amely nem tűnt el a nagy közösbe, amelynek a sorsát nyomon tudtam követni. Egyszerűen nem hiszem, hogy ezt a részt ne érdemelném meg. Most ezt is be akarják olvasztani a többi közé.
Elhiszem, hogy részt kell vállalnunk a mostani nyugdíjasok nyugdíjának kifizetésében, hiszen nekik nem volt lehetőségük az öngondoskodásra, de az a 24% nem elég rész?

Egy tanács: Aki a kormányváltásig nyugdíjba megy, nehogy visszalépjen! A kormány próbálkozott, de kiderült, mégsem tudja megvonni az állami nyugdíjra való jogosultságot azoktól, akik évtizedeken keresztül fizették a járulékot, csak 2011 december 31-től szed nyugdíjadót, ami nem jogosít fel a nyugdíjra. Aki most a nyugdíj előtt visszalép (hacsak nem nagyon kevés a jövedelme) az egy hatalmas összegű egyszeri kifizetéstől esik el, a magánpénztáraknál maradók viszont csak a 2012 január 1 után befizetett 24%-okból nem részesülnek állami nyugdíjban, az az előtt befizetettekből igen.

Prucsi 2010.11.29. 08:37:31

Mi lesz a nyugdijjal??? meg eggyel tobb fund amit az allam ellophat. Teljes felhaborodassal hallottam a hireket. Visszamegyunk az 50-es evekbe amikor az allam mindent elvett avval h allamositott??? Igaz en mar nem elek Mo-n de van par szaz ezrem a magannyugdijpenztarban. Elmondtam ezt a ferjemnek es itteni ismeroseimnek es teljesen le vannak hulve h egy allam ilyet tehet. Valaszuk szerencsesek vagyunk h nem oda szulettunk. Szegyen a magyar allamra nezve. Nincs penz a bdugetban mert szetloptak kevdes kormanytagok az egesz orszagot, akkor teremtsuk elo a hianyt valahogy mashogy, lopjuk el a penzt a kemenyen dolgozo magyar allampolgaroktol es fodozzuk be a hianyt, mikozben kedves kormanytagjaink tovabb lophatjak az allami kasszat es meg vastagabba tehetik penztarcajukat.
Es arrol nem szol a fama h mi van azzal a tobb ezerr magyar allampolgarral, aki jobb eletkorulmeny remenyeben kulfoldon kereste/ keresi a boldogsagot es netan nem tudnak 45 napon belul szemelyesen nyiltakozni. Gondolom Orban dorzsoli a tenyeret de jo legalabb ezt is lenyulhatjuk. Pipa vagyok!!!! DE ezt az egyet nem engedem meg a kormanynak inkabb hazautazom h nyilatkozzak!!! meg akkor is ha ezert kemeny 24 orat kell repulnom a vilag masik felerol. Igen ilyen messze menekultem....

gigacherry 2010.11.29. 09:22:41

Prucsi,
Lesz lehetőség nyilatkozattételre a külképviseleteken is.
(Én azért vagyok kiakadva, mert évekig GYED-en voltam, előtte pedig alacsonyabb fizetésem volt és most, amikor végre olyan magas a fizetésem, hogy egy évi járulékom többszázezer forint, pont most nyúlják le tőlem 14 hónap befizetéseit. Mert hogy a többit nem hagyom.)

thomas67 2010.11.30. 21:09:31

USA, Wichita, Kansas államhoz melyik a legközelebbi külképviselet? Húgom, kint él, állampolgár is lett,1 milliója van bent, egyelőre nem tudjuk neki megmondani, hogy mi zajlik itthon. Meghatalmazást vajon elfoganak Kjő okiratban foglalva?
Más a a Mat(t)-tv.javaslat 35.§ b pontja után a zsarolási rész fantasztikus, már a ami a szolgálati idő elvesztésére vonatkozik.
Ha maradok, hogyan lesz jogosult nyugdíjra, mert az egyik feltétel jelenleg (sic!) minimum a 20 év, a huginak 16 van.

sydneybeachgirl 2010.12.01. 15:40:31

@thomas67: itt találhatóak a külképviseletek címei...www.mfa.gov.hu/kum/hu/bal/Kepviseletek/Magyar_kulkepviseletek_kulfoldon/Nagykovetsegek_es_Fokonzulatusok/
hasonló cipőben járok és ahogy a tervezetet olvastam a meghatalmazás nem jó (amúgy sem küldeném szüleim sorba állni a hóban jégben) hanem személyesen kell megjelenni a külképviseleten...Epedve várom hogy a Parlament elfogadja ezt a törvényt hogy végre tudjak időpontot egyeztetni a konzullal aki 380kmre van tőlem és csak hétfő-csütörtökön tart fogadóórát reggel 9 és du 3között előzetes bejelentkezés alapján.Figyelembe véve hogy Canberrához tartozik Új-Zéland is, az az 380km még nem is táv :)

hauptrichter 2010.12.02. 08:24:38

@gigacherry:
Gondold át újra. Az államnak jelenleg a te jövőbeli nyugdíjadra nincs pénze, mert a mostani nyugdíjakra költi a nyugdíjjárulék-befizetéseket (igen, a tiedet is). Most akkor honnan is van a pénz, amit neked félretettek / félretesznek a MaNyuP-ba?
Tehát nincs választás, hogy a nyugdíjjárulékodat odaadod-e az államnak vagy sem, annak már rég megvan a helye.

A másik: ismered a mondást: az a tiéd, amit megeszel. A nyugdíjpénztári megtakarításod viszont bármilyen szépen is csillog, nagyon közel nem tudsz hozzákerülni: nyugdíjig ugye nem, utána meg megintcsak nem a tied (akkor lenne az, ha megkapnád egyben, de azt ugye nem lehet...), a járadék pedig amit kiszámolnának neked.... hát, nem biztos, hogy büszke lennél rá... :-).
Tehát még mindig a tiéd a pl. 2.675.420 Ft-od a MaNyuP számládon? :-)

A MacLeod 2010.12.02. 10:32:43

Több helyen olvastam már olyan megjegyzést, hogy akinek nincs gyereke - vagyis nem szüli meg azt, aki a majdani nyugdíját majd fizeti - az egyáltalán ne kapjon nyugdíjat.

Szóval fizessek egy életen át mindenféle járulékot, adót, kitudjaötpercmúlva hogyhívjákmit és utána közlik, hogy bocsi, de semmit nem kapsz.

Inkább kilépek a társadalomból, OK nincsenek jogaim, viszont van egy rossz hírem Mr Matolcsy, AKKOR KÖTELEZETTSÉGEIM SINCSENEK.

Persze Önök már biztosan belekalkulálták a jövő évi költségvetésbe, hogy kb 1 millió eddig tisztességesen adózó állampolgár fog minimálbérre átjelentkezni.
Vagy nem? Ja, hogy az majd hiányozni fog? Hát így jártak.

UI: szüleim nincsenek, a nagymamám nevelt fel, de ő már meghalt

A MacLeod 2010.12.02. 14:29:08

... és még egy hír a "Nem zörög a haraszt" című kategóriából.

Most még úgy állapítják meg a nyugdíjat, hogy az utolsó x év keresetének 80%-át kapod.
Na ezt majd le fogják csökkenteni 40%-ra.

Szóval aki visszalép vagy -tetik, az majd fog pislogni februárban, hogy ezt miért nem mondták előre?

Esetleg korrektebb lenne a titkos-nyugdíj-terveket közölni és utána azt mondani, hogy hozzunk döntést.

gelsystem 2010.12.03. 15:01:03

lenne nekem is egy kérdésem, ami igen csak elgondolkodtató:
ősöm 2011. márciustól mehetne nyugdíjba........
NA????? ilyenkor mi van????????

gigacherry 2010.12.04. 22:11:30

@hauptrichter:
24%-ot vonnak le a bruttómból a nyugdíjasok nyugdíjára. Ez az én esetemben csaknem százezer forint. Ezen felül vonják azt, ami a magánnyugdjénztárba kerül.
Ha jól tudom, most egy összegben fizetnek a pénztárak.

gigacherry 2010.12.04. 22:11:30

@gelsystem: Aki nem lép vissza, az 2011 december 1-ig szerez magának nyugdíjra való jogosultságot, tehát 75% állami nyugdíjra jogosult HA NEM MOND LE a magánnyugdíjénztárban felhalmozott vagyonáról.

hauptrichter 2010.12.05. 00:45:37

@gigacherry:
A Te nyugdíjad 2013 után lenne esedékes, gondolom. Ott már nem lenne egyösszegű kifizetés, akkor sem, ha nagyon szeretnéd. Alapesetben ha ezek után 1 hónappal a járadékfolyósítás megkezdése után meghalnál ... huss, már örökölhetőség sincs.
Itt most nagyon korbácsolják az érzelmeket, a háttér viszont sötét. Mindenki gondolja meg időben, melyik oldalra áll, nehogy később keserves legyen a megbánás.

hauptrichter 2010.12.05. 00:45:37

@A MacLeod:
Nekem is van egy rossz hírem. Hallottál már arról, hogy már lassan nem csak a még meg sem született gyerekeid, hanem az unokáid is el vannak adósítva (tudod, államadósság). Most nézz utána, ezt kik csinálták (a MAnyuP rendszernek is van ehhez nem kis köze).
NA ezek után gondold át mégegyszer, hogy kire kéne haragudnod és milyen súlyos helyzetben lehet Magyarország (ugye a Te országod is?), hogy a kormánya ilyen kétségbeesett lépésre kell hogy elszánja magát... Láss a kulisszák mögé, ne hagyd, hogy felhasználjanak!

Coronius 2010.12.05. 09:06:16

Engem az érdekelne, hogy mi történik akkor ha maradok OTP nyugdij pénztári tag, de a kormány elvonja a nyugdíjpénztárak működéséhez szükséges összeget a pénztáraktól és mondjuk 2011 közepére a pénztár esetleg csődbe megy, mert jogszabályokkal el lehet lehetetleníteni a működését. Mi történik majd akkor az addig befizetett pénzemmel????

LilMonk 2010.12.05. 09:06:17

@hauptrichter: Ha csak rövidtávon nézed a dolgokat valóban igazad van. A MAnyuP rendszer rövid távon terhet ró a költségvetésre, de ha hosszútávon nézed, akkor az Ország jövőjét tehermentesíti. Ugyanis, mikor az első nyugdíjpénztári tagok elkezdenek nyugdíjat kapni, akkor nekik csak a nyugdíj jogosultságának 75%-át kell kifizetni. Ebből a szempontból éppen most alapozzuk meg jövőbeli eladósodottságunkat.

De szerintem sokkal fontosabb kérdés, hogy miért pont most van szükség államosítani a nyugdíjakat, miért nem a 2008-as válság után történt meg? A válasz egyszerű, ugyanis eddig ezt a hiányt finanszírozta a progresszív adórendszer. Most az egykulcsos adó bevezetésével a gazdagok által fizetett adótömeg hiányzik (egy havi bruttó 500ezret kereső havi 30ezerrel, egy 1,5 millát kereső havi 150ezerrel kap majd többet) egy és ezt próbálja meg a kormány az emberek magánvagyonának eltulajdonításával pótolni. Vagyis bizonyos szempontból a magánnyugdíjpénztárban tartott vagyonunk a gazdagok (felső 10%) kerül felosztásra!!!!!

gigacherry 2010.12.05. 23:23:10

@hauptrichter:
Köszönöm, hogy így aggódsz a sorsunkért (csináljuk úgy, mintha elhinném, hogy az egyes hozzászólásaidban lévő szmájlik nem arra utalnak, hogy örülsz annak, amit a kormány az emberek pénzével tesz - merthogy az az emberek pénze, sokkal inkább az övék, mint Orbán Viktoré).
Ha a nyugdíjpénztári pénzekből a kormány egy fillért is nem a nyugdíjakra fordít, akkor az emberek nyugdíjcélú megtakarításait másra költi és leginkább emiatt lehetne ellene próbapereket indítani, ugyanis amikor ezek a pénzek befizetésre kerültek, szó nem volt arról, hogy másra is fordíthatja őket a mindenkori kormányzat.
Természetesen teszek félre pénzt idősebb koromra más megtakarítási formákban is, nem vagyok teljesen naiv.
Leginkább csak aközött választhatok, milyen módon fosszon ki a kormány és én azt a módot választom, amelyik a legjobban összeegyeztethető az értékrendemmel.

Coronius 2010.12.06. 20:21:41

Három újabb kérdésem van:
1, Budapesti lakos vagyok, hol van/lesz lehetőségem nyilatkozni arról hogy magánnyugdíj pénztári tag akarok maradni?
2, Ha már most akarnék nyilatkozni (dec 13 előtt) akkor akár most is megtehetném ? Hol? Hogyan?
3, ha január elején nyilatkozom hogy nyugdíj pénztári tag akarok maradni, de mondjuk 2 év múlva meggondolom magam, akkor van lehetőségem belépni az állami nyugdíj rendszerbe? (vagy ezt majd a törvény szabályozza?)

Morfologista 2010.12.07. 12:05:20

@Coronius:

Tisztelt sorstárs. Kérdéseid nagy részét a jelenlegi törvényjavaslat az alábbiakban válaszolja meg:
1: A regionális NYUFI irodában: 1081 Budapest Fiumei út 19/a.
2: Nem! Mivel még nincs megszavazva a törvény, ergo még nincs is miről nyilatkozni.
3: a törvény-tervezet szerint: aki január 31-ig úgy dönt, hogy manyup tag marad, az nem léphet át később az állami rendszerbe. Egy kiskapu van csak: ha a pénztár amelyiknél tag vagy megszűnik/tönkremegy/felszámolják, akkor dönthetsz úgy, hogy megtakarításoddal átmész egy másik manyuphoz, vagy visszatérsz az állami rendszerbe.

Valószínűleg január 31-e után elkezdenek tönkremenni a kisebb pénztárak, ez a folyamat néhány hónapig eltarthat. Ha úgy döntesz ebben a néhány hónapban, hogy mégiscsak az államit választanád, akkor elvileg megteheted azt, hogy átiratkozol egy "nagy valószínűséggel megszűnő" nyugdíjpénztárba és onnan kéred majd, hogy az állami rendszerbe térhess vissza. Persze mindez fikció, és a törvény megszavazásáig csak találgatás.

Coronius 2010.12.07. 15:09:20

Kedves Morfologista , köszönöm az érthető válaszokat!
Azonban egy új kérdést szült, ha olyan pénztéri tag lennék ami csődbe megy , akkor van esély arra hogy megkepjam kápébe a megtakarításomat? Vagy azzal olyankor mi történik? (a nyugdíjpénztár nem azért fog csődbe menni mert elkártyázza a pénzeket, hiszen azok főleg magyar államkötvényekben vannak) hanem azért mert a működését ellehetetlenítik, vagyis a megtakarítások szerintem biztonságban vannak, de mi lesz a sorsuk csőd esetén???
Mert akkor most gyorsan oda igazaolok a mostani OTP-ből! :)

Morfologista 2010.12.07. 16:18:19

@Coronius: Előző hozzászólásomban benne volt a válasz. A megtakarításodat viszed magaddal
1: a másik nyugdíjpénztárba vagy
2: vissza állambácsihoz.

Kp-ben tutira nem veheted föl (max a "felülúszó" részt :) )

Coronius 2010.12.16. 07:19:59

Üdv mindenki
Most akkor mi van? A törvény kijött de nem tudom mi van benne.
Ki mit tud a megszavazott törvény részleteiről?
Van itt olyan aki már nyilatkozott hogy Maradni akar? beszámolhatna!

thomas67 2010.12.16. 10:45:38

@Coronius: Még nem hatályos a tv.(Köztársasági Elnök nem írta alá, Magyar Közlöny nem tette közzé)tehát hiába jött ki.Megoldás lehet, hogy mivel a Mnypnek tájékoztatási kötelezettsége van, hogy hogyan is "állsz" most, ezt törvényi szabályozás hiányában állampolgári jogon írásban megkérheted a TB Fiumei úti intézményében, talám mailben is, ezt nem tudom.
Így lenne két okiratod, ami alapján megfelelő állami és társadalmi segítségnyújtás hiányában saját magad leülsz és megcsinálod életed legfontosabb matek házifeladatát.

Morfologista 2010.12.16. 11:17:28

@Coronius: A végrehajtási rendeletet tegnap alkotta meg a kormány. És még ez sem nyilvános. Ha jól tudom a törvény sincs még kihirdetve (sőt még alá sem írta a köztársasági bohóc).

Sorrend: elnök aláír, kihirdet, végrehajtási rendelet kihirdet. NYUFI-k megtudják mivan. NYUFI-k megprobálják kitalálni a hogyant. Egyszeri blogger mehet a NYUFI-ba maradokozni.

Ma/holnap okosabbak leszünk. Addig nézegesd a híreket.

Morfologista 2010.12.16. 15:47:28

Sajnos még nem jelentek meg az első kalkulátorok, de az eddigi hírek szerint azoknak éri meg maradni, akiknek kevés van hátra a nyugdíjig (megvan legalább 20 év szolg. idő) és az elmúlt 12-13 évben nagyon magas volt a jövedelmük, valamint a jól kereső fiataloknak, akiknek 35+ évük van hátra a nyugdíjig. De az biztos, hogy minimum az átlagjövedelem duplájával kell kb rendelkezni annak, akinek megérheti maradni. Namost. Ha marad mondjuk 100.000 ezer ember, akkor valószínűleg a legvagyonosabbak maradnak (kivéve persze Matolcsy-t bár róla el tudom képzelni, hogy a felesége nyilatkozik majd helyette a maradásról). Szóval a maradó 100.000 eddigi megtakarítása meg nem az átlagos 1millió, hanem ennek a sokszorosa kb 3-8 millió forint. Az olyan, mintha nem 100k ember hanem 500k maradna, ami meg simán elég 3-4 pénztárnak is...

thomas67 2010.12.16. 21:46:55

A "simán elég 3-4 pénztárban" benne van ennek az egész ügynek egy mellékzöngéje, az összeolvadás.Nem hiszem, h az OTP-s 700.000 ezer feletti tagság egytől egyig átlépne, ugyanígy: Aegon, Allianz, ING.szóval a kicsik mennek a levesbe.Megnéztem Selmeczi G.nyilatkozatát az Estében, semmi extra.De ha ő, és párt és padtársai mind Mnyp tagok voltak, kezdem érteni, hogy miért lett adómentes a hozam kivétele, amennyiben valaki így dönt.
Még jobban a dolgok mögé próbálva nézni,megtanulhattuk már, hogy a politikusok nem mindig mondnak igazat,szóval e mögött a nyugdíj megmozgatási program mögött kell, hogy valami olyan legyen, amit velünk egyszerű halandókkal nem közölhetnek.Talán öregszik a társadalom? Talán tényleg piacgazdaság van? Talán azt akarják elérni, hogy ne az államon élj, hanem te alakítsd ki saját nyugdíjforrásodat öregkorodra, mert az államnak nem lesz miből téged támogatni? hát van még pár nyitott kérdés...

thomas67 2010.12.16. 22:50:43

@Morfologista: A Kormány 1281/2010. (XII. 15.) Korm. határozata
a nyugdíjreform végrehajtásának koncepcionális irányairól és a szabad nyugdíjpénztár-választással
összefüggõ feladatokról
Csütörtöktől,azaz mától már hatályos, és szerdai Magyar Közlönyben elérhető.Ez sem lett agyon reklámozva.
Nem is kellett kihírdetni.Viktor aláírta és kész.
Pedig csak poénból néztem meg a tegnapi Közlönyt.

Twitter

süti beállítások módosítása