Friss topikok

Utolsó kommentek

Nyugdíjtörvény elfogadva!

2010.12.13. 20:05 | Maradok | 16 komment

Az országgyűlés hétfő este elfogadta a nyugdíjtörvényt.

A parlament 250 igen, 58 nem és 43 tartózkodó szavazattal elfogadta a nyugdíjreformalapról és szabad pénztárválasztásról szóló törvénytervezet, melyet még az utolsó pillanatban módosítottak.  Ezzel a képviselők az 1998-ban bevezetett vegyes állami és tőkefedezeti elemeket vegyítő nyugdíjrendszer végleges felszámolását szavazták meg.

 

A törvény szerint mindenki kiírja magát az állami nyugdíjrendszerből, aki 2011. január 31-ig nyilatkozik arról, hogy pénztártag marad – a kormány egy zárószavazás előtti módosítóval  a gondolkozási időt február végéig tolta ki.

Az erre vágyók csak személyesen nyilatkozhatnak majd az állami nyugdíjbiztosító legközelebbi kirendeltségén. A korábbi munkaviszony alapján járó állami nyugdíjjogosultságot ők sem vesztik el, csupán a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveik után nem szereznek újabb jogosultságot, miközben a nyugdíjjárulékot (amit a törvény nyugdíj-hozzájárulásra keresztel) változatlanul fizetniük kell.



Zavar a köbön

 - Az állami rendszerbe visszalépők sem lehetnek túl boldogok. A törvény alapján például elveszítik jogukat, hogy szabadon megnevezzék nyugdíj-megtakarításaik örökösét. A kormány azt ígéri, hogy az állami rendszerben is lesz egyéni számlavezetés, azonban ennek részleteit a most elfogadott törvény nem tartalmazza.

- A törvény alapján az sem egészen tiszta, hogy pontosan hol és az országban hány helyen  tudnak személyesen nyilatkozni azok, aki pénztártagok maradnának.

- Azt sem lehet tudni, hogy az államhoz kerülő megtakarítások inflációt meghaladó hozamát ki és mikor fogja kifizetni. A nyugdíjpénztárak – akiknek egyébként a törvény az alapszintű működéshez sem hagy elegendő pénzt – előre jelezték, hogy a törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A törvény hatályba lépésével létrejön a Nyugdíjreform és Adóságcsökkentő Alap, ami kezelheti a nyugdíjkasszáktól az állam felügyelete alá kerülő várhatóan több ezer milliárdos megtakarítást.

Az állam a nyertes

A törvény lényegében a privát nyugdíj-megtakarítások államosítását indítja be, ennek egyik eredményeként a költségvetés a négyéves kormányzati ciklus legnagyobb egyszeri bevételét könyvelheti el.

(forrás: index)


Címkék: szavazás nyugdíj állami magánnyugdíjpénztár parlamenti nyugdíjrendszer matolcsy nyugdíjtörvény nyugdíjtörvény javaslat

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr962513911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kishegyesi 2010.12.13. 21:33:16

Nem teljesen értem, most akkor a maradók pénze hova kerül? Marad a 2. pillérben? Tehát továbbra is 3 pilléres marad a rendszer? Vagy átkerül a pénzünk a 3. önkéntesbe (mikor, melyikbe)?

ropile 2010.12.13. 21:33:16

persze felmerül ki az a 43 paraszt, aki tartózkodott? névszerint.

Kérdés: ha külföldön vállalok munkát, az eddigi megtakarításaim átvihetőek külföldi nyugdíjrendszerbe, vagy egyszerüen csak mondjam ki, hogy keresztetvetek rá, orbán mega 2/3 -ad paraszt pedig ellopta?

Maradok 2010.12.14. 08:48:48

@Kishegyesi: A pénztári intézményrendszer nem szűnik meg, a maradó tagok pénzét a magánnyugdíjpénztárak továbbra is egyéni számlán vezetik. Amire számítani lehet: összeolvadások lesznek, de néhány pénztár talpon maradhat az első becslések szerint. Az önkéntes pénztárba csak az állami rendszerbe visszalépők vihetik a hozam infláció feletti részét.

Morfologista 2010.12.14. 10:33:14

@Kishegyesi: Azért beszélnek a 2. pillér haláláról, mert senki sem gondolja, hogy marad annyi ember a 2. pillérben, hogy fennmaradhasson a rendszer. Alapesetben ha maradsz, akkor a te szemszögedből 3 pilléres marad a rendszer (csak az elsőből nem kapsz egy vasat se, tehát igazából neked is kettő).

@_asdf: Nyilván a jobbik tartózkodott, mert az államosítással egyetért, csak a hogyannal nem.

a másik:
Attól függ, hogy hogyan vállalsz külföldön munkát, de általában igaz, hogy ahol dolgozol ott fizetsz járulékot, és ahol járulékot fizetsz ott kapsz érte juttatást. Ha elhagynád az országot (végleg, tehát úgy hogy másik állam állampolgára leszel, akkor elvileg (államközi egyezmények szabályozzák) kérheted a befizetett de nyilvánvalóan nyugdíjként igénybe nem vett járadékod visszaszolgáltatását. Legalábbis láttam már ilyet, igaz nem kifelé, hanem befelé irányban, ahol is Németo. kifizette utólag egyben azt a nyp járulékot amit ott fizettek be, de nyilvánvalóan nem fog az ipse érte nyugdíjat kapni.

Szoldzser 2010.12.14. 10:33:48

Javaslat: következő lépésben meg lehetne szervezni, hogy a nyugdíj főigazgatóságon a nem állami pénztárakban maradásról nyilatkozni vágyó, hosszú sorokban álló és nyilvánvalóan kormányra ideges emberek között folyamatos tüntetés hangulat legyen. Amúgy is ott zsörtölődnek majd, csak kezükbe kell nyomni egy transzparenst, amit mindig hátraadnak, ha előrébb halad a sor, és valaki mindig tartja!

ropile 2010.12.14. 10:50:50

igen, ez életserü.

Igazából két dolog érdekel:
- maradok büszke magyar kisemmizve, ebben az esetben elvihetem -e a megtakarításaimat bárhova máshova?
- emigrálok a francba és lemondok az állampolgárságról, de erre az esetre van kb. válasz, azt köszönöm is.

thomas67 2010.12.14. 12:31:16

Lehet ,h túl gyors vagy naiv voltam?
Mi a teendőm,ha maradok kérdéssel fordultam ma az Onyf Fiumei úti kirendeltségén az egyéni megállapodások osztályán (nekem az vana TB-vel, kb:3000-en vagyunk), hogy és/ha maradni szeretnék Mnyp tag, tudnának-e adni valami nyomtatványt, ahol erről nyilatkozhatok?
Ha,és amennyiben maradok Mnyp tag melyik osztályhoz fordulhatok, hogy az eddigi 15év szolgálati időmre pontosan számolják ki, hogy mennyi nyugdíj jár?
(megjegyzés:a Matolcsy féle tv.javaslat szerint arányosan beszámítódik a majdani nyugdíj számításba, de ez ellent mondd a hatályos Tb törvény szolgálati idő minimumára vonatkozó passzusnak, ami 20 évet mondd)
Nem húzom a kedélyeket: az ügyintézőnek fogalma sem volt az eljárási rendről,de nem csak arról, hanem, hogy őket mikor fogják teljes körűen tájékoztatni.
Megoldás:forduljak írásban hozzájuk és 30 napon belül válaszolnak.Hát ennyit az első tapasztalatokról.

boszizsu 2010.12.14. 19:45:48

Okés akkor javasoljatok nekem valami konkrétumot!

Nekem még kb 30 évem van a nyugdíjig, merthogy 34 éves vagyok. 98 óta vagyok mnypt tag. Nem szeretnék az állam csecsein éldegélni, mert kiszámíthatatlan, hogy 30 év múlva hogy fog állni az államháztartás.

Nem gondolom, hogy 30 év múlva még mindig orbáni kormányzatunk lesz, tekintettel arra, hogy nevezett 77 éves lesz akkor, és kis hazánkban a férfiak átlag életkora nincs 70 év.

Szóval szívem és eszem szerint maradnék, mert ésszerűbbnek tartom a maradást, de felmerülnek kérdések. Mekkora arányú a maradók száma? Mi lesz a most 15 hónapra elvont nyugdíjpénztári tagdíjammal? Vissza lehet ezt csinálni? Én egyéni vállalkozóként a 24%-omért is megdolgozom. Egyszerűen tanácstalan vagyok. Valószínűleg január 31-én három napi hideg élelemmel beköltözöm a Nyugdíj Igazgatóságra, mert addig én nem vagyok hajlandó nyilatkozni, míg biztosat nem tudok arról, hogy van-e nyugdíj Orbán után.

Morfologista 2010.12.14. 22:10:16

@boszizsu: Tanácsot szerintem senki nem merne neked adni. Nem vállalhatjuk át tőled a döntés kockázatának felelősségét. Én csak saját észrevételeimet írom le:

- Nem létezik, hogy xy emberke jogosult lesz nyugdíjra a 24% után, zx emberke meg nem. Ezt csak úgy lehet megoldani, hogy xy sem lesz jogosult a 24% után nyugdíjra.

- Én (hasonlóan boszizsu-hoz) nem vagyok még 20 éve, de még 15 éve sem munkavállaló. Tehát én egy fillért nem kapok az államtól, ha nyugdíjas leszek. Akkor a következő 14 hónapban miért is vonja el a járulékomat a kormány? Mert ha le is mondanék a fentebb említett 24%-ról, a 8%-omról (illetve 10) nem vagyok hajlandó lemondani! Sőt! Kérem az államtól a 12 év alatt befizetett 1.5%-okat is hozamostól. Ugyanis ha nem kapok az államtól nyugdíjat, akkor nem is jár neki a járulékom. Még csak ideiglenesen sem.

- Másik topicban már leírtam, hogy felháborító az, hogy többszázezer forintot utalok a költségvetésbe havonta. Miért is írom ki magam a társadalmi szolidaritás rendszeréből? Magyarázza el nekem valaki, hogy miért vagyok én a feketeseggű?

- Biztosan alkotmányellenes, hogy egy szerződést (melyben az állam sehol sincs megemlítve, mint szerződő fél) úgy szüntet meg az állam, hogy arról kell nyilatkoznom, ha továbbra is fent akarom tartani a szerződéses viszonyt. Milyen alapon?

- Államosítani azonnali és teljes kártérítés mellett lehet. Ha az állambácsi elveszi a magántulajdonom, akkor azonnal kártalanítania kellene. De nem teszi, mert bár igaz, hogy eddig is a tulajdonom csak egy számlaegyenleg volt, de ezután még csak az sem. Az állam nem fog egyéni számlákat vezetni, maximum csinál valamit amit majd úgy hív, de az nem az lesz!!!

- Az AB valószínűleg nem mer majd lépni az ügyben semmit, ugyanis fél attól, hogy ha ezt a törvényt elmeszeli, akkor Orbánék nagyon meg fogják bosszulni rajtuk jogköreik még nagyobb nyirbálásával.

Már régen éreztem ezt: nem vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok. Sőt! Nem akarok magyar lenni! :(~~~~

tinca 2010.12.15. 08:34:22

Hogy ki nem szavazott? Itt megtaláljátok:
egyenlito.blog.hu/2010/12/14/orban_nem_fontos_a_nyugdijtorveny

Morfologista: mélyen egyetértek veled.

Dániel Péter (ingyen) vállalja a peres ügyeket:
www.168ora.hu/itthon/daniel-peter-allamcsodhoz-is-vezethet-orbanek-zsarolo-politikaja-66128.html
Nem találom a linket, ahol írják, h pertársaságot létesítenek egy e célra létrehozott egyesület keretében.

Én maradok és perelek!

McR 2010.12.15. 08:34:22

@boszizsu: Tisztában vagyok azzal, hogy csak egy magyar van alistán, de a diktátorok nem nemzeti alapon élnek tovább! Íme:
Rákosi - 79
Tito - 88
Mao - 83
Castro - 84 (és még él)
Ceausescu - 71 (és erős ólommérgezés végzett vele)
Franco - 83
És ez csak a XX. század! És az orvostudomány erősen fejlődik...
Ne legyél annyira biztos benne, hogy OV a magyar férfiak átlagkorát éli csak meg! Ha sokáig marad, akkor mi nem érjük meg az átlagot! (igaz, akkor sík mindegy, hogy mennyi lenne a nyugdíjunk)... :(

thomas67 2010.12.15. 13:57:42

@boszizsu: Ha 34 éves és egyéni vállakozó vagy, mindenképp arra gondolj, hogy egy egyéni "portfóliót" állíts össze magadnak a következő 30 év alatt, ami a "saját-nyugdíjadat" kitermeli, esetleg még a gyerekeknek is jut belőle. Az állam, mint olyan ezzel az mnyp lépéssel,pont saját magát köpi szembe, megszegve a tulajdonlás alapelvét.Mi jót várjunk ezek után? Jobb oldali gondolkodású emberként sok mindent vártam az új kormánytól, de erre álmomban sem gondoltam volna.
Tanács még az lehet, hogy a Matolcsy tv=Matt tv, hemzseg az ellentmondásoktól, amik alkotmányossági alapokat és az emberi méltósághoz való jogokat csépelik, de jó keményen.Egyedül kevés valaki az állammal szemben, hőzöngeni felesleges, de pertársaságnak van értelme.
15 év szolgálati időm van, 1 év hiányzik ahoz, hogy jogosult legyek az egyik ágon öregségi nyugdíj megkapásához,hogy a 65 éves életkort megérem-e azt nem tudom,ha maradok Mnyp tag, hogyan számol el velem szemben az állam, mit ad cserébe ezért a 15 évért?
A dühító az, hogy meghozták, szavazták ezt a törvényt, feketén fehéren, és semmiylen hatástanulmányt nem végeztek.A hatástanulmány mi vagyunk, bloggerek.De ezt lehetett volna úgy csinálni, hogy hagynak 1 évet az átlépésre, mint eredetileg.Melyik társadalmi rétegnek, csoportnok mi a kínja-baja ezzel, és csak utána jogászkodni, törvénykezni. Nem szeretem, ha fenyegetnek, és azt sem ha kiközösítenek, főleg, ha eddig 15 évig becsülettel fizetem, úgymond "lúzerként" mindent.
Szerintem mielőtt dönt valaki, hogy marad-e, vagy visszalép, nézze, meg hogy hány éve szolgálati ideje van.
Na mondjuk, ne csak emiatt döntsön, de tény, hogy az állami közösbe befizetett járulék nem fog ugyanolyan hozamot hozni, mintha ezt az összeget, saját magadra fordítanád, saját befektetésedre.

girovuelta 2010.12.15. 22:58:38

Meg tudja valaki BIZTOSAN mondani, hogy ha most maradok magánnyugdíjpénztári tag, majd tegyük fel pár év múlva a mnypt tönkre megy, s akkor visszalépek az állami rendszerbe, akkor onnantól az eddig összegyűjött jogosultági éveim (amik ugye nem vesznek el atv. szerint) tovább gyűlnek-e?

thomas67 2010.12.16. 10:28:12

@girovuelta:A megoldás az egyéni megállapodás kötése a TB-vel lehetne a 1997.évi LXXX.tv 34.§ alapján az Mnyp.ben, de bizonytalankodók részére,amire eddig is volt lehetőség. Elvileg jogoslult akkor vagy,ha a minimum amindenkori minilbár alapján a tb felé valamilyen formában most már a mindenkori kereseted vagy befizetésed alapján 34% folyik be.Ha mnyp tag maradsz oda csak 10%-ot fogsz fizetni. De érdekességkép egy törvény:
A 1997.évi LXXXI tv 2.§.(4) alapján:
4) Az, aki szolgálati idejének legalább egy részében a magánnyugdíjrendszer keretében is fizetett tagdíjat, és ennek alapján szolgáltatásra jogosultságot szerzett, a kizárólag társadalombiztosítási nyugellátásra (a továbbiakban: nyugellátás) jogosultakhoz képest eltérő mértékű társadalombiztosítási nyugdíjra jogosult.
Tehát, ha mardt volna minden úgy ahogy, a Tb-től akkor is meglepő és mulatságos összeget kaptál volna 65-70 éves korodra, csak ezt annyira nem reklámozták.

girovuelta 2010.12.16. 19:59:03

@thomas67: Köszönöm! Ergo -ha jól értem- visszaléphetek ugyan, tovább gyűjthetem a jogosultsági éveket, de amiatt, hogy egyszer már mnypt tag voltam úgyis alig kapok valamit?

Ebből jutott eszembe a következő kérdés, hogy ha már így is- úgyis a maradással kiírom magam az állami nyugdíjrendszerből, akkor ha tegyük fel maradok, majd az mnypt tönkre megy, akkor én azt "választom", hogy nem lépek vissza az állami rendszerbe hiszen onnan úgy sem kapok semmit(és más mynpt.be sem, mert mondjuk az összes a bedőlés határán áll), hanem egyszerűen nem fizetem be a költségvetésbe a 24% "adó" feletti 10%-ot, hanem a munkáltatóm jól kifizeti nekem.

Hiszen nem jogos, hogy egy szolgáltatásért valaki 34% fizet, valaki pedig ennél jóval kevesebbért ugyanúgy 34%-ot.

thomas67 2010.12.16. 23:13:39

@girovuelta: Munkáltató nem fizetheti ki neked "zsebbe" a 10%-ot, ha erre utalsz.Ha dolgozol, ő fizet helyetted mindent a TB-be, valahová tartoznod kell.Legalább is eddig így volt.De érdekes a kérdés felvetés, Morfologista egy másik bejegyzésben utal megoldhatónak tűnő "kiskapukra".Tanulmányozd őket.

Twitter

süti beállítások módosítása