Friss topikok

Utolsó kommentek

Három csapás

2010.11.28. 21:12 | Maradok | 76 komment


Egyszerre három csapást mért a magánnyugdíjpénztári rendszerre a Matolcsy György által péntek éjszaka beterjesztett törvényjavaslat – mondja Bába Julianna. A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke az Indexen olvasható Maradok blog (maradok.blog.hu) által készített exkluzív videó-interjúban többek között közölte: nem indítanak polgári elégedetlenségi mozgalmat, nem lépnek ki a politikai porondra, de a legvégsőkig elmennek a jogi eszközök felhasználásában annak érdekében, hogy a „Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról” szóló törvény hatályba lépését megakadályozzák.

 
Bába Julianna szerint a választás az állami és magánrendszer között nem szabad, hiszen a maradni szándékozókat durva szankciókkal sújtja az állam. Egyfelől továbbra is ugyanakkora közteherviselést ír elő a számukra, de cserébe nem nyújt semmiféle szolgáltatást, másfelől adminisztratív eszközökkel is lehetetlenné teszi a maradást. Országosan 33, Budapesten pedig egy helyen nyilatkozhatnak a tagok esetleges maradási szándékukról, ami fizikailag is nonszensz másfél hónap alatt úgy, hogy közben tartanak a karácsonyi ünnepek. Az esetleg életben maradó pénztárakra előírt működési költségek pedig „a hideg vízre” sem lesznek elegendőek. Eközben az egyéni számlavezetés az állami rendszerben egy illúzió, lévén, hogy a befolyó pénzeket azonnal elköltik nyugdíjkifizetésre és adósságcsökkentésre. Így a kormány ígérete nem jelent mást, mint egy „tartozom neked cetlit”, amit 20-30 év múlva lehet majd egy másik kormánynál beváltani.
 
 
 
 
Az elnök visszautasította magát a „nyugdíjtőzsde” szó használatát is, mint mondta: a tőzsde ugyanolyan piac, mint ahol a vasárnapi ebédrevalót veszik meg a háziasszonyok. Csak itt hús és krumpli helyett értékpapírokat lehet venni. A pénztári hozamokkal kapcsolatos kormányzati kritikákra reagálva kijelentette: a pénztárak az idei évben 2 és 5 százalék közötti pozitív reálhozamot (azaz infláció feletti hozamot) értek el, de tíz éves időtávban is 1-2 százalék feletti a reálhozam. Ráadásul a pénztáraknál lévő számlákon a maguk fizikai valójában is ott vannak a részvények, kötvények, befektetési jegyek, amit - ha a törvény lehetővé tenné – akár másnap mind a 3 millió 90 ezer pénztártagnak oda lehetne adni. Ráadásul a pénztárak külföldi befektetéseik lehetővé tették, hogy a jövőbeni nyugdíj ne csak a mindenkori magyar gazdaság és állam teljesítményétől függjön.
 
 
 
 
Ez a történet már többről szól, mint a magyar magánpénztárak – mutatott rá Bába Julianna, hozzátéve: az igazi kérdés az, hogy vannak-e még Magyarországon olyan alkotmányos „Rubiconok”, amit egyetlen kormánynak sem szabad átlépnie, bármilyen nemes is a cél. A Stabilitás Pénztárszövetség szakmai szervezetként soha nem fog politizálni, egyetlen felhatalmazása van a tagságától, mégpedig hogy legjobb szakmai tudása képviselje 3 millió magyar pénztártag érdekeit. Nem kívánnak Jeanne D’arc-ként harcolni a kormánnyal szemben és belekeveredni a nagypolitikába. De a legvégsőkig elmennek a jogi eszközök alkalmazásában, miközben bíznak a parlamenti képviselők, a köztársasági elnök és Alkotmánybíróság bölcs belátásában. Ha pedig nem marad más út, külföldi fórumokon keresnek elégtételt a tagjaikat ért sérelmek orvoslására. A televíziókban és az interneten futó Maradok! kampányt egyelőre nem állítják le, a tagjaiknak pedig azt tanácsolják: a törvénytervezet elfogadásáig senki ne tegyen semmit, várják ki, hogy mi lesz a jogi eljárások vége.
 
 
 
 
A Maradok blog a későbbiekben további exkluzív interjúkat közöl a nyugdíjvitával kapcsolatban.  

Címkék: selmeczi gabriella alap magánnyugdíjpénztár stabilitás visszalépés nyugdíjtörvény nyugdíjváltozás bába julianna

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://maradok.blog.hu/api/trackback/id/tr332479770

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kockázat nélkül nincs rizikó 2010.11.29. 20:10:45

Sok szó esik manapság arról, hogy a magánnyugdíjpénztárak rosszul sáfárkodnak a pénzünkkel, tőzsdére viszik ahelyett, hogy a biztonságosabb(nak vélt) állampapírokban tartanák.  Az ellenoldal érvei között szerepel, hogy hosszú távon historikusan...

Trackback: Az MSZP az új erő 2010.11.29. 11:35:49

Nem ragadtam rögtön billentyűzetet az MSZP hétvégi politikai nagygyűlése után. Ott voltam a helyszínen. Végighallgattam a beszédeket. De amire vártam, az a média, a blogok és az ismerőseim reakciói. Összefoglalva a vélemények inkább pozitívak voltak, t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xmas 2010.11.29. 10:38:26

Csak az lépjen államiba, aki még ezen kormányzati ciklus alatt megy nyugdíjba. Az összes többi ráér megvárni egy normális, korrekt kormányt. Ahogy egy jogszabállyal elvehető a 20-40 év múlva esedékes állami pillér, ugyanúgy az vissza is állítható.

Egyetlen feladatunk van, megőrizni egyéni számlánkat attól, hogy beolvasszák a nagy közösbe, és elszórják. Ha Matolcsy nem tudja rátenni a nagy pénzekre a kezét, akkor a költségvetése megbukik, és remélhetőleg maga Matolcsy is megbukik. Aki küzdeni akar Matolcsy ellen, ragaszkodjon a saját számlájához. Feltétlenül nyilatkozzon!

3.14159265 2010.11.29. 10:44:06

A tüntetést megszervezi a kormány. Lehet, hogy több ezer dühös embert fog összeterelni a nyugdíjbiztosító irodái elé.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.11.29. 10:50:45

Ha lesz hol maradni, akkor én maradok.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.29. 11:08:06

Maradni kell. Nekem pl. még 29 év van a nyugdíjig. Addig még bármi is lehet, ellenben a számlán összegyűlt kétmillió addig is az enyém - illetve a gyerekeimé, mindegy.

Aki most megy nyugdjíjba, hagyja veszni a lóvét, még jól is járhat, ahogy xmas írta. A többiek várjanak türelemmel, nem lesz baj.

A kérdés viszont jó: lesz hol maradni?

Art Mooney 2010.11.29. 11:29:24

@Humperdickk: nem akarok nagyon belemenni, de 29 évre előre a mnyp-vel sem lehet tervezni. már az előző kormány is meg akarta szüntetni az örökölhetőséget. téves az egyiket tutinak, a másikat full bukásnak beállítani (mindkét oldalról nézve).

AnnaKarenina 2010.11.29. 11:29:25

Xmas: Igazad van. De én mégis többet várnék a Pénztárszövetségtől, de másoktól is, pl. hiteles gazdasági szakemberektől, jogászoktól. Mert amíg a jogi utat keresik, a pénztártagok egyre magányosabbnak fogják érezni magukat, az idő is rövid a döntésre, és nagyon ijesztő az állami nyugdíj elvesztésének lehetősége.
Nem tudom, a Pénztárszövetség milyen konkrét felmérést végzett a maradni szándékozókról, ez is segítené a tagokat, mert ha ez egy nagy tömeg, akkor erősebbnek éreznék magukat.
Szerintem rendszeresen szükség lenne békés tiltakozásokra, pártoktól függetlenül, de nem látok senkit, aki az élére állna ennek. Szakszervezetek?
(Dec.12-re a Facebook-on szerveznek egy demonstrációt, erről hallottam eddig.)

Rwindx 2010.11.29. 11:29:25

"Az én életem. Az én pénzem."

Tökéletesen megértem hogy a Pénztárszövetség ezt mondja :)

Lescol 2010.11.29. 11:37:17

Arról lehetne tudni valamit, hogy hol, mikor és milyen formában kell/lehet nyilatkozni a maradásról? A meddiget tudom.

bennfentes9 2010.11.29. 11:37:17

Magán = Az én életem. Az én pénzem.
Állami = A mi életünk. Az ő pénzük.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.11.29. 11:37:17

"Így a kormány ígérete nem jelent mást, mint egy „tartozom neked cetlit”, amit 20-30 év múlva lehet majd egy másik kormánynál beváltani."

De ez nemcsak az ígéretekre, hanem a fenyegetésre is igaz!

"Hogy miért maradok magánnyugdíjpénztári tag?

Mert EZEK már sehol nem lesznek a fenyegetéseikkel, amikor nyugdíjba megyek"

AnnaKarenina 2010.11.29. 11:52:07

@Rwindx: Ha magáncégnél dolgozol, a tulajdonos is ezt mondja. Ez egy üzleti vállalkozás a pénztár és a tag részéről is, amibe a tag is beleszólhat (másik, jobban teljesítő pénztárhoz megy, portfoliót vált). Lehetne egyeztetni a pénztárak költségszintjéről, újra szabályozni, de nem szétverni.

Link Elek 2010.11.29. 11:52:07

aki egyszer odaadta a penzet az allamnak, azt soha vissza nem kapja. az hogy az allam fizet-e allami nyugdijat valakinek az kormanyonkent valtozik.
aki meg hosszutavra akar tervezni vigye a penzet olyan helyre, ahol a Mo kormanh nem latja/fer hozza.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.29. 12:05:16

@Art Mooney: az mnyp-vel (magánjogi) szerződésem van. A (mindenkori) kormánnyal semmilyen. Ennyi a különbség.

Emiksz 2010.11.29. 12:05:40

Engem egyetlen dolog aggaszt.
Az rendben, hogy nyilatkozni beállok a sor végére itt Pesten, de mi lesz, ha nem jutok el az ajtóig január végéig? Mert több százezer pénztártag 10-20 százaléka is több tízezer, és ha az egy ablakos ügyintézés itt azt jelenti, hogy az egész városban egyetlen ablak lesz, ahol fogadják a nyilatkozatomat, akkor az elég hosszú sort jelent.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.11.29. 12:10:45

A fene tudja. Az én magánnyugdíjpénztáram jól teljesített, de nem túl nagy, és nekem is inkább az elején ment jobban a szekér, egyéni befizetéseim is voltak, most közel 4millió van bent.
Bár maradnék, de attól félek, hogyha 80-90% feletti lesz az elhagyók tábora akkor biztosan becsődöl. Igaz a tőke meg van, garantált, de sohasem fogok hozzájutni mondvacsinált okok miatt.

Igaz, az államihoz sem fogok hozzájutni. Utálom ezt az egészet :(
Kár volt a unit linked biztosításokat elcseszetni az volt az egyik legjobb előtakarékossági forma.
Bár eltelt 10 év, kezdenk lejárni, sok olyat sem hallottam aki ezen gazdagodott meg (leginkább a biztosítók nyertek, az ügyfél a befizetéseit kapta vissza - az bukta az inflációt, de nyerte a 20% adójóváírást azaz kb. reálban semmi sem történt...)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.29. 12:11:28

@Emiksz: abból forradalom lesz, vayg legalábbis zavargás.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2010.11.29. 13:12:49

"Aki racionálisan mérlegel, az nem juthat olyan döntésre, hogy pénztártag marad - mondta a Matolcsy György, a nemzetgazdasági tárca vezetője a Népszabadságnak adott interjújában. A tizenkét éve pénztártag miniszter szerint meg kell erősíteni az öngondoskodást."

Csak nekem tűnik, egy csöppet ellentmondásosnak.....

Rwindx 2010.11.29. 13:12:49

@AnnaKarenina:
Ez a jelen helyzetben elég egysíkú megközelítés. Jópár egyéb más súlyos szempont is focizik a mai magyar valóságban, azokat ugyanúgy figyelembe kellene venni, de nem teszik. Ezt a részét a pénztárszövetségtől nem várom el az erős érintettség miatt, de mástól elvárható lenne.

bennfentes9 2010.11.29. 13:12:49

Elméletileg itt lehet majd nyilatkozni. És tényleg, Budapesten 1 helyszínen. Nesze neked szabad választás...

www.onyf.hu/?module=institutes&action=mainmenu&imname=ugyfelszolgalatok

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.11.29. 13:12:49

Emiksz: akkor instant tüntetéssé alakul a sor.

Engem még egy dolog aggaszt (nem akarok tippeket adni). Hogy a személyesen aláírandó nyilatkozat a lakonikus közlésen túl, miszerint tag szeretnék maradni, majd tartalmaz egy hosszabb-rövidebb záradékot, hogy tudomásul veszem, hogy kiiratkozom a nemzettestből meg az almás pitéből meg mit tudom én, még miből.

Az eddigiek alapján simán képesek erre is.

sydneybeachgirl 2010.11.29. 13:12:49

Remek interjú! Bába Julianna higgadtan, korrektül racionálisan (artikulálva még én is értem...) nyilatkozik. Ez a korrekt, csupán szakmai szempontokra fókuszáló higgadt magatartás azt amely példamutató (és sajnos hiánycikk a magyar politikai életben). Nagyon remélem hogy amennyiben jogorvoslat marad csak az eszköz (dec13után) az sikeres lesz..Megnyugodva veszem tudomásul hogy egy ilyen kompetens és talpraesett hölgy próbálja védeni az érdekeim -innen a világ végéről is KÖSZÖNÖM!

rtd 2010.11.29. 13:12:49

Talán lehet majd neten küldeni a nyilatkozatot.
Engem csak az aggaszt, ha maradok, és csődbe megy a pénztár, mert kevesen maradtunk, kihez kopogtatok a pénzemért?

Dubito 2010.11.29. 13:12:49

Én maradok, mert hiszek abban, hogy előbb-utóbb az Orbán-rémuralom gaztettei jóvátételeként visszahelyeznek jogaimba. Nem holnap, de még 20 évem van a nyugdíjig, és addig bizonyosan.

Ez nemcsak egy gazember, de rövidlátó kormányzat is, ne dőljünk be nekik.

Lescol 2010.11.29. 13:44:40

@Dubito: szerintem is vissza fogják csinálni ezt (nem orbánék), és lesz valami kompenzáció.
Ha nem is lesz azonnal, de választási ígéretként nagyon erős szavazatvonzó erő lesz. Remélem, hogy lesznek változások kormány téren (de kurva messze van..), de ha nem is lesz, ismételt kétharmadot tutira bukták már most. Hacsak nem hoznak olyan szabályt az alkotmányba, hogy csak a Fidesz által állított jelöltekre lehet szavazni... ugyebár volt már erre példa a történelmünkben...

gigacherry 2010.11.29. 13:44:41

Annyit tennék hozzá, hogy annak sem biztos, hogy jó döntés visszamennie, aki most megy nyugdíjba, hiszen (magánnyugdíjpénztári tagságának megtartása esetén) a jövő év decemberig befizetett járulékai után jogosult állami nyugdíjra, csak az utána befizetettek, azaz a 2012-től bevezetett nyugdíjadó után nem.

gigacherry 2010.11.29. 13:44:41

Higgadt, de nem elég ütős. Az átlag magyar embernek szájbarágósan kell elmondani, hogy ez az ő péze, különben nem érti, és azt hiszi csak a "szemét imperialista pénztárak" szívnak.

laja321 2010.11.29. 13:55:19

"Haza csak ott van, hol jog is van,
S a népnek nincs joga."
/Petőfi Sándor: A Nép/

Ibn al-Haiszam 2010.11.29. 14:08:16

@rtd: "Engem csak az aggaszt, ha maradok, és csődbe megy a pénztár, mert kevesen maradtunk, kihez kopogtatok a pénzemért?"

Ha átlépsz a Matolcsy-kasszába akkor 100% hogy elvész a pénzed, ha maradsz akkor lehet hogy megmarad. Így már egyszerűbb a döntés, igaz-e?

középmotoros · http://majomcsapda.inda.hu 2010.11.29. 14:19:48

és hány napig kell sorban állni, majd ha már lehet a maradóknak? a fiumei úti ügyfélszoli már most sem veszi fel atelefont!!!! azt se bírom tőlük megkérdezni, hogy időpontot kell e kérnem, vagy csak be kell esnem, és kész.
nincs felkészülve ekkora tömegű ügyfél fogadására.
legalább annyit beválaszthatnának, hogy mindenki a saját pénztárába nyilatkozzon le. már olyat is olvastam hogy 265 évnyi sorállásba kerülne ennyi ember lekezelése ennyi helyen. méghogy 45 nap. karácsonnyal. persze.

középmotoros · http://majomcsapda.inda.hu 2010.11.29. 14:21:24

más.
hiányolom a nyuggerpéztárak honlapjaitól az járadékszámláló kalkulátort, mely megmutatja oda-vissza, mennyi járulékot kapok milyen esetben. (megtakarítás összege, kamatláb, életkor, stbstb beírásával, anonim módon, semmi személyes adat.)
tud valaki ilyen elérhetőséget ahol ezt számolni lehet?

középmotoros · http://majomcsapda.inda.hu 2010.11.29. 14:22:31

ha becsődöl vagy felszámolódik a mnypt, a tag nyilatkozhat hogy államiba, vagy önkéntesbe kéri. a tv szerint a pénztárnál, nem a államnál. de itt a nagy kérdés a 10 % további sorsa. azt utána kapjuk, vagy nem?

középmotoros · http://majomcsapda.inda.hu 2010.11.29. 14:40:00

végre felvették: azt mondta a dolgozó, hogy benn az elosztóba elkell mondani miért jött a delikvens, majd ott kap egy sorszámot, és nincs foglalási rendszer.
grat. reggel hétre bekell foglalni az ajtó elé állni, majd 8:01-kor már elfogynak az aznapra kiosztható sorszámok.
egésznapos hideg élelem, multimédiaeljáccó fülbe. andaxin.

Csak beugrottam 2010.11.29. 15:16:09

Különben meg jó lenne ,ha a pénztárak elkezdenének sikoltozni és sajtó (akár nemzetközi is) támadást indítani ezért a nyilatkozattételi körülményért.Kérdezzék meg "Ha az ügyfélkapu jó arra ,hogy adó bevallást adjak be rajta akkor miért nem jó erre a nyilatkozatra?" vagy "Két tanuval aláírt meghatalmazást mindenhol elfogadnak ,akkor miért nem lehet a itt is ez.Miért kell személyesen ott lenni, miért nem lehet meghatalmazással rendelkezni? " meg ilyenek.Kommunikációs offenzivába kell kezdeni már MOST, mert amit eddig előadtak a Pénztárak az 00.

arbabar 2010.11.29. 15:16:48

Nagyon szép kis dilemma:
Ha az államiba visszalépek nagy nulla nyugdíjra számíthatók, a szemét kormány addigra úgyis feléli a betolt pénzt.
Ha maradok a magánpénztárnál, azt meg addig szivatja az állam, míg csődbe nem megy, így az eredmény ugyanaz, mint az első verziónál.
Van vagy 28 évem a nyugdíjig,jól is keresek (persze ez relativ).
Lehet, hogy akkor járnék legjobban, ha keresnék valami nyugdíjpénztárat külföldön, ahova az állam koszos-lopós keze nem és oda utalnám??
Nem tartanám kizártnak, hogy a következő lépés a bizonyos összeg feletti magán bankbetétek államosítása/ lesz

2010.11.29. 15:16:48

Selmeczi Gabika szerint az átlépőknél a hozam 16%-os SZJA megfizetésével felvehető. Nekem képzavar van. A hozam az juttatás (16% SZJ), vagy pénzügyi műveletből szerzett jövedelem (20% forrásadó)?

Morfologista 2010.11.29. 15:16:48

Aki attól fél, hogy elveszíti az állami nyugdíját, ha marad, annak csak annyit üzennék, hogy azok is elveszítik, akik visszalépnek. Már most nem fedezi a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját járulékot fizetők befizetése. Ha visszaterelnének mindenkit, akkor sem fedezné a TB hiányát. És tegyük hozzá, hogy a ratkó-gyerekek még csak most kezdenek nyugdíjba menni. Mi (a ratkó gyerekek gyerekei meg 30-40 év múlva kezdünk nyugdíjba menni). Már 20 év múlva sem lesz állami nyugdíj!!! Ne féljetek, ha maradtok, az sokkal biztosabb nyugdíjat ígér!!!

Din Serpahis 2010.11.29. 15:16:56

Nem kell parázni a pénztárcsődtől. Ha egy pénztár befosik, akkor még mindig visszaléphetsz az állami rendszerbe, illetve átviheted a befektetésedet másik pénztárba.

Azoknak meg akik a sorbanállás miatt aggódnak, azt üzenném, hogy ha ott megjelenik x ezer dühös ember, valószínűleg nem nagyon merik azt megcsinálni, hogy nem tolják ki a nyitvatartást.
De aki nem akar sorban állni, az esetleg bepróbálkozhat valamelyik nagykövetségen a szomszédos államokban, illetve jan 21-ig írásban lehet kérni, hogy jöjjenek ki hozzád és otthon tehess nyilatkozatot.

Csak beugrottam 2010.11.29. 16:44:29

@középmotoros: A Fiumei út az nagyon gáz arra járok melóba és 7:00-kor álltalában már elég nagy sor szokott kígyozni ott. :-(

Csak beugrottam 2010.11.29. 16:44:29

@Din Serpahis: Hogy ez mekkora ötlet:-) Ha tudod a részleteket tedd közzé.MINDENKI kérje ,hogy tolják ki az arcukat.:-)

Talán 10 év múlva végeznek is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.11.29. 16:44:29

Aki nem lép vissza, és közalkalmazott, köztisztviselő, (vagy a felesége, férje, bátyja, apja, anyja) azt kirúgják!

Ez borítékolni lehet.

Aki vállalkozó, azt pedig meglátogatja az APEH.

A többiek nyugodt szívvel maradhatnak.

mikike 2010.11.29. 16:44:29

Hihetetlen. Ennyi erővel majd a jövő héten meg felszólítják a népet, hogy a bankszámláján lévő összeg 75%-át mindenki haladéktalanul utalja át egy megadott központi számlaszámra, és adózzon is utána.

A MacLeod 2010.11.29. 16:45:26

@középmotoros:
Nekem reggel még sikerült beszélnem a Fiumei úttal.
Azt mondták, nem lehet időpontot kérni, mert náluk nem olyan a rendszer. Oda kell menni és sorszámot tépni. Kérdeztem, mi történik, ha dec. 15-én reggel néhány százezren egyszerre megyünk oda sorszámot tépni?
Erre nem kaptam választ.

Csak beugrottam 2010.11.29. 16:45:26

@középmotoros: Azért mert pillanatnyilag csak egyösszegű kifizetést vállalnak a manyupok.(A Dimenzió és az OTP is ezt írja úgyhogy valószinűleg valami törvény hiányozhat)

rtd 2010.11.29. 16:45:27

@középmotoros: Nem hiszek benne, hogy csőd esetén lesz kifizetés, szerintem így is úgy is futhatok a pénzem után. Lehet, hogy úgy minimalizálom a veszteségem, hogy államiban kiveszem a hozamot, (16 %.kal leadózom!), aztán nyugdíjas éveimre keresek valami más megtakarítási formát, ha lesz miből megtakarítani.
Rohadtak, legalább a 24%-ot is fizethetném magánba. Szarnék a pofájukba.

Maradok 2010.11.29. 17:31:11

Kivehetem-e a pénzemet a pénztárból?

Nem. A magánpénztárból jelenleg kizárólag egyösszegű kifizetés formájában lehet a nyugdíjjogosultság elérésekor szolgáltatáshoz jutni.

Biztosan megvan a pénzem?

Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy a tagok megtakarítása hiánytalanul rendelkezésre áll. A vagyont a jogszabályi kereteknek megfelelően kialakított befektetési portfóliókban kezeljük és hozamokkal gyarapítjuk, a tagdíjak és hozamok alakulásáról rendszeres értesítést küldünk tagjainknak.

www.maradok.com

Morfologista 2010.11.29. 18:01:14

Akik a 24% miatt félnek maradni, azoknak az alábbiakat ajánlom figyelmébe!

Ha a 24% munkaadói TB járulék mostantól adó lesz, s mint ilyen nem keletkeztet jogot állami nyugdíjra, akkor miért keletkeztetne jogot azoknak akik visszalépnek az állami rendszerbe? Nyilván azoknak sem fog, csak ezt most még ügyesen elhallgatják!

Hogyan magyarázza meg kedves Matolcsy úr a görögöknek vagy az íreknek vagy a spanyoloknak, hogy a nyugdíj az államnál van a legjobb helyen? Minimum kiröhögnék szerintem.

Morfologista 2010.11.29. 18:11:50

@rtd:

Kedves rtd:

Ha egy nyugdíjpénztár csődbe megy, azt nem úgy kell érteni, hogy a benne lévő eszközök értéke lenullázódik! Sőt! A fedezeti portfolióban lévő eszközökhöz hozzá sem nyúlhat (mármint költségeit abból nem fedezheti). Egy nyugdíjpénztár szigorú (és egyre szigorúbb) törvények szerint vehet ki pénzt a befizetésekből a saját költségeinek (és igen a saját profitjának) biztosítására. Ha ez a forrás elapad, akkor a nyp csődbe megy, de attól az Ön által felhalmozott nyugdíjvagyon még meg van. És dönthet arról, hogy azt másik céghez viszi vagy visszatér az állami rendszerbe!

Ha a nyugdíjpénztárban lévő vagyon lenullázódik, az olyan mértékű világgazdasági válságot feltételez, hogy már Önnek sem a nyugdíja lesz a legnagyobb problémája! Az elmúlt 100 év egyik legnagyobb válságán kezdünk túl lenni, és ehhez képest a magánnyugdíjpénztári befizetései minimum értékállónak bizonyultak.

Én maradok! Még ha sorban is kell állnom érte! Még ha meg is lesztek billogozva érte!

ladislaus 2010.11.29. 18:26:32

@Kilo166: forrásadó nem céges adó?

Csak beugrottam 2010.11.29. 18:50:05

Az a gáz ,hogyha személyi jövedelemadót kell fizetni akkor szerintem a 27% EHO is játszik.

kiskrisz 2010.11.29. 18:50:16

@Csak beugrottam: A pénztáraknak egyébként is sikítozniuk kéne, mert nagyon sok perre számíthatnak. Ugyanis a magánszámlán lévő pénz az én magántulajdonom. Azt onnan csak az én tájékozott és határozott beleegyezésemmel (utasításomra) lehet elutalni, átengedni, stb. Tehát az nem megy, hogy ha én nem nyilatkozom, akkor automatikusan lemondtam a tulajdonomról. Ha nem nyilatkozom, és február 1-én a magánnyugdíjpénztár egyenlegem 0 Ft, akkor indul a per a nyugdíjpénztár ellen. A szokásos banki párhuzam: ha a kormány holnap hoz egy törvényt, hogy a mindenki nyilatkozzon, akarja-e megtartani a banszámláján lévő 100 eFt feletti összeget, és aki nem nyilatkozik, az automatikusan lemondott róla, akkor nyilván senki nem fogja perelni a bankot, ha egy szó nélkül egyszer csak eltűnik a bankszámlája 100 eFt feletti része...

Morfologista 2010.11.29. 19:41:33

kiskrisz: Sajnos tévedsz. Ez államosítás. Itt nem a pénztár lesz az alperes (furcsa is lenne, ha beperelnéd azt a szövetkezetet, aminek te is tagja/tulajdonosa vagy, mintha magadat perelnéd) hanem az állam. Ugyanis van olyan, hogy az állam kisajátít magántulajdont, de azt kizárólag azonnali és teljes kártalanítás mellett tehetné. Sajnos erre azt fogja mondani a kormány, hogy azonnal és teljesen kártalanítottak téged, hiszen a magánnyp általi nyugdíjigérvényt átváltotta egy az állam által jótállt nyugdíjigérvényre, ami - szerinte - még értékesebb is, mint amid eddig volt, hiszen az állam "biztosabb".

Röviden: a pénztárak természetesen nem számítanak perekre, legalábbis olyanra nem ahol ők lesznek az alperesek és talán ezért nem sikítoznak.

Morfologista 2010.11.29. 19:41:33

@kiskrisz:

Továbbá! A pénztárak már csak azért sem sikítoznak, mert a "másik verzió", amit még ez előző kormány idején dolgoztak ki (igen a gyurcsány-bajnai kormány idején kidolgoztak egy "nyugdíjreformot"!!!), arról szólt volna, hogy ugyanígy einstandolják a pénztárakat, csak az mszp-s megoldás nem az állam részére einstandolta volna manyupokat, hanem a privát szféra felé. A jelenleg is a parlament előtt heverő de napirendre nem vett törvényjavaslat szerint felszámolták volna a magánNYP-ket és magánnyugdíj biztosítókat hoztak volna létre. A biztosítók törzstőkéje az a 3000 mrd forint lett volna amiről jelenleg is szól a vita. A pénztárak üzemeltetőinek ez nyilván egy sokkal szimpatikusabb megoldás lett volna a jelenleginél. Ott is megszűntették volna az egyéni számlákat, és mint egy biztosítás ment volna az egész öngondoskodás a tényleges vagyont a privát szférába transzferálva. Nem akarom egyik oldalt sem védeni sem támadni, mindkét megoldás gusztustalan. Mindig Átlag János és Átlag Mária ál a bré rossz oldalán, az aki becsületes és fizeti a járulékokat csak azt lehet nyúzni, politikai oldaltól függetlenül, sajnos itt tartunk.

bennfentes9 2010.11.29. 20:21:14

@Morfologista: Téves információ. A szervezeti forma változott volna meg. Minden más - egyéni számla, öröklés etc. - megmaradt volna úgy, ahogy most van.

Morfologista 2010.11.29. 20:45:59

@bennfentes9: És megváltoztatták volna a teljes htp-t meg a gt-t, mi? A szervezeti forma megváltoztatása meg önmagáért való és nem azért, hogy az eddigi tulajdonosok már ne legyenek tulajdonosok, igaz? Mi is volt (van) a baj a jelenlegi formával? Ja igen, a tagoké a lóvé nem a pénzintézeté. Én úgy tudom, hogy a biztosítók merőben máshogy működnek mint a pénztárak. (De tudod mit legyen neked igazad, ez most itt nem is téma, már bánom is hogy felhoztam).

.., 2010.11.29. 21:04:55

Na, akkor egy sokat hiányolt kalkuláció:

35 év van hátra a nyugdíjig, és ma 200 000-et keresek (bruttó).
35 év múlva mai (ismétlem MAI) értéken 16 000 000 forint tőkém lesz, ha
2% reálhozammal számolok a 35 év alatt (azaz infláció + 2% - ez abszolút értékben
kb. 4-5% - azért ez nem elrugaszkodott a valóságtól)
Ha teszem azt 15 évig élek még nyugdíjazásom után, akkor mai értéken
(ismétlem MAI értéken) 130 000 Ft-ot fogok kapni a MNYP-tól havonta életem végéig.
(forrás: www.vg.hu/kalkulatorok/eletjaradek - hozamszintnek itt már 5-6%-ot
kell beállítani, mert ez már abszolút hozam! évek száma pl. 15, tőke pedig fent)
Bárki, aki még 30 évnél tovább dolgozik, és emellett 200 000 Ft bruttónál többet
keres, maradjon!!!
További párosítások, amik mellett érdemes maradni:
még 20 év a nyugdíjig és 500 000 havi bruttó vagy felette
még 25 év a nyugdíjig és 400 000 havi bruttó vagy felette
még 30 év a nyugdíjig és 300 000 havi bruttó vagy felette
még 35 év a nyugdíjig és 200 000 havi bruttó, vagy felette

Aki 30-35 év múlva megy nyugdíjba, 70 éves korhatárral számoljon! Addigra annyi lesz, ez tuti biztos!
De tényleg!

Mindezzel szemben az állam mai értéken kb 90-100 000 forintnál több átlagnyugdíjat nem fog tudni
adni soha az elkövetkezendő 50 évben.

Engem inkább az izgat, hogy mi lesz, ha a tömeges "államosodók" miatt csődbe megy a MYNP-m 1-2
éven belül. Akkor SEMMILYEN nyugdíjam nem lesz?... :(

Morfologista 2010.11.29. 22:03:40

@..,: Én is ugyanerre a számításra jutottam. 30 éves távlatban a 2%-os reálhozam teljesen korrekt (már-már pesszimista) becslés (feltételezi, hogy lesz 10 évente egy a 2008-ashoz hasonló válság). teljesen korrekt amit írtál.

És a hozzászólás végén lévő kérdésre a válasz részben az, amit néhány hozzászólással fentebb írtam rtd sorstársnak, részben pedig az, hogy a jelenlegi törvényjavaslat szerint ha tönkre megy a pénztárad, akkor dönthetsz úgy, hogy a felhalmozott nyugdíjvagyonodat átviszed egy másik pénztárhoz, vagy visszalépsz az állami rendszerbe. Emiatt szerintem nem kell tartani, hogy semmilyen nyugdíjad nem lesz.

Valóban úgy néz ki a helyzet, hogy tömegek fognak államosodni, (pontosabban tömegek fognak semmit sem tenni, és ezzel visszakerülnek az állami rendszerbe). Ennek az lesz a következménye, hogy kb 3 pénztár fog talpon maradni, ez fogja koncentrálni a jelenleg 18 pénztárban lévő maradókat! (Nem írom ki, hogy melyik 3 fog megmaradni, de szerintem eléggé egyértelmű).

Darázs Csaba 2010.11.29. 22:03:41

@Morfologista:
Kevered a fazont a szezonnal, tényleg kár, hogy felhoztad.

2010.11.29. 22:03:48

@ladislaus: A kamatadó a népi elnevezés :) De erre gondolok.

Forrásadó: az értékpapír-befektetéseken elért nettó (költségekkel csökkentett) nyereség adója, melynek mértéke 20%.

Csak beugrottam 2010.11.30. 01:02:34

@kiskrisz: Az a baj hogy a Pénztárak uriembert játszanak egy tolvajjal szemben.pl:Én már régen nyomatnám arról is a dumát ,hogy ha munkanélküli leszek akkor az állami rendszerben az holt idő ,nem ketyeg a nyugdíj ,míg a magánban dolgozik a pénz.Vagy azt is kellene feszegetni ,hogy az állami nyugdíj elvesztésével nem éri meg a fehér gazdaságban dolgozni, tehát óriási adó és járulék kiesést okozhat ez a rendelkezés.Azt kell figyelembe venni ,hogyha most visszalépsz akkor azonnali veszteséget szenvedsz és nincs visszaút.Ha nem lépsz vissza akkor bármely párt amelyiknek szüksége van a szavazatodra az vissza igérheti az állami 75%-ot.

2010.11.30. 01:02:34

@..,: Kiszámoltam! Ha a mostani bruttó bérem marad jelenértéken számolva, maradva a mnyp-ban, megfosztva az állami nyugdíjtól, nyugdíj után 10 évet élve (AVH-sok úgyis leverik a vesém), akkor a nettó bérem 90-át kapom csak mnyp-ből. Köszönöm drága gyurikám, de ott fogok állni a sorban a nyugdíjigazgatóság előtt.

Morfologista 2010.11.30. 01:02:34

@Darázs Csaba:

Bárki mondhatja. A lényeg, hogy jelenlegi állás szerint abból a javaslatból nem lesz semmi. (Bár azért kíváncsi lennék, hogy mit keverek mivel).

középmotoros · http://majomcsapda.inda.hu 2010.11.30. 08:56:43

Reggel láttam tévében alkotmányjogászt, aki szépen felsorolta hogy ez bizony miért alkotmányellenes. de egyről nem volt szó. AB HATÁSKÖR LESZ EGYÁTALÁN EZ AZ EGÉSZ????
bekerülhet e oda, és van e rá hatásköre hogy módosítsa részben vagy egészben ezt a "szépséget"? Vagy ezt előtte már a korlátozással "megoldották okosba?"

bennfentes9 2010.11.30. 09:36:50

Az Alkotmánybíróság eljárási lehetőségeit "csak" tulajdonjogi kérdésekben korlátozták, de a mostani szabályok már korlátozzák a cselekvési autonómiát és ezáltal sértik az emberi méltóságot (lásd sorbanállás a nyufi előtt). Az AB-nek van hatásköre vizsgálni a kérdést, de a szakértők szerint még soha ilyen rövid határidővel nem tűzött napirendre beadványt. Ha most sem, akkor baszhatjuk, ugyanis mire mondjuk megsemmisíti tavasszal a törvényt, addigra pártunk és kormányunk már rég a seggére vert a pénzünknek.

Kismacska (BELLA) 2010.11.30. 15:42:15

@..,: hiába... sokaknak LEHETŐSÉGÜK SEM LESZ a maradásra... Vityáék ügyesek voltak. Ráadásul szerintetek pont a budapestiek hány százaléka kap egyáltalán időpontot?

Kezdem azt gyanítani, hogy Viktoréknak széles és gyors besúgóhálója van. Milyen érdekes, hogy ilyen hamar döntöttek: nem elég a zsarolás, a lehetőségét is ki kell zárni, hogy nyilatkozzon valaki??? Na EZ a valódi lopás.

Már le se merem írni, mit gondoltam ki, mert a végén jelentik Viktornak. Pedig...

Morfologista 2010.11.30. 18:28:17

Van már arról valami hír, hogy milyen módosítók készülnek a törvényhez? Vagy ez így fog átmenni, ahogy most van? Mondjuk szerintem érdemi módosításra nem számíthatunk. Ami talán átmenne az az, hogy nem kell személyesen megjelenni a regionális nyugdíjigazgatóságokon, hovatovább elég lenne mindenkinek a pénztára felé nyilatkoznia. Így is óriási bukta ez ennek a pillérnek, de ez legalább megadná az esélyt a maradásra. Nem nagyon szeretnék szabadnapot kivenni a sorban állásra.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.30. 19:54:49

Van itt még egy pár szempont. Próbálom 3 csoportva osztani:
1) Akinek megvan a 20 "jogosult" éve, maradjon mnyp-s. Nyugdíjat kap, legalább 33%-ot, ehhez az mnyp hozzájön, rosszul nem járhat.
2) Akinek van 15 éve, necces. (Na ez vagyok én...) Nyugdíjat nem kap, ez esetben a 3)-as pontot olvassa... Viszont: rokkantnyugdíjra jogosult, azaz ha bajba kerül egy-két, vagy akárhány év múlva, nem kell rettegnie, hogy (rokkant)nyugdíj nélkül marad! Az mnyp meg kamatozik, pénze lesz addigra (minél többet gyűjt, annál több).
3) Aki 15 év alatt van, maradjon! Az mnyp-vel rengeteg pénzt lehet "csinálni", és annyi, de annyi év van még hátra! Addig bármi is lehet. És: a felosztó-kiróvó beszarik addig, ez kétségtelen. A megtakarítás meg marad. Azt nem vehetik el, legfeljebb veszít belőle, ha túl bátran "tőzsdézett". De ez az ő döntése, csak magát okolhatja!

Mindegy: senkit sem akarok maradásra rábeszélni, de higgyétek el: ennél egyszerűbben szólva sincs jobb tanács. Két gyerekem van, és túlzás nélkül állítom: már csak őmiattuk is maradok. Hogy őket ne nyomassza a nyugdíjam. És, ha meghalok addig (ami valószínű, sajnos; sok az a 70 év!): meglesz az önrészük a saját házhoz. Ez van, többet adni sajnos "nem áll módomban".

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.30. 19:59:53

Még valami: a 20 év felettieknek számolgatni kell, hogy mivel járnak jobban: évente azzal a plusz 1-2%-kal, amivel több lesz az (állami) nyugdíjuk, vagy az mnyp-s hozammal. Ez megint döntés kérédse: akar-e kockáztatni a delikvens? A felosztó fix növekményt ad, ami nem éri el a 2%-ot; az mnyp meg ennél jobbat is tud (mindkét esetben az infléció feletti részt kell érteni, bár az állami ennél bonyolultabb...) Számolgatni kell és dönteni: ezt hívják öngodoskodásnak! :)

Csak beugrottam 2010.11.30. 20:45:02

@Morfologista: " Így is óriási bukta ez ennek a pillérnek, de ez legalább megadná az esélyt a maradásra."

Kis optimista , ennek az idétlenkedésnek pontosan az a lényege,hogy NE tudj egyszerüen maradni.

MInt fentebb javasoltam, már régen tombolnia kellene a Pénztáraknak ,hogy ez így FIZIKAILAG lehetetlen.A másik oldalon lehetne azt is firtatni hogy ha már 2 milliárdot elszórt az állam a magyarorszag.hu-ra akkor ott miért nem lehet nyilatkozni?Miért azoknak kell nyilatkoznia aki maradni akar,hiszen ÉN mint maradó nem kell hogy nyilatkozzak nekem jó így ahogy van,nyilatkozzon az aki változtatni akar.
Miért kell személyesen megjelenni, miért nem lehet meghatalmazás útján intézni a dolgot? (Nem lesz könnyités hiszen akkor több pénz maradna a manyup rendszerben.)

thomas67 2010.11.30. 21:01:33

Humperdickk: "15 év alatt: Maradjon!"-hoz
A Matolcsy törvényjavaslat (továbbiakban: Mat(t)-tv)
35.§.-a egyértelmű matt nyugdíjpénztári sakk játszmában:
"b) az, aki 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának
fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően
a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően
szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelmbe"

Nekem 13 év szolgálati időm van eddig, ha maradok a mnyp-ban, mi lesz a 13 évvemmel az államiban?
A nyugdíjjogosultság egyik feltétele a 20 év szolgálati jogviszony.

Morfologista 2010.12.01. 10:47:45

@Csak beugrottam:
"Kis optimista , ennek az idétlenkedésnek pontosan az a lényege,hogy NE tudj egyszerűen maradni."

Optimizmusba még nem halt bele senki, és így a hétköznapok is elviselhetőbbek. "Küzdj és bízva bízzál!" Egyébként szerintem pont ettől lesz leginkább alkotmányellenes, mert fizikailag képtelenség maradni. Ezért ez az optimizmus.

Csak beugrottam 2010.12.01. 15:40:32

@Morfologista: Igazad van az optimizmussal kapcsolatban ,de ha az Alkotmány bíróság jan 31. előtt nem meszeli el a törvényt akkor már mindegy.A pénz átkerül az államhoz akár akartad akár nem és nem kapod vissza.Majd szétteszik a kezüket és közlik ,hogy ha ezt vissza fizetnék akkor bedőlne az állam és igérnek majd 200 év múlva esedékes kárpótlást.És ezzel le is van tudva részükről a dolog.

"Szijjártó Péter azt mondta, április óta egy új korszak van Magyarországon, az új korszakhoz pedig egy új végleges alkotmány illik, amely az új korszak viszonyait képes szabályozni. Az jól látszik, hogy a régi korszak alkotmánya és az új korszak több ponton is összecsiszolhatatlanok - jegyezte meg.

Egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott: hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes."

Izlelgessük csak :"HA A KUTYASZ*R-ról nem lehet azt mondani ,hogy kutyasz*r,akkor az nem is kutyasz*r.

Isten hozott a szép új FIDESZ magyarországon.

Majd jól alkjotmányoznak egyet és már nem is alkotmányellenes a dolog

Csak beugrottam 2010.12.01. 15:40:32

@Morfologista: Igazad van az optimizmussal kapcsolatban ,de ha az Alkotmány bíróság jan 31. előtt nem meszeli el a törvényt akkor már mindegy.A pénz átkerül az államhoz akár akartad akár nem és nem kapod vissza.Majd szétteszik a kezüket és közlik ,hogy ha ezt vissza fizetnék akkor bedőlne az állam és igérnek majd 200 év múlva esedékes kárpótlást.És ezzel le is van tudva részükről a dolog.

"Szijjártó Péter azt mondta, április óta egy új korszak van Magyarországon, az új korszakhoz pedig egy új végleges alkotmány illik, amely az új korszak viszonyait képes szabályozni. Az jól látszik, hogy a régi korszak alkotmánya és az új korszak több ponton is összecsiszolhatatlanok - jegyezte meg.

Egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott: hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes."

Izlelgessük csak :"HA A KUTYASZ*R-ról nem lehet azt mondani ,hogy kutyasz*r,akkor az nem is kutyasz*r.

Isten hozott a szép új FIDESZ magyarországon.

Majd jól alkjotmányoznak egyet és már nem is alkotmányellenes a dolog

thomas67 2010.12.01. 18:08:34

@Morfologista: Billogozva talán nem, de ez mélyen elgondolkodtató, hogy maradás esetén a nyilatkozat tétel miatt a személyes adataid vajon, hol és kiknek a kezében landolnak, és érhet-e majd minket hátrány emiatt, vagy lehet, egyszer, mi leszünk a jó fiúk, mert hűek maradtunk az mnyp-hez.
Viccet félre, hemzseg a tv javaslat az ellentmondásoktól.
Már nem is számolom, hány egyedi nyitott kérdést vet fel.
Ha kiszerződünk akkor szerződjünk ki teljesen, például és az szja is maradjon a miénk, végül is Matolcsy úr szerint elhagytuk a közösséget...

2010.12.02. 08:24:37

@thomas67: Úgy fogunk járni, mint Senki Alfonz, akit a világ összes országából kitiltottak és csak titokban élhet bárhol :)

Twitter

süti beállítások módosítása