Friss topikok

Utolsó kommentek

Az ördög és a részletek

2010.12.16. 19:04 | Maradok | 17 komment

Csepegtetve jönnek a részletek a kormány nyugdíjdöntésével kapcsolatban. Így például tegnap este fű alatt hozta nyilvánosságra a kormányzati kommunikáció, hogy a "pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magán-nyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben". Első olvasatra úgy tűnik, hogy a pénztártagok fizetik majd az "államosítás" költségeit.  

Miután a Parlament hétfőn elfogadta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvénytervezetet, döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról is, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak. A kormányszóvivő bejelentése itt elérhető.
 
 
 
Ha az államot választja
 
Annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térni az állami nyugdíjrendszerbe, semmit nem kell tennie, visszalépése automatikus.
 
Mi a reálhozammal kapcsolatos teendő?

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok reálhozamának kifizetése 2011 április közepétől kezdődhet meg. Eszerint a reálhozam kifizetése a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége.

"A pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magánnyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben", azaz a magánnyugdíjpénztár-tag által "felvehető" összegből levonják az említett költségeket. 
 
A reálhozam kifizetése
 
A reálhozam kifizetésére vonatkozóan a magánnyugdíjpénztáraknak ütemterv-készítési kötelezettségük van, amely alapján a kifizetések az adott időponttól kezdődnek meg.
Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal.

Három lehetősége van:
- felveheti egy összegben;
- kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban;
- illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára.
A reálhozam adómentes.
 
Ha valaki elfelejt nyilatkozni a reálhozamról, akkor sem veszíti el az összeget, ebben az esetben ugyanis kap majd egy levelet a magánnyugdíjpénztárától 2011. március 1-31. között, amelyben emlékeztetik arra, hogy rendelkeznie kell a kifizetés sorsáról. Ha továbbra sem nyilatkozik, a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül a magánnyugdíjpénztár kiutalja ezt az összeget az érintett lakcímére.
 
 
 
Aki magánnyugdíjpénztári tag maradna

Annak, aki úgy dönt, hogy marad a magánnyugdíjpénztárban, nyilatkozatot kell tennie 2011. január 31-ig. Ezt bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál, a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál is megteheti. Aki ez idő alatt tartósan külföldön tartózkodik, nyilatkozatot a Magyar Köztársaság külképviseletén is tehet majd.
 
Mit tartalmazzon a nyilatkozat?

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az érintett tag nevét, lakhelyét, társadalombiztosítási azonosító jelét és  magánnyugdíjpénztárának a nevét.

A nyilatkozatot a nyilatkozattételtől számított öt napon belül el kell küldenie a foglalkoztatójának is. A nyugdíjfolyósítók a beérkezett nyilatkozatokat legkésőbb 2011. március 1-jéig elküldik a magánnyugdíjpénztáraknak, amelyeknek 45 napon belül meg kell állapítaniuk azoknak a számát, akik visszalépnek az állami rendszerbe.
 
A visszalépő tagok adatkezelése

Az adatvédelmi törvény alapján csak célhoz kötötten lehet adatot kezelni, így ha a magán-nyugdíjpénztári tag úgy rendelkezik, hogy visszalép az állami rendszerbe, és nem marad fenn jogviszonya a pénztárral, úgy az köteles törölni minden adatot, ami a tagra vonatkozik.
 
 
Fogalmak

Mi a reálhozam?

Az infláció hatásától megszűrt hozam értéke, azaz egy befektetés százalékos haszna reálértékben (változatlan árakon számolva).
 
Mi a hozam?
A hozam a megkeresett kamatjövedelem és a befektetésen keletkezett árfolyamnyereség, illetve veszteség összege.

Címkék: nyugdíjreform alap hozam reálhozam nyugdíjtörvény adósságcsökkentő

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr722519685

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tagdíjkiegészítésről és annak hozamáról 2011.01.05. 14:40:41

Ilyenkor még bőszen évértékelő posztokat kellene írni, ehelyett azonban egy aktuálisabb problémával küszködök, nevezetesen a Nagy Magánnyugdíjpénztári Lenni Vagy nem Lenni kérdésével. Van itt ugyanis ennek a nyugdíjpénztári visszalépésnek egy számomra ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alaneredet 2010.12.18. 09:15:12

Ezt most olvastam :
"Selmeczi kiszámíthatónak látja a nyugdíjügyeket
MTI
2010. december 16., csütörtök 15:54"
"zseni" a nő :Tudja mennyien lépnek vissza,mert akkor lenne kiszámítható.Tegyek fel SENKI nem lép vissza azt kitudja számolni ? Persze az ellenkezője sem teljesülhet teljesen.
De, ha mindenki vissza lépne a értékpapírok eladása is kiszámíthatatlan.
MIKOR LESZ MÁR VALAMI, kijózanító bírálat az ilyen selmeczi, szíjjártó félék ellen ? ? ?

Morfologista 2010.12.18. 09:16:08

Ma felhívtam az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot. Egy idősebb úr vette fel, aki tájékoztatott az ügyfélfogadási időpontokról (gyakorlatilag minden hétköznap 8-16-ig kivéve hétfőn 17-ig illetve pénteken 12-ig), és biztosított afelől, hogy náluk lehet nyilatkozatot tenni, de "a lányok azt mondták, hogy csak a jövőhéten foglalkoznak ezzel". Én hétfőn átbattyogok a Visegrádi utcába és megpróbálok nyilatkozni. Beszámoló akkor.

Morfologista 2010.12.18. 09:16:09

"Az adatvédelmi törvény alapján csak célhoz kötötten lehet adatot kezelni, így ha a magán-nyugdíjpénztári tag úgy rendelkezik, hogy visszalép az állami rendszerbe, és nem marad fenn jogviszonya a pénztárral, úgy az köteles törölni minden adatot, ami a tagra vonatkozik."

Magyarul, ha később valamilyen csoda folytán Strasbourg vagy az AB elmeszeli a törvényt, akkor visszacsinálhatatlan lesz az egész móka, mert nem lesz adat ami alapján vissza lehetne csinálni. Mindenre gondoltak a fiúk! Hihetetlen!!!!

2010.12.18. 17:29:05

@Morfologista: A Gabika kedvesen mosolyogva azt mondta egyik reggel a tv-ben, hogy a nyugdíjbiztosító főigazgatója megígérte, hogy ha igény van rá, akkor meghosszabbodik a nyitvatartás.
tv2.hu/mokka/video/ki-intezi-a-nyugdijpenztari-valtasunkat

Vagy Te nem hiszel neki???
Egyébként örömmel láttam, hogy Gabikának van több ruhája is, nem csak az a konszolidált bölcsészjelmez, ami kétszer is volt rajta 1 héten belül. De legalább azt elmondhatjuk róla, hogy a haja MINDIG jól áll (több pozitívumot vele kapcsolatban nem tudok megemlíteni).

McR 2010.12.19. 15:37:22

@Morfologista: Ez a törvény szövege, vagy a magyarázata?
Mert ha az első, akkor ellentmondásban van azzal, hogy a bankok, biztosítók öt évig kötelesek megőrizni az adatokat (összhangban a vonatkozó adószabályokkal).
Ha az utóbbi, akkor meg - szokás szerint - hülyítik a népet!
Mellesleg mindegy, hogy melyik verzió a tényleges, igazad van! A játék a visszafordíthatatlanságra megy ki, ugyan úgy, mint az alkotmánynál - na, ez a pofátlanság! Bebetonozzák a nomenklaturát, arra hivatkozva, hogy felhatalmazást kaptak, és utána majd - ha valami csoda folytán sikerül őket kipenderíteni - mutogatnak, hogy megmondtuk, hogy tisztogatást fognak csinálni utánunk!

Morfologista 2010.12.19. 15:37:22

Van itt oldalt egy cikk, Matits Ágnes jegyzi a portfolio.hu-n. A hölgy független nyugdíjszakértőként van aposztrofálva, és a cikkben leginkább azt fejti ki, hogy mennyire nem tud semmit a magánnyugdíjpénztárakról, de abban biztos, hogy meg kell őket szüntetni. (Konkrétan leírja majd' minden bekezdésben, hogy erről meg arról nem lehet tudni semmit sem, ezért nem lehet róla ítélkezni.) Nem is értem, hogyan lehet négy oldalas írást megírni úgy, hogy gyakorlatilag fogalma sincs adatokról, tényekről.

A véleményem az összes ilyen "szakértő" cikkről az, hogy bullshit! Egyszerűen senki nem hajlandó számításokat végezni! Folyamatosan terítéken van, hogy milyen kevés a magánNYP-k hozama, hogy milyen nagy költséggel működnek, de senki nem írja le, hogy mekkora volt a subprime válság hatása, hogy ilyen válság 50évente egyszer van, hogy mennyi volt az első 9 év hozama, hogy mennyi lett volna a hozam, ha már az elején tarthattak volna részvényeket a portfóliókban.

Továbbá minden ilyen "szakértő" leírja, hogy racionálisan nem lehet olyan döntést hozni, hogy maradjunk. De könyörgöm!!! Nem is lehet racionális döntést hozni!!! Akkor lehetne racionális döntést hozni, ha biztos információkkal rendelkeznénk nem csak arról, hogy hogyan alakulnak a nyugdíjpénztári hozamok a következő 30-40 évben, hanem arról is, hogy mekkora nyugdíjat is fognak kapni a 30-40 év múlva nyugdíjba érkezők! Kedves "szakértők"! Ahhoz hogy racionálisan dönthessek a visszalépés mellett, ahhoz azt is tudnom kell, hogy mekkora nyugdíjat fogok kapni 35-40 év múlva. De nem tudom. És mondok még valamit: Senki sem tudhatja.

Ezért ma racionálisan nem lehet dönteni! Legalábbis ha a racionális döntésen a számok alapján való döntést értjük. Akkor mi alapján? Ha racionálisan gondolkodom, akkor számításba kell vennem, hogy elvileg nem fordulhat elő az a helyzet, hogy én (maradó) ne kapjak nyugdíjat úgy, hogy közben fizetek tb járulékot. Ez ugyanis minden rációt nélkülöz. Ha eléggé erősen hiszek a demokráciában, és a jogállamiságunkban, akkor szerintem eléggé racionális döntés, ha maradok, ugyanis a vegyes rendszer sokkal magasabb remélt nyugdíjat biztosít számomra. És ez racionális.

Ha racionálisan gondolkodom, akkor megnézem az elmúlt 20 év kormányainak tevékenységeit, gazdaságpolitikáját, extrapolálom a következő 20-30 évre, és azt látom, hogy az állam nekem l*f*szt se fog tudni adni, nemhogy nyugdíjat. Racionális-e a maradás kedves "szakértők"?

Meggyőződésem, hogy aki ma azt mondja, hogy racionálisan nem lehet ilyen meg olyan döntést hozni magánnyugdíj ügyben az hazudik! És nem igazán érdekel, hogy érdekből vagy tudatlanságból teszi. Az említett cikket jegyző hölgy pedig a titulusának az egyik jelzőjét hagyja el, vagy a "szakértőt" vagy a "függetlent"!

McR 2010.12.19. 15:37:22

SG lassan Joker lesz, sokat fejlődött az évek során!
Már nem csak a vadászgépekhez ért, hanem volt kifliügyi előadó, sőt még szenátor is! Innen már csak egy lépés a nyugdíjügyi főleg-bízott!
Majd Ő jó alaposan kiszámolja, hány kiflit tudunk megenni a (ha még lesz) hipermarket kifli-pultja és pénztárja között a bombabiztos állami nyugdíjunkból! :(
De legalább szőke!

ámbátor 2010.12.19. 20:40:42

@Morfologista: Én már megírtam a nyilatkozatot, de szerintem hétfőn még korai bemenni. Amíg a máskor oly gyorstollú SP alá nem írja és a közlönyben meg nem jelenik, addig úgyis elküldenek.
Egyébként kíváncsi vagyok, melyik trükköt találják szimpatikusabbnak, egy kvázi kitölthetetlen űrlapot, amin a magánnyugdíjpénztári belépésemet fel kell tüntetni óra percre pontosan, vagy inkább azt, hogy nincs űrlap, a sorbaállók bent kezdenek el A4-es lap, golyóstoll és
megfelelő nyilatkozatszöveg után kutatni.
Én inkább az elsőre tippelek, mert abba bele lehet írni, hogy a maradással egyben kérelmezem, hogy ne kapjak többet nyugdíjat, kijelentem magamról, hogy hazaáruló vagyok és gaz bitang.

zlotan 2010.12.20. 15:27:33

A nyugdíjjárulékot a munkáltató mindenképpen levonja, akár az állami nyugdíjalapba, akár MNYP-ba utalja, tehát ez a jelenlegi anyagi helyzetemre nézve mindegy Azt látom, hogy a MNYP-i számlámon lévő pénz valóságos, hiszen befektethető (portfoliótól függően, de például emelkedő kamatú állampapírba), ezzel szemben az állami nyugdíjalapban lévő – a jövőben egyéni számlán nyilván tartandó (?) – pénz virtuális, mert azt azonnal elköltik a jelenlegi nyugdíjasok nyugellátására. Azt vélelmezem, hogy a Magyar Állam költségvetésének nem virtuális pénzre, hanem valóságos pénzre van szüksége, illetve lesz szüksége a jövőben is (tekinthetünk bármennyire is előre). Azaz, mikor is elfogy az állami rendszerbe átlépők átvett pénze a költségvetésből, akkor én az államtól a valóságos pénzemért a 2011. január 31-ig fenntartott ajánlatánál jobb ajánlatra számíthatok kb. 2-6 év múlva. És még akkor is hol leszek én még a nyugdíjkorhatártól…
Nekem – az én munka és életkörülményeim, valamint ezekből következő életvitelem miatt, meg statisztikailag is – szinte semmi esélyem sincs arra, hogy megéljem a nyugdíjkorhatárt (ami csak nőhet). Ezért jobbnak vélem, ha a nyugdíjjárulékomat a gyermekem megörökli, akár mennyire jelentéktelen is lesz az összeg.

Morfologista 2010.12.20. 16:55:30

@ámbátor: Igen én is saját nyilatkozatot írtam, ami megfelel a kormányrendelet szövegének. Mindenesetre elég érdekes, tényleg nem hirdették még ki a törvényt? Mert a korm.rendeletet már kihirdették, és az alapján már nyilatkozhatunk. A kormány rendelet is jogszabály és az már hatályban van. Szóval nem hiszem, hogy meg kellene várni a törvényt.

Szerintem el kell fogadniuk az általunk írt nyilatkozatot, mert az megfelel a korm.rendeletnek. Nem fogok aláírni olyat, amiben az általad írt lemondás szerepel. A kormányrendelet nem tartalmaz kötelező űrlapot, ezért elegendő, ha igazolom magamat, ott előttük aláírom az irományom és kész is. Tartalmazza azokat a tartalmi elemeket, amiket a rendelet előír, azt csókolom.

zlotan 2010.12.20. 16:55:30

A nyugdíjjárulékot a munkáltató mindenképpen levonja, akár az állami nyugdíjalapba, akár MNYP-ba utalja, tehát ez a jelenlegi anyagi helyzetemre nézve mindegy Azt látom, hogy a MNYP-i számlámon lévő pénz valóságos, hiszen befektethető (portfoliótól függően, de pl. (most éppen) emelkedő kamatú állampapírba), ezzel szemben az állami nyugdíjalapban lévő – a jövőben egyéni számlán nyílván tartandó (?) – pénz virtuális, mert azt azonnal elköltik a jelenlegi nyugdíjasok nyugellátására. Azt vélelmezem, hogy a Magyar Állam költségvetésének nem virtuális pénzre, hanem valóságos pénzre van szüksége, illetve lesz szüksége a jövőben is (tekinthetünk bármennyire is előre). Azaz, mikor is elfogy az állami rendszerbe átlépők átvett pénze a költségvetésből, akkor én az államtól a valóságos pénzemért a 2011 január 31-ig fenntartott ajánlatánál jobb ajánlatra számíthatok cca. 3-6 év múlva. És még akkor is hol leszek én még a nyugdíjkorhatártól…
Nekem – az én munka és életkörülményeim, valamint ezekből következő életvitelem miatt, meg statisztikailag is – szinte semmi esélyem sincs arra, hogy megéljem a nyugdíjkorhatárt (ami csak nőhet). Ezért jobbnak vélem, ha a nyugdíjjárulékomat a gyermekem megörökli, akár mennyire jelentéktelen is lesz az összeg.

Morfologista 2010.12.20. 16:55:30

Sajnos még nem hirdették ki a törvényt és erre hivatkozva el is hajtanak mindenkit a hivatalokból. Kíváncsi vagyok, hogy Schitt úr mikor szándékozik aláírni a tv-t. A mi időnket húzzák! Már nincs 45 napunk :(

thomas67 2010.12.20. 17:41:27

Az Mnyp-ban maradók számára van állami garancia arra, hogy egy újabb TB tv. módosítással 2012.jan.1-től mégsem leszünk a nagy közösség része?Én nem hiszek, a la Vad Fruttik...
Írtam levelet még a múlt héten az ONYF-nek, hogy amennyiben Mnyp tag maradok és nincs több dolgom a TB-vel, mégis mennyi nyugdíjra számíthatok, ha eljutok oda?
Az Mnyp-k elküldik az értesítőket két ünnep között.
Az államtól is joggal elvárnám ezt.
Tisztelt állampolgár!Itt egy választó pont: most így állsz a TB-ben és így a Mnyp-ben.Ez és ez lesz, ha ezt választod.Ennyi.Két okirat egy választás.Talán egy év elég lett volna. de 45 nap, ami már csak 42,hatályosság híján, hát nem igazán elég.Aki maradni akar Mnyp-ben menjen el nyilatkozni 2011.01.31-én, munka után, sorszámot tépve, és ha nem kerül sorra, kérjen egy igazolást, hogy ő bizony itt volt, de mégsem tudott élni alkotmányos jogával.Ha másnap visszaléptetik,nyilatkozat hiányában, na akkor már talán lehetne bizonyos hátsókat rugdosni, jogi keretek között.

Morfologista 2010.12.21. 17:18:16

@thomas67: Állami garancia? Ne nevettess! :) A mai világban? Ugyan, dehogy! Semmire sincs állami garancia. Még arra sincs, amire azt mondják, hogy van.

zolij 2010.12.28. 17:32:29

"A nyilatkozatot a nyilatkozattételtől számított öt napon belül el kell küldenie a foglalkoztatójának is"
és mi a helyzet azokkal, akik jelenleg nem dolgoznak vagy olyan jogviszonyban vannak, ami után nem fizetnek nyugdíjjárulékot (pl. ösztöndíjként való kifizetés), de pénztártagok?

Morfologista 2010.12.29. 15:32:56

@zolij: Nagyon jó kérdés, ugyanis ennek a szabályozásnak az égvilágon semmi értelme nincs. Nem tartozik hozzá szankció sem. Én odamentem a könyvelőnkhöz és odaadtam neki a nyilatkozat fénymásolatát, de ennek az égvilágon semmi nyoma sincs. Nincs arról sem rendelkezés, hogy valaha számonkérik a munkáltatón, vagy rajtunk, hogy odaadtuk-e a nyilatkozatot, és ha igen, akkor 5 napon belül voltunk-e.

Az egész arra volt jó, hogy a közalkalmazottakat megfélemlítsék.

thomas67 2010.12.29. 19:27:32

@zolij: Aki nem dolgozik köthet egyéni megállapodást a TB-vel.Ezt a passzust pölö nem módosítja egyetlen egy tv sem. azaz, ha mnyp tag maradsz,és nincs munkád,azaz nincs jövedelmed, köthetsz megállapodást az állam bával (1997.LXXX.34/1).A szívás az, ha közben munkád lesz, a munkáltató fizeti utánad a 24%-ot, meg te is?? vagy hogy is? Szóval gáz, az,ha maradsz mnyp tag, és dolgozol akkor fizetik utánad a 24%-ot, de te ez után semmilyen jogot nem szerzel.Ez a választás szabadsága?Nekem nem, de szívesen elbeszélgetnék pár fiúval erről a magasabb régióból, úgy négyszemközt,hogy ki, kiket és milyen jogon fenyeget...comment nélkül

Twitter

süti beállítások módosítása