Friss topikok

Utolsó kommentek

Vége a magánnyugdíjpénztáraknak vagy nem?

2010.11.25. 10:49 | Maradok | 115 komment

Ma délelőtt a nyugdíjpénztárak képviselőit az NGM-be hívta Matolcsy György. Vajon miről volt szó, mi fog történni? Ott voltunk, összefoglaló:

 


 


Címkék: matolcsy ngm magányugdíjpénztár

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr62472156

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz csinált az MSZP-nek egy sikeres rendezvényt? 2010.11.25. 18:03:06

A duplán tökönszúrás tankönyvi példája, amit a Fidesz tegnap bejelentett. Azon már nem lepődök meg, hogy gyomorforgatóan cinikusak, frankón úgy gondolják, az, hogy baromira nyertek, az azt jelenti, bármit lenyel nekik az egyszerű honpolgár. Felállított...

Trackback: Még Vágási Feritől is elvesz a kormány (videó) 2010.11.25. 13:43:07

Elég sokan fizették tisztességgel a nyugdíjjárulékot, hogy annak egy része biztosan a saját jövőbeli nyugdíjuk alapja lesz. Ez jövőre félretett megtakarítás a bér 8 százaléka. Azonban hiába gondoltak sokan arra, hogy ezt megtakarítják, most úgy járnak,...

Trackback: Nyugdíjpénztárakról egy ígéret és egy vélemény 2010.11.25. 13:42:38

Íme a mai Facebook termés:A Fidesz ezt ígérte 2010 tavaszán (1.0):"A Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi a nyugdíjpénztárakat"A Fidesz ezt ígérte 2010 tavaszán (2.0):2X "A Fidesz megőrzi a nyugdíjak értékét, és megvédi a nyugd...

Trackback: A nagy hátraarc 2010.11.25. 11:53:09

 Egy régi emlék idéződött fel bennem. Egy-két évvel a rendszerváltás előtt történt, még boldog általános iskolás koromban, hogy az iskola közölte a szülőkkel és persze velünk is, hogy mostantól nem kötelező úttörőnek lenni, nem kell nyakkendőt hor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

__BP__ 2010.11.25. 13:50:30

@Bgy: Hogyan tűnik el? Gondolkodj kicsit, de azért segítek.
1.: Mire nyugdíjas leszel, egyszerűen NEM JUT pénz, hogy kifizessenek Téged, de annyi biztosan nem, mint amennyi járna, mert örgeszik a társadalom, kevesen dolgoznak (1 fő 3-at tart el), a bejelentett és a valódi jövedelemek között sok a különbség, ezért a befizetett járulék is kevesebb az elvártnál, irdatlanul sok ember nincs jelen a munkaerőpiacon, aki ugye nem fizet semmilyen járulékot, stb. Kiszámloltam tegnap, hogyha a jelenlegi jövedelmem 75%-át szeretném 10 nyugdíjévre vetítve élvezni, akkor minden hónapban 90 ezret meg kell takarítanom 35 évig. Szerinted az állam megteszi ezt?

2.: Jelenleg nem látszik, hogy milyen intézkedésekkel állítják talpra a gazdaságot, csökkentik a hiányt, növelik a foglalkoztatást, és oldják meg a részben az első pontban leírt problémáket, így félő, hogy ez a 2700 MRD forint a lyukak tömködésére fog elmenni.

3.: Az állam köztudottan rossz gazda, legyen szó bármiről + a pénzed ott "nem dolgozik", nem "fial", míg egy céget azért alakalmazol, hogy többet tudjon kihozni a vagyonodból. Az MNYP-k a 2008-as buktát már visszadolgozták, sőt elkezdtek újra profitot termelni. Olvasd el a jelentéseiket, vagy a Figyelő cikkét erről.

4.: A nyudgíjrendszerünk finoman szólva nem működőképes, évről évre komoly összegeket pumpálnak bele, hogy a fizetőképessége fennmaradjon. Senki nem mer hozzányúlni érdemben, mert akkor elvesztene 3 millió szavazatot...

Szóval ezért fog eltűnni a pénzed. És az enyém is.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2010.11.25. 13:51:03

@BGy: látom te tájékozott vagy, így játsszuk fordítva! Mondd el kérlek, hogy a befizetett pénzünk hová kerül és mit csinál vele a kormány.

Selli69 2010.11.25. 13:51:03

@BGy: A befizetett pénzed valóban nem tűnik el, csak átalakul. Államadósság-törlesztéssé, másvalaki nyugdíjává, felcsúti focipálya korszerűbb gyepévé pl., hogy csak a jobb megoldásokat említsem. Szerinted, honnan lesz visszapótolva ez a pénz? Hogy mire neked kéne - az eszedet elnézve, kb. 60 év múlva - ott legyen a számládon? Lehet, hogy innen: index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/25/megcsuszott_a_kormany_az_uj_cafeteria-szabalyokkal/
Demagóg...ja.
Egyszerű vagy mint a faék.

Őszinte Őrült 2010.11.25. 13:51:03

@BGy: az a megoldás annyiban jobb hogy

1. mint te is írod, a nyugdíj(beifzetésed)nek csak egy részét adod oda, ergo nem egyetlen helytől függ hogy majd éhen halsz-e

2. tőzsdézik vele - te mondhatod meg milyen befektetési politikát kövessen, ha akarod tőzsdézik vele, ha nem akarod nem. sőt, sokáig szinte kizárólag államkötvényeket vehettek.

3. amúgy ha tőzsdézik az miért baj? talán pl soros györgy egy ágrólszakadt koldus? a tőzsde nem a pokol egyik bugyra hanem a modern kapitalista gazdaság legitim része

4. működési költsége mindennek van. az államnak amúgy sokkal több, mikor fog pl a magánnyugdíjpénztárad stadiont épiteni Debrecenbe a befizetéseidből? vagy finanszirozni a MÁV veszteségeit?

5. azt a pénzt lopja el ami 3 millió ember számláin 12 év alatt meg lett takarítva.

6. a befizetett pénzed eltűnik, kifizetik nyugdíjra, stadionra, megy belőle Járai Zsigusnak. elköltik. elverik. kidobják az ablakon. aztán felírják hogy tőled ennyit kaptunk. köszönjük, rendes gyerek vagy hogy kamatmentesen hitelezel a nemzeti együttműködéshez.

A blog nem demagóg, a te kommented az.

Őszinte Őrült 2010.11.25. 13:51:06

Matolcsy és Orbán most all-int mondtak, erre egyetlen esetben fázhatnak rá, ha az emberek többsége lehívja a blöffjüket és nem vált vissza államiba. az a fenyegetés ugyanis hogy aki nem lép vissza az elbukja az állami nyugdíjat csak 2014-ig él. A választásokat akkor az a párt nyeri aki visszaállitja a magánnyugdijpénztárakat. És ez nem a mostani kormánypárt lesz.

capitalist2010 2010.11.25. 13:51:07

Sziasztok.
Pénzügyi területen dolgozom, és szeretném rövid, konkrét, kiszámolt példával bemutatni, miért gondolom hogy kb 90% eséllyel maradok a magánnyugdíj rendszerben.

Tehát, konkrét példa. 35 éves vagy, középvezetőként dolgozol egy cégnél, van havi 650 bruttód, és 4 millió negtakarításod eddig a kötelező magánnyugdíjpénztárban.

(A): magánnyugdíj: feltételezzük, hogy nulla % REÁLHOZAMOT kapsz a pénzedre, 65 éves korodig dolgozol, és 80 éves korodig élsz. 4 millióról indulsz, TB plafon X 10% alapján évi 750 ezer forint kerül a nyugdíjszámládra, amit – ez később még fontos lesz – ott nem elköltenek, hanem minden legendával ellentétben befektetnek. Hozzátenném, hogy a pénztárak jelentős része az elmúlt 10 évben reálhozamot produkált, de ez minket most itt nem érdekel, nem számolunk vele. Mire nyugdíjba mész, reálértéken lesz 26.5 millió forint a magánnyugdíjpénztáradban, állami nyugdíjat nem kapsz. Ezt felosztod a halálodig 180 hónapra, és ebből lesz havi 150 ezer forint nyugdíjad. Ez ilyen egyszerű, ezt csinálja az össze nyugat-európai és amerikai középosztálybeli nyugdíjas.

(B) állami nyugdíj: a lényeg egy szó: demográfia. mire nyugdíjba mész, a társadalom elöregedik, viszont ugyanaz a felosztó kirovó rendszer lesz, ezt éppen most betonozták be nekünk. Az állam ugyanis, a magánnyugdíjpénztárral szemben, már a befizetés hónapjában elkölti a teljes nyugdíjjárulékod, a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíjára. Az egyéni számla, amiről tegnap Matolcsy beszélt, szerintem majdnem biztosan egy virtuális számla, ahol ugyanúgy elköltik a pénzed, csak a befizetéseket nyilvátartják egy egyéni számlán. Hát kösz szépen, megnyugodtam. Ez ugyanis nem változtat a lényegen, hogy azonnal elköltik a pénzed, és majd a jövő generáció fizeti a nyugdíjadat, és remélem, vágod, hogy olyan emberekről beszélünk, akik javarészt még meg sem születtek. A jelenlegi demográfiai kilátások szerint (kevés gyerek + sok nyugdíjas) egy-másfél aktív adófizetőre jut majd egy nyugdíjas. EZZEL MA MÁR A LEGTÖBB STATISZTIKUS ÉS SZOCIOLÓGUS EGYETÉRT. Namármost, a jelenlegi átlagbér kb bruttó 200 ezer forint az országban, és itt is feltételezzük, hogy ez REÁLÉRTÉKEN nem emelkedik nyugdíjig (vszínűleg emelkedik, és a magánnyugdíj pénztárban is lesz igazából reálhozam – szóval ugyanott vagy). Mikor nyugdíjba mész, minden átlagnyugdíjasra másfél aktív fizeti a 10% + 24% járulékot. Mennyi lesz az átlagos nyugdíj? 200 ezer forint X 34% X 1.5 = 102 ezer forint. És akkor majd hivatkozhatsz arra, hogy megígérték neked az egyéni számlát az állami rendszerben, meg hogy te mennyit fizettél be igazából ez elmúlt 40 évben. Csak az a gond, hogy mire nyugdíjas leszel, lesz még 8-9 választás, és olyan leendő politikusokon, aki ma általánosba jár, kell majd számon kérned egy olyan mai politikus ígéretét, aki addigra már vszínűleg nem is él majd. Hát, sok szerencsét. Emberek, gondolkodjunk már, 30 évről beszélünk: ez olyan, mintha ma Orbán Viktortól kérnéd számod, hogy mit ígért Kádár János 1980-ban a leendő nyugdíjasoknak. A matekkal az a baj, hogy nem nagyon lehet benne csalni: ha egy nyugdíjasra 102 ezer forint befizetés jut, és az államnak nincsenek megtakarításai (mégpedig most csak adósságai vannak) akkor a nyugdíj 102 ezer forint lesz, szemben a magánnyugdíj pénztári 150 ezerrel.
Ugyanis… ezért hozták létre a magánnyugdíj pénztári rendszert.
Szóval én azt mondom, hogy ha gyári munkás vagy mittomén őstermelő vagy, havi 100-150 bruttóval, akkor mindenképpen lépj vissza az állami rendszerbe, mert jó eséllyel számíthatsz arra, hogy az állam a jövőben a SZAVAZATODÉRT cserébe ad egy, a jelenlegi jövedelmedhez képest egész jó nyugdíjat.
Ha viszont 30-40 év körül vagy, középosztályhoz tartozol, tehát a havi bruttód eléri legalább a kb 400 ezer forintot, akkor szerintem már megéri a magánnyugdíj rendszerben maradni. Én maradok – aztán a többit majd megbeszéljük 2045-ben a nyugdíjasklubban… 
Üdv,
A

nemjogasz 2010.11.25. 13:51:07

@BGy: mennyivel jobb olyan államnak adni, ami még legjobb esetben is odaadja a segélyeseknek, pazarló egészségügynek, kispostára és kisovódára? Mennyi nyereséget is hoz a nagy magyar államnál az a pénz, amit nemhogy nem befektetnek, de inkább rögtön el is vernek? Mert szerintem, ha elköltöd a pénzt, az nemhogy neyereséget, hanem 100%-os veszteséget okoz. Ennyire nem rossz a magán hozama, nem?
rosszabb esetben a befizetett pénzed megy olyan "költségvetési hiányt okozó kiadások" finanszírozására, mint BKV végkielégítés, 6 milliárdos légifotózás, Zuschlag-féle lopás, Happy End és Aranyhajó kft, Országimázs központ, Tocsik-ügy, csak hogy néhány egészen aprócska példát soroljak fel, amik a "legjobb gazda" államnál estek meg. Magánszektorból most épp egy ilyen sikkasztás se jut eszembe.

otapi 2010.11.25. 13:51:07

@BGy: Nem figyeltél Matolcsyra? A magánnyugdíjpénzekből fogják kisegíteni a nyugdíjkasszát, amiből egyből fizetik is a jelenlegi nyugdíjakat. A másik felét pedig az államháztartási hiány csökkentésére fordítják. Ebből nem fognak eltenni későbbre semmit, legfeljebb egy beválthatatlan biankó marad.

TheDevil 2010.11.25. 13:54:12

@csizkek: Erről beszélek. Két hónap alatt lepapírozom, hogy itthon semmit sem dolgozom, nincs jövedelmem. Majd jókat röhögök ezen a sok lúzeren. Kár az országért, mert ennyi erővel valódi, struktúrális reformokat is keresztül lehetett volna vinni (egészségügy, oktatás, adók, adócsalás szankcionálása). Én eddig sok embernek adtam munkát és full bejelentett bért magyarországon, plusz fizettem minden, magam és a cégem után is. Ezentúl nem fogom. FYI: az általam, a cégem és az embereim által befizetett összes havi minden adó és járulék kb. 250 mai átlagnyugdíjat tesze ki. Na, ez megy ki az országból egy hónapon belül, gyerekek. Pusziltatom a Führert meg a kancsal seggfejet :)

TheDevil 2010.11.25. 13:56:33

@capitalist2010: Elmegyek a beszélgetésre. Majd vigyázz, ha mész kifelé a járókerettel, hogy se a saját, se az én Bentley-met na karcold össze, jó? :)

TheDevil 2010.11.25. 13:59:00

@capitalist2010: Az idegesít csak, hogy az én befizetésemből fizetik az őstermelő (4 milláig adómantesen jövedelmet kereső!) emberek nyugdíját.
Hogy is volt régen? Jövedelemarányos szavazati jog? nem is volt olyan szar ötlet...

ZX 2010.11.25. 14:02:01

Én azt mondom senki ne lépjen át, 4-8 év múlva úgyis eltűnik ez a kommunista, maffia kormány, én viszont még 32 évig fogom fizetni a járulékot, addigra úgyis visszavonják.

janikahhh (törölt) 2010.11.25. 14:04:54

@BGy: Olyan sötét vagy b+, hogy a fekete lyuk világít melletted... Vagy ilyen kis "okos" minibálbéres vagy, vagy nem olvasod a mnyp tájékoztató leveleit (mondjuk érthető, mert az elég nehéz olvsmány lehet neked, tele van számokkal, meg betűkkel és nincs benne csöcs). Ugyanis ha képben lennél, tudnád, hogy TE választhatod ki, hogy milyen módon fektessék be a pénzed. Ha nem akarsz tőzsdézni, választhatod a legkisebb kockázatú csomagot, amiben szinte csak állampapírok vannak.
Az tuti, hogy én maradok magánban, nincs kedvem 40 év múlva az állami nyugdíjból papírból enni a patkányparizert.

csakmerazé 2010.11.25. 14:06:43

@capitalist2010:
A te példád sajnos arra az esetre érvényes, ha most vki b650-et keres, az átlag pedig b200-t. De magad mondod, hogy az átlag b200-at keres, amivel már nem lesz meg az állami 102ezer. Szerintem itt sántít az összevetés, azaz az átlag sajnos bukik, ha marad. Pont erre apellálnak. És a nemtörődömségre. És a híveikre. És ...

mese-mese-meskete 2010.11.25. 14:06:43

Utálom, hogy mindig mindennel csúsztatnak. Ha Gyurcsányról van szó, akkor azt mondják, hogy azt mondta az embereknek, hogy el lehet menni. Miért is ragadják ki a szövegkörnyezetből? Ezt mondta:
Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni! - mondta Magyarország miniszterelnöke.
Tehát nem az embereknek, hanem azoknak a munkáltatóknak mondta, akik most térden csúszva hálásak a különadóért Orbánnak (lásd MOL)

Előbb utóbb csak rájönnek majd, hogy az a "hazudtunk..." szövegből is az a lényeg, hogy ő nem hajlandó tovább hazudni.
Persze mit akarunk itt Mo-on. Az értő olvasás a béka segge alatt, amit aztán az ilyen hülye Szíjjártók meglovagolnak.

Volna azért javaslatom!. Hagyják békén a mahyup pénzeket, helyette vegyék elő 90 óta a csókosoknak odaítélt 5 mFt feletti vissza nem térítendő támogatásokat. Ha abból beruházott, beindította az üzletét vagy a borászatát, akkor a jövedelméből kezdje el visszafizetni akár részletekben (vagy fizessen az államnak osztalékot).
Ja, hogy ezt nem akarnák...

vjalle76 2010.11.25. 14:09:52

Azt el is felejtitek, hogy a magant orokli a gyerek, az allamit nem. Szerintem ez a magan legnagyobb elonye. Ha ezt tudna az allami, lehet hogy onkent atlepnek. Sajnos en valoszinuleg nem magamnak gyujtok, nem biztos hogy megerem az akkori 85-90 eves nyugdij-korhatart :(

Ezalaci 2010.11.25. 14:31:48

Szerintem erre a pénzre (illetve ennyi pénzre) szüksége van az országnak. A kilábaláshoz valahonnan el kell venni. És annyit én is tudok hogy ez a pénz ott is 'dolgozik' ahol most van - de ha elveszik, akkor már nem fog.
Tehát odaadnád-e a fellendülésért azt a pénzt amit a MNYP tartogat a számládon? Ha igen, akkor már csak azt kell elhinned hogy tényleg arra költik azok akikhez kerül.
Na nekem ez nem megy, éppen azért mert ez így nem egyenes beszéd.

BTA 2010.11.25. 14:42:34

@Ezalaci: azért nekem lenne 1-2 ötletem, hogy honnan vegyünk el pénzt a kilábaláshoz... és nem a manyup-vagyonra gondolok...

BTA 2010.11.25. 14:43:07

@ZX: azért ebben ne legyél olyan biztos... sajnos minden párt mást mond ellenzékben és kormányon... Ha legközelebb tegyük fel a szocik nyernének, mindjárt másképp nyilatkoznának a kezük közé került manyup-os pénzekről... Sajnos egykutya mind.

ZX 2010.11.25. 14:49:32

@BTA: Akkor kresek 10-15 vagy több embert és beperelem a Magyar Államot. Fizessék vissza kamatostul az eddigi befizetéseim, és ezentúl nem fizetek egy fillér járulékot sem. Vagy masszívan elkezdek adót csalni.

Sir Zet 2010.11.25. 15:01:09

Valaki magyrázza már el nekem legyen szíves, mi az, hogy "a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre", mert ezt a részt nem értem: "Akik pénztártagok maradnak 2011 februárja után, elveszítik állami nyugdíjjogosultságukat a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre"

ZX 2010.11.25. 15:03:03

@HanGerő Ernő: Ha nem lépsz át, a nyugdíjig ledolgozott idő nem számít, vagyis ha van 15 év munkaviszonyod most, akkor hiába dolgozol még 30 évet az nem fog számítani, 15 év munkaviszonnyal pedig nem jár nyugdíj.

Civitas Fidelissima 2010.11.25. 15:13:43

@csakmerazé: kiszámoltam, mi történne azzal, aki 18 éves kora óta dolgozik, 12 éve mnyp tag és 65 éves korában lesz nyugdíjas. Ha minden évben az átlagkeresettel számolok, 6,5% éves hozam és évi 2% reálbér emelkedés mellett a keresetének 80%-át kapná magánnyugdíjból, ha marad a rendszerben. Azaz jelenértéken, ha az átlagbért kapja most, ami 200.000 Ft körül van, akkor 160.000 Ft-ot kapna nyugdíjasként csak a magánpénztártól 15 évre.

Lacdelo 2010.11.25. 15:13:43

Habar nincs magannyugdijpenztari megtakaritasom Mo-on, nagyon ellene vagyok a Fidesz Mnyp-i ellen meginditott politikai tamadasanak. Sajnos a jovoben ha a demografiai trendek nem valtoznak drasztikusan, akkor Mo. veszesen el fog oregedni.

Szerintem felelotlen felelni a jovo nyugdijasainak megtakaritasait (3000 Mrd Ft) most es a koltsegvetesi lyukak betomkodesere hasznalni. Ami rovid tavon jonak tunik (egyeseknek), hosszu tavon nagyon vissza fog utni.

Ez fel fogja boritani a Mo-i nyugdij rendszert. A gyerekeink, unokaink kell hogy majd fizessek a mi nyugdijunkat magasabb adoikbol, ugyanis a mostani elotakarekoskodast fel fogjuk elni a kovetkezo evekben. De az is lehet hogy nagyon alacsony nyugdijak lesznek es/ vagy 70-75 korig kell majd hogy dolgozzunk.

Megoldasok a problemara:
1. Hirtelen mindenki gyereket kezdjen el csinalni - Tobb adofizeto=kisebb atlagos adoteher= magasabb nyugdij
2. hagyni erintetlenul a felretett Mnyp-i penzeket, serkenteni az elotakarekossagot.
3. Kivandorolni (vagy kinnt maradni) nalunk ertelmesebb orszagokba(n).

SzaGyu 2010.11.25. 15:14:31

Ez is az ORBÁNISTA ORGAZMUS egyik eleme.

Következő eleme: Söprögetés padlásokon, amikor is majd minden félretett, megtakarított pénz 98%-át be kell fizetni az állam pénztárába.

Hozzászólásom előzetes moderáció után jelenik meg. -ha megjelenik.

Sir Zet 2010.11.25. 15:14:36

Valaki magyrázza már el nekem legyen szíves, mi az, hogy "a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre", mert ezt a részt nem értem: "Akik pénztártagok maradnak 2011 februárja után, elveszítik állami nyugdíjjogosultságukat a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre"

falrahánytborsó 2010.11.25. 15:26:57

@ZX: én veled tartok! Szerintem lennénk pár ezren (százezren)abban a pertársaságban!

SzaGyu 2010.11.25. 15:27:10

Éljen Orbán Viktor és bandája! -Indiában.
Ezek a sok jogsértő intézkedés nem más, mint az Orbánista Orgazmus perverz megvalósítása.

Ide tartozik majd a padlások kisepregetése, és a magánvagyonok beillesztése az állam kasszájába.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.11.25. 15:30:25

@HanGerő Ernő: Teszem azt 30 éve dolgozol és még 5 éved van a nyugdíjig. Maradsz tag. Ebben az esetben az elmúlt 30 év befizetéseit elismerik de az ezt követő 5 év már nem fogja növelni a nyugdíjad összegét. De a 30 évért kapsz.

@Lacdelo: A kormány a gyerekvállalást is serkenteni akarja. Anélkül elkerülhetetlen a demográfiai katasztrófa. Csak remélem hogy az ezt követő !nem években! évtizedekben! ha hosszú távon csinálják ezeket az intézkedéseket az megváltoztatja ezt a trendet.

De fura hogy van egy ilyen profin kinéző, fiatal szimpatikus 24 éves imaget sugalló blog pont ebben témában. Micsoda véletlen egybeesés.

ZX 2010.11.25. 15:33:41

@falrahánytborsó: Elég szerintem ha egy csoport elkezdi onnantól dominóhatás lenne. És én komolyan gondolom, mert az én pénzemmel ne szórakozzanak. Én nem szavaztam rájuk, tehát nem adtam nekik felhatalmazást.

falrahánytborsó 2010.11.25. 15:40:55

Én arra lennék kíváncsi, hogy a magyar nép mikor lép már ki a bólogató hűséges jobbágy szerepéből???!!!
Nem hiszem el, hogy ebben az országban semmi sem szent és bármit meg lehet tenni, mert senki sem mer fellázadni ellene! Én maradok a jól teljesítő és megbízható pénztáramnál! Remélem másik 3.089.999 ember is így dönt....

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.25. 15:41:26

Jó, most maradok a magánban.

De azért arra kíváncsi lennék, hogy a következő (ha lesz) kormány vajon visszacsinálja-e ezt az egészet.

Én ha most nemfidesz párt lennék, bejelenteném, hogy én úgyis vissza fogom csinálni, mert én tisztelem az öngondoskodást és hosszú távra tervezek.

És már meg is lenne a váltópárt.

falrahánytborsó 2010.11.25. 15:41:26

@ZX: Hidd el, én sem! Felháborít, feldühít és rombolni tudnék!!! Azt a keveset is elvenné ami van! Mert ugye valljuk be, akinek van egy átlag keresete és nincs megfelelő háttere, az nem tud fére tenni... Nincs élet, nincs egzisztencia és ebből adódóan család, gyerek sincs! Holott szerintem minden épeszű ember vágyna rá, csak nem tudja finanszírozni!
Tényleg veled tartok, ha odáig fajul a helyzet és ha beveszel :)

ZX 2010.11.25. 15:45:42

@falrahánytborsó: Amennyiben az alkotmánybíróság nem meszeli el, (szerintem el fogja) már nyújtom is be a keresetet.

Sir Zet 2010.11.25. 15:55:40

@Prof. William: Ahha, értem, köszi szépen!

TBone 2010.11.25. 15:55:47

Nagyon sokan, akik kardoskodnak az allami nyugdij mellett, szerintem nem is tudjak hogyan mukodik.
Amit most fizetunk be jarulekot, azt nem irjak jova sehol, csak szetosztjak a mostani nyugdijasok kozott. Majd amikor mi nyugdijba megyunk, es be tudjuk bizonyitani az allamnak, hogy rendelkezunk a megfelelo ledolgozott evvel, akkor szamitjak ki az eppen aktualis jogszabalyokank megfeleloen a nyugdijunkat.

janikahhh (törölt) 2010.11.25. 16:10:17

@TBone: ez pontosan így van. Szóval két lehetőség:
1. visszalépek államiba. Ekkor a 35 év múlva hatalmon levő kormány jóindulata (bocsánat szakértelme) alapján kapok nyugdíjat, aminek nem sok köze lesz ahhoz, hogy mennyit fizettem be. A jelenlegi helyzet szerint ez tartani fog a nullához, de biztos, hogy nem fogja megközelíteni sem az átlagbéremet. (Meg majd hallgathatom az akkori fiataloktól, hogy eltartanak...)
2. nem lépek vissza. Nem kapok lófaszt se az államtól, viszont van 40+ évnyi megtakarításom a 10%-ból. Sokan már kiszámolták, hogy ez kb. 140-150ezer Ft havonta, reál (azaz mai) áron kifejezve.
Szóval köszönömszépen, én maradok.

klacus 2010.11.25. 16:12:45

Maradjon aki akar.

Még hogy nincs demokrácia.

Én spec. maradnék, de majd hülye leszek....

capitalist2010 2010.11.25. 16:16:06

@csakmerazé: de, átlag 200 bruttónál szerintem meglesz az állami 102 eFt nyugdíj

a számítás 2040-re

átlagember keres 200 eFt bruttót
járulék: 10% + 24%
egy nyugdíjast másfél átlagember tart el

tehát átlagnyugdíj = 200 X 34% X 1.5 = 102 eFt

ne felejtsd, a Te nyugdíjadat nem a Te járulékodból, hanem a 2040-ben dolgozók járulékaiból fizetik majd - amit most fizetsz, azt az állam azonnal elkölti

ezért mondom, hogy ha most a bruttód 400 felett van, és 20-40 között vagy, akkor megéri a kötelező magánnyugdíj pénztárban maradnod, mert ennél több marad a magánszámládon. tehát nyilatkoznod érdemes jan 31-ig, hogy nem akarod az államit

(szerintem)

ZX 2010.11.25. 16:16:55

@klacus: Az neked demokrácia mikor maffia módszerrel megzsarolják az ország népét? Akkor Észak-Korea neked való. Hajrá!

csizkek 2010.11.25. 16:29:34

@TheDevil: Igen:) En is pont teszem, csak en kicsit kisebben. En csak a munkamat viszem(vittem) el, de ez is eleg kb. 5nyugdijjas ki nem fizetesere:)

capitalist2010 2010.11.25. 16:29:34

@TheDevil: ok, ott leszek 2040-ben, megismersz majd az aranyozott járókeretemről :-)

a szó, amit keresel, a "cenzus", ami vagyonhoz vagy adóhoz kötött szavazójog

ha a szavazójogot ahhoz kötnék, hogy fizettél-e az előző évben legalább 100 eFt adót, és lenne mondjuk a szavazáshoz egy rövid országismereti vizsga (pl: sorolja fel a szomszédos országokat, írja le nyomtatott nagybetűkkel a miniszterelnök nevé, stb... szval csupa nehéz kérdés) garantálom, hogy drámian javulna a parlament összetétele

zkdqts 2010.11.25. 16:53:41

@HanGerő Ernő: Ez azt jelenti, hogy ha MNYP tag maradsz, akkor nem nő tovább az állami nyugdíjra jogosító szolgálati időd. Azaz ha nincs meg az X éved 2011-ig (X a minimum szolgálati idő ami a nyugdíj jogosultsághoz kell, azért nem érdemes konkrét számot írni, mert ez is tetszőléegesen változhat), akkor nem kapsz állami nyugdíjat, akárhány évet dolgoztál és akárhány évig fizettél járulékot is.

Az állampapírok elköltéséről, amit sokan emlegetnek meg annyit, hogy az állampapír az államadósság megnyilvánulása. Azaz, ha visszakerül az államhoz effektíve törlesztésre kerül az adósság. Igen, az állam eddig tartozott minden MNYP tagnak, és most azt mondja, hogy nem tartozik, hanem majd csak akkor fog, ha az illető nyugdíjba megy - ez a tervezett egyéni számla.
Másra használni az állampapírt nehéz, mert különben ki kell fizetni az értékét és a hozamait, ami ugye kiadás a költségvetésben.

otapi 2010.11.25. 16:53:41

@capitalist2010: A kérdés, hogy 2040-ben lesz-e egy nyugdíjasra másfél fizetőképes átlagember.

Rá Dios 2010.11.25. 17:00:07

@G1: Bekaptuk, mondhatnám :-)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.11.25. 17:12:05

Egy praktikus kérdés:
ha alapítok egy céget Szlovákiában, és mostantól ott fizetek minden járulékot, akkor hogyan tudom átvinni az itteni eddigi mnyp megtakarításaimat egy ottani mnyp-be?

titantoma 2010.11.25. 17:20:04

@capitalist2010: Támogatom a szavazati jog feltételekhez kötését, de meg is büntetném azt, aki nem megy el szavazni.

Mellesleg maradok MNYP tag, sok hülyeséget csináltam már életemben, de valahogy mindig jól jöttem ki belőle. No meg nem fogok beijedni Viktátortól, hogy nem kapok állami nyugdíjat. Dehogynem, mert akkorra Vikikém te már alulról szagolod az ibolyát!

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.11.25. 17:24:40

Csak feltettem két kérdést és néhány emberből kihoztam az állatot, ami őket minősíti.
És ha nem ebből, akkor miből fizessük ezt a baszott nagy adósságunkat? Fizessünk több adót? Az önkéntes nyp. megmarad, abba lehet tologatni a pénzt.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.11.25. 18:27:08

Amikor felvettük a bazi nagy hitelt, az nem volt baj. Jövőre el kell kezdeni törleszteni. Valamiből össze kell dobni a törlesztőrészletet. Van más ötlet?

Őszinte Őrült 2010.11.25. 18:45:31

@BGy: drága ember, a magánnyugdíjpénztárak visszavétele egyszeri bevétel, a kölségvetésben pedig állandó a tátongó lyuk. a kormány két-három év alatt feléli és még a következő választás előtt elfogy. azaz nem marad belőle _semmi_, lassan mondom, hogy mindenki megértse _s_e_m_m_i_ Mondd meg akkor miből fogjuk a hiányt fizetni? hitelből? vagy nekiállunk államositani?

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.11.25. 18:53:29

@Őszinte Őrült: Feladom. Akkor ezek szerint minden jó úgy, ahogy van. Értem. Sütögesse mindenki tovább a saját pecsenyéjét.

is 2010.11.25. 19:06:59

@BGy: van. eloszor is csak 2012-ben kell visszafizetni. masodszor soha semmilyen hitlet nem fizetunk visszza, mert masikat veszunk fel helyette. ha jol gazdalkodunk, rendesen viselkedunk, akkor az uj hitel kamata egyre olcsobb lesz, es ezert egyre kevesebbet kell torlesztenunk, es akkor elkpzelheto, hogy egy lejaro hitel helyett mar nem is kell masikat felvenni. a hitelallomany igy csokken.

de alapban, meg egyszer: ugy torlesztunk, hogy felveszunk helyette egy masik hitelt.lehetoleg valamivel kevesebbet, vagy olcsobbat. a legolcsobb elerheto hitel az IMF hitele, most is evente sokszazmilliardot takaritunk meg azzal, hogy nem a piacrol vettuk fel azt a hitelt. es most mar igazan nem sok mindent kellene csinalni azert, hogy megkapjuk, mert mar a koltsegvetesi hiany is alacsony, meg minden. csak a nayaks, bunko paraszt magyar akarhat mas utat bejarni, ertelmes, europai ember nem nagyon.

is 2010.11.25. 19:06:59

a nyugdijadohoz javaslom megkerdezni: ha lesz a nyugdijado, akkor az allami nyugdijpenztaras is csak 10% nyugdijjarulekot fizet, a 24% neki sem jarulek, arra nem kaphat nyugdijigervenyt. ha viszont egy adora kap valaki nyugdijigervenyt, akkor azt mindenkinek meg kell kapni, aki azt az adot fizeti, az nem lehet diszkriminacio targya, hiszen az nem kotodik mar a nyugdijhoz, hiszen az egy ado. ezzel az indoklassal siman az emberi jogi birosagra lehet menni.

Őszinte Őrült 2010.11.25. 19:06:59

te miről beszélsz? ha nem lenne világos éppen most kell mindenkinek beadnia a közösbe az eddig sütögetett pecsenyéjét. cserébe kapsz egy elismervényt, amivel pontosan kitörölheted majd amikor nyugdíjba mész.

reformokat ígértek és forradalmat hirdettek. erre az egyetlen eddigi reformot lesöpörték. sok hibával működött a rendszer, ez tagadhatatlan, de a megoldás nem az hogy akkor sóval behintjük még a helyét is. fürdővízzel a gyereket.

de én meggyőzhető vagyok. mondd el szerinted miért jobb ez amit most kitaláltak. hogy látod fenntarthatónak 20 év múlva.

és félretéve a lényegi dolgokat kicsit a stílusról is kérdeznélek, fegyvert az emberek fejéhez - lépj át vagy nem kapsz nyugdijat. szerinted ez így normális? vajon Orbán V. miért nem állt még ki hogy megszólaljon ebben a nyilvánvalóan jelentéktelen ügyben? legalább azt add meg hogy ha tetszett is amit csinálnak az nem _ahogyan_.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.11.25. 19:21:32

@Őszinte Őrült: mindig a dolgozó generáció által befizetett nyugdíjjárulékból fizették a nyugdíjasokat. Tehát akik felneveltek bennünket, pénzt áldoztak ránk, nyugdíj formájában visszakapják tőlünk. De ha mi ezt nem akarjuk, akkor sütögessük tovább a saját pecsenyénket az mnyp számlánkon. Azok hozamaiból legalább nem csak mi élünk jól, hanem a pénztárak tulajai is.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.25. 19:21:59

@csizkek: grrrrr a kinemfizetett nyugdijas felmenoidrol ugye gondoskodsz kintrol?
:(

In Motion 2010.11.25. 20:12:36

Ha ezt volt kepuk megcsinalni akkor mi vajon tartana oket vissza attol, hogy a maganszemelyek szamlairol ellopjak a penzt, vagy a lakast/hazat amiben laksz, az allam tulajdonaba vegyek (es te reszletre visszavasarolhatod) mindenfele allamerdekre hivatkozva?
A magantulajdon vedelme minden demokracia alappillere. Jelen esetben teljesen mindegy mekkora az adossag, es, hogy torleszteni akarnak belole, az allampolgarok megtakaritasaval jatszani akkor sem etikus dolog.
Egy az egyben az tortenik mint Argentinaban, csak ott legalabb bevallaltak, hogy bocs, de ez most einstand, itt meg pofatlanul igergetnek. Mert az, hogy ez jova lesz irva, meg nem jelenti azt, hogy amikor nyugdijba mesz meg is kapod (eppen ezert igerik meg az inflacio alatti hozamok kiegesziteset konnyelmuen).
Viszont a mnyp is siman csodbe mehet, nem szabad abban a hitben elni, hogy az atombiztos, megrengethetetlen.

Ha a mnyp "nyugdijtozsde", akkor az allami rendszer "lyukas vodor".

In Motion 2010.11.25. 20:12:36

Onmagaban a magannyugdijpenztar sem mukodokepes. Ezert jo, ha van az allami rendszer (meg ha bele is kell potolni), es melle, kvazi mankonak a mnyp.

Őszinte Őrült 2010.11.25. 20:12:36

@BGy: a pénztárak egy pénzügyi szolgáltatást nyújtanak, kezelik-forgatják a pénzedet. mint a minisztérium is elismerte teszik ezt reálhozamokkal. ha jól végzik a dolgukat (azaz neked több pénzed lesz mint volt) azért jár némi fizetség. ha azt mondod túl nagyvonalúan voltak eddig eleresztve a működési költségekkel nem vitatkozom. de ami pénz oda bekerült az nem lett az övék, még mindig a tiéd, név szerint. abból nem más fog nyugdíjat kapni hanem te.

az állami nyugdíj nem a történelem előtti időkben keletkezett, előtte öngondoskodás volt. leginkább a családok eltartották a saját öregeiket. de ahogy a világ fejlődött a régi nagycsaládok felbomlottak, az átlagéletkor viszont kitolódott. ekkor találták ki az állami nyugdíjat. viszont akkor a társadalom korfája egészen más volt mint ma. az elöregedő társadalomban nem lehet nyugdíjat fizetni a befizetésekből, mert nem elég rá. logikus lenne kiváltani kötelező öngondoskodással, de akkor a mai nyugdíjasok járnának igazságtalanul, ezért találták ki a vegyes rendszert.

"akik felneveltek bennünket, pénzt áldoztak ránk, nyugdíj formájában visszakapják tőlünk" - őket is felnevelték, te azzal teszel eleget a kötelességednek hogy felneveled az utánad következő generációt. nyugdíjat azért fizetsz nekik hogy majd te is kapjál/remélhessél.

de a lényegi kérdésre nem válaszolsz - hogy lesz képes működni a csak állami pilléres rendszer húsz év múlva? valamint - ez a kormányzati stílus megengedhető-e?

tlvajferi 2010.11.25. 20:12:36

"Román cáfolat az államcsőd veszélyéről
Az IMF-vezér szerint fizetésképtelenné válhat az ország, a bukaresti jegybankelnök szerint nem."

akkor inkább a milliomosok magánnyugdíja vesszen!!!

anton.chigurh 2010.11.25. 20:32:47

@BGy: gondolom arról fogalmad sincs, hogy a pénztárak tulajdonosai maguk a pénztártagok - látom a rendszer alapjainak ismeretével is hiányosságok vannak, persze ez nem gátol meg senkit határozott álláspont kialakításában.

finomanarancs 2010.11.25. 21:11:19

@ehpkb5: viccesen hangzik az "állami garancia". Ha esetleg mondjuk az Egyesült Államok állna jót érte, és nem a hetente más gazdaságpolitikát folytató kormányunk...

finomanarancs 2010.11.25. 21:44:10

Röviden. A fidesz - ügyesen - kiteszi az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat a sivatagba, egy félig teli kulaccsal. Ááá nem öli meg...

pfekete101 2010.11.25. 21:44:10

@BGy: "A befizetett pénzem nem tűnik el."
De. Ugyanis amikor nyugdijba mesz, akkor relative fogjak nezni, hogy mennyi volt a nyugdijpenztari befizetesed es az akkor befizestesket fogjak aranyosan szetosztani.
Mivel egyre jobban a szopo ag kovetkezik, ezert ne szamits nagy nyugdijra, megha most baromi sokat is fizetsz be.
A lenyeg: arra vegkepp ne szamits, hogy a befizetett osszeget visszakapod valahogy, ugyanis a nyugdijkorhatar felemelesevel egyre nagysagrendekkel kisebb lesz az eselyed.

Morfologista 2010.11.26. 06:44:58

@is: Ugyanezt mondom én is! Ha azt mondja a szőke ribi, hogy a 24% mostantól adó, és nem formál jogot nyugdíjra, akkor a visszacsábítottak számára sem formál jogot!!! Óriási nagy csapda a visszalépőknek!

Morfologista 2010.11.26. 06:44:58

@In Motion: Önmagában valóban nem működőképes a MNYP rendszer, de csak azért mert 8%-ot rakunk csak oda. A terv az lett volna, hogy idővel a MNYP kiválthatja teljesen az állami nyugdíjat (pontosabban majdnem teljesen, hiszen szociális és rászorultsági alapon mindig szükség lesz valamennyi társadalombiztosításra). És így a társadalom nagyobbik részének a MNYP és az Önk NYP már bőven elegendő lehetne az állami nyugdíj kiváltására. És egy szép talán nem is oly távoli jövőben elérhettük volna azt, hogy az állami nyugdíj lenne mankó a MNYP mellett és nem fordítva, mint ahogyan te is írod.

driopios 2010.11.26. 06:44:58

@finomanarancs: Ha marad ügyfél, aki nem lép át, és a negyedére csökkentett működési költségek után valami csoda folytán nem mennek tönkre a megmaradt pénztárak, akkor jön majd különadó. Mondjuk vagyonarányosan évi 10%.

Kétharmaddal mindent lehet.

Phace 2010.11.26. 06:44:58

Üdv Mindenkinek!

Végig olvastam a hozzászólásokat, mert tanácstalan voltam én is. Gyakorlatilag pályakezdő vagyok, még nem volt mnyp tagságom, de az itt felsorolt érvek meggyőztek.
Most bruttó 400 a fizetésem és remélem ez nőni fog az évek során.Ha mindent jól értek, akkor ha most belépek egy pénztárba az államtól semmilyen támogatást nem várhatok,csak a saját megtakarításaimra számíthatok.
Szerintem ez még mindig biztosabb,jobb döntés.

szinda 2010.11.26. 06:44:58

@anton.chigurh: Ha én a tulajdonosa vagyok a pénztárnak, mint tag, akkor miért nem én határozom meg, hogy az állítólag ezek szerint "nekem dolgozó" pénztárkezelőknek mennyi fizetést adok? Hogy az nekem megéri-e vagy nem? És ha tulaj vagyok, miért "kötelező"? Mármint még egy hónappal ezelőtt kötelező volt "tulajdonosnak" lennem. Ez nekem sántít.

bennfentes9 2010.11.26. 11:07:04

1. Te határozod meg a fizetésüket a pénztári vezetőknek: elmész a taggyűlésre és szavazol. 1 tag, 1 szavazat - ez a pénztári forma lényege.

2. A magánnyugdíjpénztári tagság lehetőséget ad arra, hogy a munkabér után fizetett nyugdíbiztosítási járulék meghatározott részét a pénztártag ne az államnak, hanem egy általa választott nyugdíjpénztárba, saját nyugdíjának fedezetére fizesse be. Az állam lemond a tb-nyugdíjjárulék egy részéről, cserébe azonban megköveteli az érintettől, hogy egy magánnyugdíjpénztárban taggá váljon, és az állami engedmény összegét a pénztáron keresztül nyugdíj előtakarékosságra fordítsa. Innen származik a "kötelező" megjelölés. Ez az államnak azért előnyös, mert így a jövőben 25% kevesebb nyugdíjat kellett (volna) adnia.

3. Csak a pályakezdő számára volt kötelező a belépés. 1998-ban 2 millió ember önként lépett át a magánrendszerbe. Őket most erővel terelik vissza.

2010.11.26. 13:45:04

Eddig mindig csak kritizáltam, hogy amit tesz a kormány a nyugdíjpénztárakkal, az nekem nem jó, nem tetszik. Ez picit egyoldalú és kényelmes pozíció, így dolgozom egy kicsit és teszek én is egy javaslatot a kormánynak:

1. A magán és az állami nyugdíjpénztár közötti választás minden ember egyedi és szabad választásának joga. Ha a jövöjéről van szó, akkor minden ember méltóztassa megemelni a hátsóját és vegye a fáradságot, hogy utánanézzen számára melyik lesz a kedvezőbb.

2. A 24+10% befizetése az általam választott pénztárba menjen.

3. Az állami rendszer gazdálkodása számomra nem érdekes, ő bevételük, a tagjaik nyugdíjának kifizetése az ő dolguk

4. 2,3,4. pillért összevonom, de több pénztárnál is nyithatok számlát, a pénztári kockázatok minimalizálása miatt.

5. MNYP-nél a 10%-os részből szabadon vásárolhatok értékpapírokat, de minden pénztárnak biztosítania kell 3 saját pénzügyi alapot, melyek a mostani klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési portfoliónak felel meg.

6. A 24%-os részből 10 évig az állam által kibocsátott nyugdíjkötvényeket vásárolom meg, amire az első 3 évben 0%-os kamatot fizet, a következő 3 évben inflációval megegyező kamatot fizet, az utolsó 4 évben pedig az infláció+2% kamathozammal adom át. A 10. évtől a 24%-os rész már a 10%-os részhez hasonlóan szabadon felhasználható bármilyen értékpapír vásárlására. A nyugdíjkötvény pedig szabadon versenyez a többi értékpapírral együtt.

7. Cserébe én lemondok az államtól bármilyen nyugdíjkövetelésről. Sőt az eddig befizetett nyugdíjjárulékkövetelést egy hosszú futamidejű, akár 25-30 éves lejáratú államkötvényben átveszem. (ez a rész tárgyalásalapú, mert életkortól függhet a kedvezősége, de akkár lehet tárgyalni arról is, hogy az eddigi befizetést az államnak ajándékozom)

Hajrá, jöhetnek a vélemények.

RÁBA GYÖRGY 2010.11.27. 08:18:00

@Phace:
Gratulálok! Számolj!
Ha 400 brutto van, akkor évi 480 ezer ft lesz a 10%. Ez 35 év alatt netto 16,8 millió forint. Óvatos hozammal ez legalább 24 millió forint.
Képzeld el, hogy egy hasonló összegű életbiztosítással megerősíted a jövődet, a személyes biztonságodat. Ez esetbnen 35 év múlva közel 50 millió KÉSZPÉNZ áll a számládon. Nem lesz elég arra a 20 év nyudjíjas létre?
Dehogynem.
Bátorság, önbizalom, takarékoskodás.

RÁBA GYÖRGY 2010.11.27. 08:20:36

@Kilo166:
Remek gondolatok! Munkáljuk ki, adjuk be! Találj egy képviselőt, aki felkarolja. Küldd el néhánynak, ott vanak a címek az ogy.hu lapon.
Bizonyítottad, hogy a civil nem buta, és vannak ötletei.
Minden gondolatod előrevivő, értelmes terv. Ráadásul nagyvonalú.

pfekete101 2010.11.27. 14:28:36

@G1: hulye vagy.
A nep ezt nem akarta.

Búr 2010.11.27. 14:28:37

Sziasztok!

3 kérdés foglalkoztat amelyre nem találok sehol választ. Ha tudtok segítsetek - de konkrét tudás alapján; szóval ne találgassatok pls.. - pláne ne politikai felhanggal, mert attól részint azonnal okádni kezdek, részint pedig semmi köze nincs egyszerű pénzügyi kalkulációkhoz.

1/ ha visszalépek az államiba és egyéni számlán lesz a pénzem nyilvántartva, akkor ha megpusztulok még a nyugdíj előtt(!) akkor kifizetik az örökösömnek az egyéni számlámon található összeget?? Milyen terhekkel??

2/ ha visszalépek az államiba akkor a teljes (mondjuk 24+8%) vagy csak 8% kerül az egyéni számlámra?

3/ ha semmi pénzre nem számíthatok az államtól (lévén maradok a manyupban) akkor mi alapján mondja meg nekem az állam, hogy mikor mehetek nyugdíjba???????

Köszi előre is!

sydneybeachgirl 2010.11.27. 14:28:37

Miért maradok magán és önkéntes nyugdíjpénztári tag?
1, mert jelenleg külföldön élek és dolgozok és az itt munkában eltöltött időm így se úgy se számít nyugdíjra jogosító éveknek Magyarországon (nincs kölcsönös szociális biztosítási egyezmény a két ország között – immáron 50éve!)
2, mert a magán és önkéntes nyugdíjpénztárakba jelenleg havi szinten fizetett saját hozzájárulásom saját zsebemből fizetett összeg (diszkrecionális jövedelmem) vagyis az én MAGÁN vagyonom semmi köze nincs a szolidaritáshoz...
3, mert az otthoni munkavállalásomból befizetett munkaadói nyugdíjjárulék és saját hozzájárulás az én NYUGDÍJ célú megtakarításom volt nem pedig a költségvetési hiány csökkentésére szánt összeg ! Azt már felélték nyugdíjfizetésre pár éve, de én befizettem – a felhasználása felett nem rendelkezhettem ergo nem az én felelősségem hogy mostanra eltűnt...
4, mert 30évesen tudom hogy nem lesz alattam senki sem aki majd nekem fizet nyugdíjat a meglévő "itt beszedem ott kiadom" rendszerben. Főleg azért nem mert nem születik gyerek –és miért nem születik gyerek? Mert a fiataloknak nincs létbiztonságuk...
5, mert nem értek egyet a diszkriminációval. X adót fizet és kap érte ellentételezést mert nem takarékoskodik önmagának míg Y ugyanúgy adót fizet és takarékoskodik önmagának de ő nem kap ellentételezést mert azzal hogy önmagáról gondoskodik azzal antiszolidáris? Ha az öregségi nyugdíj annak is jár aki nem tudott adót fizetni (munkanélküli volt, tanult stb) akkor annak miért nem jár aki fizetett adót csak nem adja fel a megtakarításait?
6, a már meglévő megtakarításomról hol a biztosíték hogy ha visszaviszem az állami rendszerbe ott az utolsó vasig garantálják a következő 30évre?
7, mert 40nap alatt kell döntenem valamiről ami 30-40évre szól és nem hozzáférhető a részletes kivitelezési javaslata? Hol van a kormányrendelet? Hol vannak a szerződési feltételek? Hol van a garancia elemek bemutatása? Hol vannak a nyomtatványok? Mikor kapok kimutatást az államtól arról hogy ma pontosan mennyi pénzt tartanak a nevem alatt nyilván mint befizetett nyugdíjjárulék (én tudom mert megőriztem minden bérpapírt!). Mutassa meg az állam mit veszítenék ha makacson továbbra is magán és önkéntespénztár tag maradnék mert racionális döntést csak számok alapján lehet hozni nem pedig "ígéretekre"
8, mert minden kormány 4évre kap mandátumot. Törvényt tollvonással lehet módosítani - még ha csak 10év múlva is adják vissza nekem az elveszített 4 év "jogosultságát" akkoris jól jártam mert megvédtem a magánvagyonom...
8,a kormány szerint a magánnyugdíj nem hoz elég jó hozamot? miért az állami nyugdíjpénztár milyen hozamot produkált eddig? Milyen befektetési tervvel rendelkezik, milyen hozamot tervez, mi lesz a minimális hozam garancia, hol az üzleti terv? (sicc)

A "maradok" kezdeményezést nagyon remeknek találom. Dr.Bába Juliannának kitartást kívánok és köszönöm mindazt amit értem otthon tesz! Nem lépek ki sem a magán sem az önkéntes pénztáromból, amíg azok működnek, és mivel mindkettő tőkeerős cég (Stabilitás alapító tagjai) ezért magabiztos vagyok hogy gond nélkül kihúzzák a következő 3-4évet ha kell!

csakisen 2010.11.27. 14:28:38

@Kilo166: Nagyon tetszik! Csak fogadtasd el !

mesterkarika1 2010.11.27. 14:28:38

@Morfologista: Igen, jól látod! A probléma az, hogy az előző kormányzatok hagyták, hogy a MNYP jó magán befektetésként működjön (magas tulajdonosi fizetésekkel, céges autókkal, irodaházzal...) és közben az állam fizette a teljes nyugdíjat, a 8 % bevétel helyett is. Most az "állampolgári szabadság hiánya" mögé bújva próbálják megvédeni a saját bizniszüket, és jólfizető munkahelyüket. És majd csak sok év múlva kell elkezdeni a nyugdíjkifizetéseket. Hol a biztosíték, hogy meglesz? A tőzsdei befektetés?? Biztosíték? (mint a MÁV Biztosító??
Hidd el hogy csak a bizniszért megy a harc. Ha nem volna a MNYP zsírosfazék, akkor nem ragaszkodnának ennyire érte. (nézzetek a sorok közé is!)

mesterkarika1 2010.11.27. 14:28:38

@Kilo166: És a szüleid nyugdíját azonnal leállítja az állam, mert nincs aki eltartsa őket. Ha majd 40 évesen lerokkansz, akkor a fizetésed 30%-át befizetted, az 20 év befizetése. Úgy hogy van még utána 7 éved, aztán leugorhatsz a hídról, ha van mivel ugrani. (bocs nem paraszt akartam lenni, csak sarkítottam)

csakisen 2010.11.27. 14:28:44

@RÁBA GYÖRGY: Szia! Milyen 20 évre gondolsz? Gondolod, hogy 70-80 éves korunkig fogunk élni? De ezt legalább gyermekeink örökölhetik majd.

2010.11.27. 18:42:29

@RÁBA GYÖRGY: Köszönöm! Kérdés, hogy megoldani akarják a problémát, vagy a mnyp vagyont elkölteni.

hauptrichter 2010.11.27. 18:42:30

Hát nem is tudom…
Ezt a pénzt az állam abból a pénzből vette el, ami az aktuális nyugdíjakra ment volna, de mivel az államnak így is hiánya volt, ahhoz, hogy betehesse a pénzt a magánszámládra ÉS aktuális nyugdíjakat is tudjon fizetni, kötvényt kellett kibocsátania, azaz TOVÁBB KELLETT ELADÓSODNIA. Ez jó poén, ugye?

ÉS EGYSZERŰSÍTSÜK CSAK LE A KÉPLETET: AZ ÁLLAM HITELT VESZ FEL (ELADÓSODIK, KAMATOT FIZET), A KAPOTT ÖSSZEGET DIREKTBEN ELHELYEZI A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI SZÁMLÁITOKRA, AHOL A HOZAMOT MÁR MEGOSZTVA TI MEG AZ INTÉZMÉNYEK KAPJÁK, és milyen jó lesz majd az államnak 10-20-30 év múlva, amikorra ezt a hitelt kamatokkal a TŐLETEK beszedett adókból (mi másból) visszafizeti és majd akkor nektek kevesebb nyugdíjat kell fizetnie 25%-al…. Nooooooormális???? :-)

Bocsi :-)

2010.11.27. 18:42:30

@mesterkarika1: Már csak az egyik szülő nyugdíjáról beszélhetünk, és itt tapasztalhattam, hogy az állam 1 évnyi özvegyi nyugdíj után a többit be is nyelte. Az írásomban a jelenlegi nyugdíjasoknak folyósított nyugdíjat a nyugdíjkötvényből fedezi, amit csak a magánpénztári rendszerben forgalmaz, így külső kötelezettsége nem keletkezik. Ezenkívül a rendszerükben marad a lakosság egy része, aki úgy dönt, hogy az állami rendszerben bízik. Ezért csak a hiányzó összegre kell kötvényből fedezetet vállalnia. Ha 40 évesen lerokkan az ember, az állami rokkantnyugdíj alapján nem kell 7 évet várni a "leugrással".

2010.11.27. 19:43:35

@hauptrichter:
1. A magánszámlámra én fizettem a pénzt a jövedelmemből az APEH közvetítésével, tehát a kormánynak és a híveinek erre hivatkoznia demagóg dolog.
2. A kizárólag állami rendszerben fenntartott nyugdíjrendszer halálra van ítélve és a halál időpontja a Ratkó-korszak nyugdíjba menetelének időpontja. Én kérek elnézést, ha valamilyen módon szeretném biztosítani a saját nyugdíjamat, mivel a kormány a beérkező összegeket a költségvetésbe be is forgatja, tehát 1 éven belül el is tünteti.

hauptrichter 2010.11.27. 22:37:50

@Kilo166:
Hát nem tudom... nekem a nyugdíjjárulék hasonlatos az szja-hoz, arról pedig tudjuk, hogy a befizetett adódat sem egy az egyben Te kapod vissza, hanem elmegy rendőrségre, mentőkre, tanárokra, és vagy kevesebbet, vagy többet kapsz vissza, de nem pont annyit, de ott nem sírunk, mert emögött társadalmi szolidaritás van. Szerintem a TB is TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS, és nem pontos nyilvántartó hely, ahol mindent visszakapsz, amit befizetsz. Arról lehet beszélni, hogy legyen igazságosabb a felosztás, de akkor máris ott vagyunk a német pontrendszernél meg a svéd modellnél, amihez hasonlót a Fidesz is próbálna létrehozni. Mi ezzel a baj? ÉS AKKOR MINEK IS KELL MAGÁNNYUGDÍJ-ÁG?

Tehát szerintem ez valójában NEM a te pénzed, mint ahogy a befizetett adód sem, hiába a te jövedelmedből vonták le.

A MEGOLDÁS pedig az (vagy olyasmi), amit a Fidesz akar most, hogy LEVISZI a Te átlag fölötti jövedelmedre a jövedelemadód (erről miért nem beszél senki hozsannázva, aki siratja a magas magánynyugdíjpénztári pénzét? :-)),
ami megmarad, abból szabadon félretehetsz magadnak nyugdíjra (önkéntes ág, NYESZ, TBSZ, ...) és tőzsdézhetsz szabadon az összeggel, az állami nyugdíjat pedig egy elfogadható, arányos szinten próbálja az állam biztosítani a TÁRSADALOMNAK általában.

Batkaa 2010.11.28. 03:45:57

@Kilo166:
Mi lenne akkor - ha már fölforgatjuk a rendszert -, ha a gyerekek nyugdíjjárulékát közvetlenül a szülőknek fizetnék ki (esetleg az szja bizonyos töredékével megtámogatva)?
Rengeteg járulékos haszonnal járna.

Batkaa 2010.11.28. 03:49:34

@mesterkarika1: Én is arra gyanakszom, hogy azért ez a hiszti, mert veszélyben a biznisz.
Érdekes módon a Stabilitás nem aktiválta magán az elmúlt években a pénztártagok érdekében, pedig lett volna rá ok.
Parasztvakítás ez a "tagok érdeke", kérem.

Batkaa 2010.11.28. 03:51:19

@mesterkarika1: Én is arra gyanakszom, hogy azért ez a hiszti, mert veszélyben a biznisz.
Érdekes módon a Stabilitás nem aktiválta magán az elmúlt években a pénztártagok érdekében, pedig lett volna rá ok.
Parasztvakítás ez a "tagok érdeke", kérem.

Batkaa 2010.11.28. 03:54:49

@mesterkarika1: Én is arra gyanakszom, hogy azért ez a hiszti, mert veszélyben a biznisz.
Érdekes módon a Stabilitás nem aktiválta magán az elmúlt években a pénztártagok érdekében, pedig lett volna rá ok.
Parasztvakítás ez a "tagok érdeke", kérem.

2010.11.28. 11:51:54

@Batkaa: A gond ezzel, hogy nem biztosíthatod, hogy a szülő nem lép ennek a pénznek a nyakára. A gyermekek számára bármikor nyitható kellene legyen egy számla, amire a szülő, vagy támogatásként az állam befiezthet, de a hozzáférhetőség csak a jogosultság esetén jelenik meg.

2010.11.28. 11:52:52

@hauptrichter: A magánnyugdíj azért kell, mert már kimutatható, hogy az állami újraelosztás nemcsak hosszú távon, de 10-15 éves viszonylatban sem tarható fenn, csak járulékemeléssel vagy nyugdíj csökkentéssel. A mostani vitákból látható, hogy az elmúlt húsz évben az állam nem erősítette az lakosság öngondoskodási szemléletét. A gazdaság "kifehérítésének" céljától most jelentősen eltávolodunk, mert az, aki termel ismét érdektelenné válik abban, hogy szolidarítást vállaljon a közösség azon tagjaival szemben, akik nem képesek önmagukat megfelelő mértékben ellátni. Rengeteg a potyautas, akik csak arra gondolnak, hogy nekik semmit nem kell tenni a boldogulások érdekében, csak a megfelelő helyre szavazni, és várni, hogy segély és támogatás címén nettó felvevői legyenek az újraelosztás rendszerében. A szolidarításra szükség van, de egy olyan szintre kell eltolni, hogy az, aki ad ezt úgy tehesse meg, hogy ezt a pénzmennyiséget örömmel adom, mert a társadalom szétszakadását elkerülhetük, de közben marad annyi, amivel a saját jövőmet, sőt akár a családom jövőjét is biztosítani tudom állami függőség nélkül. Ez lenne a végcél, hogy a középrétegtől felfelé az állam teljes mértékben kivonulhasson a társadalmi újraelosztás rendszeréből mind a nyugdíj mind az egészségügyi rendszerben.

Batkaa 2010.11.28. 14:24:14

Elnézést kérek mindenkitől a triplázott postért, csodás ez a blogmotor!

@Kilo166: Félreértesz, a szülő a nyugdíját közvetlenül a gyerekei nyugdíjjárulékából kapná. A gyerekek pedig az ő gyerekeik befizetéséből és így tovább.

2010.11.28. 16:42:25

@Batkaa: Aha... másképp értelmeztem :)
Én az általad javasolttal túlontúl jól járnék. Édesanyám és nagymamám nyugdíját a két öcsémmel röhögve fizetnénk és még a sajátunk is félre lenne rakva. Akkor mégis miért én vagyok a nemzet ellensége? :)

hauptrichter 2010.11.28. 16:42:25

@Kilo166:
Dehogy nem tartható az állami újraelosztás - ld. svéd modell, még ha fáj is (~azt osztják szét, ami van, figyelembe véve a korábbi befizetésarányokat).
Továbbá azt kell megérteni - és elnézést a megfogalmazásért - hogy ezzel a magánnyugdíjpénztári rendszerrel csak a szarnak adtunk egy pofont.
Gondold át: több pénz csak úgy van a rendszerben, hogy az állam most keményen eladósodik, ami nagyon sok helyen üt vissza! A probléma létezése mellett tehát ez nem megoldás (de tény, vakítani jól lehet vele)!
A potyautasprobléma keményen létezik, csak ezzel azt nem oldottad meg! (A jövedelemfehérítés fele visz viszont várhatóan az adó- és járulékcsökkentés, sajnos az sem pár év alatt).
Az öngondoskodásra - akinek van rá hajlama - továbbra is sok lehetőség marad!

bennfentes9 2010.11.28. 20:36:29

A kormány az a testület, ami mindig megtartja, amit ígér. Ha pénzt ígér, azt is megtartja. (Karinthy)

2010.11.29. 08:37:30

@hauptrichter: De nem vezetik be a svéd modellt, ezt már kijelentették. Az állam mindenképp eladósodik, mert állami rendszerben nem fogja tudni fenntartani a nyudíjellátást. Ebben az esetben helyesebb, ha most adósodik és fokozatosan fut ki a kötelezettsége, ahogy tehermentesül a magánpénztárak miatt. A jövedelemkifehérítés a te változatodban úgy vérzik el, mint a sebesült katona. Az 16% SZJA áll szemben 34% nyugdíjjárulékkal. Az öngondoskodás viszont élni fog, csak külföldi számlákon fog landolni a pénz.

hauptrichter 2010.12.02. 08:24:38

@Kilo166:
Azért hátha közelítenek a svéd modellhez.
Az eladósodás mértéke azért nagyon nem mindegy.
A tehermentesülés meg csak kb. negyedrészben lenne igaz, miközben pont az a gond, hogy ha kiszámolod, ez a tehermentesítés többe kerül az államnak (nekünk), mint amit hoz! Az ilyen nem jó biznisz, magánszemélyként biztosan nem mennél bele ilyen sémájú "tehermentesítésbe". Vagy igen? :-)

A jövedelemfehérítés ettől még ebben az irányban van...

Miért ne élhetne az öngondoskodás az önkéntes nyugdíjpénztárban, a NYESZ-esn, a TBSZ-en?
Aki meg kiviszi a pénzét - hát megérdemli, hogy soha többet ne tudjon hozzáférni ő se meg az örökösei se (pl. ha meghal és az örökösök nem is tudják, hogy létezik a bankszámla Svájcban, vagy nem tudják a titkos kódot :-)).

Twitter

süti beállítások módosítása